CHP’Lİ UZUN’DAN KANUN TEKLİFİ
CHP Muğla Milletvekili Cumhur Uzun, Suudi Arabistan’ın Türkiye’ye yapacağını duyurduğu 3.3 Trilyon dolarlık yatırım hedefinin ardından kanun teklifi sundu.
CHP Muğla Milletvekili Cumhur Uzun, Suudi Arabistan’ın Türkiye’ye yapacağını duyurduğu 3.3 Trilyon dolarlık yatırım hedefinin, Birleşik Arap Emirlikleri ile yapılan 50,7 Milyar dolarlık anlaşmanın ve Türkiye Varlık Fonu bünyesindeki şirketlerin satılacağı haberlerinin ardından kanun teklifi sundu. CHP’li Uzun içinde Botaş, Ziraat Bankası, Borsa İstanbul, Türk Hava Yolları gibi önemli ve stratejik şirketlerin bulunduğu kamu paylarının satılmasını önleyecek Kanun Teklifini TBMM Başkanlığına sundu.
CHP Muğla Milletvekili Cumhur Uzun, Suudi Arabistan’ın Türkiye’ye yapacağını duyurduğu 3.3 Trilyon dolarlık yatırım hedefinin, Birleşik Arap Emirlikleri ile yapılan 50,7 Milyar dolarlık anlaşmanın ve Türkiye Varlık Fonu bünyesindeki şirketlerin satılacağı haberlerinin konuşulduğu bu günlerde, içinde Botaş, Ziraat Bankası, Borsa İstanbul, Türk Hava Yolları gibi önemli ve stratejik şirketlerin bulunduğu Türkiye Varlık Fonu bünyesinde bulunan kamu iktisadi teşekkülleri, bunlara bağlı müessese, ortaklık ve varlıklarında bulunan kamu paylarının satılmasını önleyecek Kanun Teklifini TBMM Başkanlığına sundu.
Türkiye Varlık Fonu portföyündeki şirketlerde bulunan kamu paylarının satılmasının, kiralanmasının ve devredilmesinin önüne geçecek kanun teklifini TBMM Başkanlığına sunan Uzun, teklifle ilgili yaptığı açıklamada, “Cumhuriyetimizin kuruluşu ile birlikte başta sanayi, tarım ve finans sektörleri olmak üzere birçok alanda yokluk şartlarına rağmen önemli atılımlar gerçekleştirilmiş ve kurulan kurum ve kuruluşlar ülkemizin dört bir yanında üretim yapmaya ve hizmet vermeye başlamıştır. Bu kuruluşlar çok kısa sürede, bir yandan dünya ile yarışır hale gelirken bir diğer yandan da halkımızın üstün menfaatine ve ülkemiz ekonomisine büyük katkılar sağlayarak milletimizin öz varlığı haline gelmiştir. Ne yazık ki özellikle son 21 yılda Tekel, Petkim, Türk Telekom, Şeker Fabrikaları, Tüpraş ve Limanlar gibi birçok stratejik kuruluş ve şirket, değerinin çok altında satılmış ve bu satışlar milyarlarca lira kamu zararına yol açmıştır. İktidar bu özelleştirmelerle ilgili “Babalar gibi satarız” demekte hiçbir mahsur görmemiştir. Bu ülkenin varlıkları kimsenin babasının malı değildir. Babalar gibi de satamazsınız.” dedi.
“HESAP VEREBİLMESİ GEREKEN KURULUŞLAR OLMALIDIR”
Varlık Fonu’nun denetlenebilir bir yapıya kavuşması ve şirketlerin liyakatli ellerde yönetilmesi gerektiğini kaydeden Uzun: “2016 yılında kurulan ve Yönetim Kurulu Başkanlığını AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yaptığı Türkiye Varlık Fonu portföyünde günümüz itibarıyla Finans, Enerji, Teknoloji, Ulaştırma ve Madencilik gibi önemli sektörlerden 29 çok önemli şirket bulunmaktadır. Türkiye Varlık Fonu denetimden uzak bir şekilde yönetilmekte ve şirketlerimiz liyakatsiz ellerde yıpratılmaktadır. Bazı kuruluşlar ise imkansızı başararak zarar dahi ettirilmektedir. Bu şirketler, bırakın satmayı, yönetilirken dahi büyük bir özenle yönetilmesi, üzerine titrenmesi ve hesap verebilmesi gereken kuruluşlar olmalıdır.” Dedi.
“29 ŞİRKET AKP’NİN DEĞİL HALKIMIZINDIR!
Yaptığı açıklamada Erdoğan’ın sözlerini hatırlatan Uzun: “Suudi Arabistan’ın 3.3 Trilyon dolarlık yatırım hedefi haberleri ve sonrasında Erdoğan’ın ‘Neyin satılacağını neyin satılmayacağını çok iyi biliriz.’ Sözleri ülkemizin nasıl ortak akıldan yoksun ve antidemokratik olarak yönetildiğinin kanıtıdır. Biz bu ülkenin birçok kuruluşunun nasıl haraç mezat satıldığını geçmişte gördük. Bu kuruluşlar AKP’nin değil halkımızındır. Vermiş olduğumuz kanun teklifine halkımız adına tüm milletvekillerinin desteğini bekliyoruz.” dedi.
CHP’li Uzun’un kanun teklifi ile kanuna eklenmek istenen madde şöyle;
“Kiralama, satış ve devir yasağı
EK MADDE 1- (1) Cumhurbaşkanı tarafından Türkiye Varlık Fonunun kaynakları arasına alınmasına karar verilen; iktisadi devlet teşekkülleri, bunların müessese, bağlı ortaklık, işletme, işletme birimleri ile varlıkları ve iştiraklerindeki kamu payları, sermayesinin tamamı veya yarısından fazlası Devlete ve/veya diğer kamu tüzel kişilerine ait olan ticari amaçlı kuruluşlardaki kamu payları, sermayesinin tamamı kamuya ait olan ticari amaçlı kuruluşların sahip olduğu hisse ve varlıklar, Devletin diğer iştiraklerindeki kamu payları ve Hazineye ait payları hiçbir surette kiralanamaz, devredilemez ve satılamaz.”
Bu haber toplam 939 defa okunmuştur
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.