İYİ PARTİLİ ERGUN BAKAN YUMAKLI’YA SORDU ZEYTİNYAĞI VE BALIN KALİTESİ KONUSUNDA NE YAPACAKSINIZ?

​​​​​​​İYİ Parti Muğla Milletvekili Prof. Dr. Metin Ergun, zeytinyağı ve bal üretiminde hem kalitenin, hem de elde edilen gelirin arttırılması için Bakanlığın bu konuda hangi adımları atmayı planladığını Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’ya sordu.

İYİ PARTİLİ ERGUN BAKAN YUMAKLI’YA SORDU  ZEYTİNYAĞI VE BALIN KALİTESİ KONUSUNDA NE YAPACAKSINIZ?

Ergun Muğla’nın Türkiye’nin zeytin ve zeytinyağı üretiminde en önde gelen kentlerinden birisi olduğuna dikkat çekerek, aynı zamanda sahip olduğu farklı türdeki bitkiler ve biyoçeşitliliği ile katma değeri yüksek bir başka tarımsal faaliyet olan arıcılık sektöründe de Muğla’nın çok önemli bir role sahip olduğunu anımsattı.

İYİ Partili Ergun, zeytincilik ve arıcılık faaliyetlerinde uzun zamandır var olan sorunların hem bu sektörlerden elde edilmesi beklenen ürün kalitesini, hem de gelirleri olumsuz etkilediğini vurguladı. Aynı zamanda tüketici sağlığını da olumsuz etkileyen bu sorunların çözüme kavuşturulmasının çok büyük önem arz ettiğini belirtti.

Milletvekili Ergun, Tarım ve Orman Bakanı Yumaklı’ya şu soruları sordu;

1. Zeytinyağı ve bal üretiminde tağşişin (sahte veya düşük kaliteli ürünlerin eklenmesi) engellenmesi amacıyla; üretim tesislerindeki denetimlerinin artırılması, teknolojik altyapısı oluşturularak sertifikasyon süreçlerinin kontrolü ile ürün etiketlemenin ve izlenebilirliğin etkin şekilde denetlenmesi gibi bu konuda Bakanlığınız tarafından şimdiye kadar yürütülmüş yahut yapılması planlanan, herhangi bir yönetim, yatırım ve eylem planı mevcut mudur?

2. Zeytinyağı ve bal üretiminde tağşiş yapan veya kalite standartlarına uymayan ürünleri piyasaya süren kişilere karşı mevcut yaptırımlara ek olarak, caydırıcı cezai yaptırımların uygulanması konusunda bir çalışma mevcut mudur?

3. Zeytinyağı ve balın hijyenik olmayan koşullarda satışının engellenmesi ve tüketici sağlığının olumsuz etkilenmemesi amacıyla; pazar yerlerinde gıda güvenliği denetimlerinin yapılması, il/ilçe müdürlüklerinde bu konuda yeterli sayıda gıda mühendisi istihdamının sağlanması ve elde edilen verilerin tüketici bilincini artırmak ve şeffaflığın sağlanması amacıyla kamuoyuyla paylaşılması gibi bu konuda Bakanlığınız tarafından şimdiye kadar yürütülmüş yahut yapılması planlanan, herhangi bir yönetim, yatırım ve eylem planı mevcut mudur?

Bu haber toplam 1068 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.