100 yıllık tarihi fırında çıkan lezzet
Muğla’nın Menteşe ilçesinde yaklaşık 100 yaşındaki tarihi fırında Muğla Simidi yapılıyor. 30 yılı aşkın zamandır simitçilik ile uğraşan Hamamönü mevkiindeki Kardeşler Simit Fırını sahibi Nevzat Pökün, “Çıraklık,...
Muğla’nın Menteşe ilçesinde yaklaşık 100 yaşındaki tarihi fırında Muğla Simidi yapılıyor. 30 yılı aşkın zamandır simitçilik ile uğraşan Hamamönü mevkiindeki Kardeşler Simit Fırını sahibi Nevzat Pökün, “Çıraklık, ustalık derken buranın işletmecisi oldum” dedi.
Muğla’nın Menteşe ilçesi Karamehmet Mahallesi Hamamönü mevkiinde 100 yılı aşkın zamandır faaliyet gösteren fırında, Muğla Simidi imal ediliyor. Tarihi fırında 1985 yılında çırak olduğunu söyleyen Kardeşler Simit Fırını sahibi Nevzat Pökün, “Çıraklık, ustalık derken buranın işletmecisi oldum, işimi çok seviyorum” dedi.
“EGE BÖLGESİNİN EN İYİ SİMİDİ”
Simidin tadından, malzemenin kalitesinin belli olduğunu söyleyen Kardeşler Simit Fırını sahibi Nevzat Pökün, “1985 yılında Muğla’ya geldim. İşe bu dükkânda simit satarak başladım. Çıraklık, ustalık derken buranın işletmecisi oldum. İşe başlama sebebim en başta ailem. Aileden gelen bir kültür bu bizdeki. İşimi severek yapıyorum ve simitlerimizi de Muğla’nın en iyi simidi olması amacıyla imal ediyoruz. Dükkanımız tarihi bir işyeri. 100 yılı geçkin bir tarihi var. 30 yıldır da burayı ben işletiyorum. Simitlerimiz halkımız tarafından çok seviliyor. Ege Bölgesi’nin en iyi simidi hatta Türkiye’nin en iyi simidi olma yolunda iddialıyız. Muğla Simidi bir tanedir. Simidimizin güzel olmasının bir sebebi de kaliteli malzeme kullanmamız. Susamımız Gökova susamı. Pekmezimiz Yeşilyurt’tan geliyor. Kalan hünerler ustalara kalıyor. Toplam 5 kişi çalışıyoruz fakat hepimiz severek yapıyoruz bu işi” dedi.
“BELKİ BİZ SON USTALAR OLABİLİRİZ”
Günümüz şartlarında çırak yetişmediğine dikkat çeken Pökün, “Mesleğin geleceği bence yok, belki biz son ustalar olabiliriz. Olsa da kalitesi bu şekilde olmayacak bu bir gerçek. Buranın 100 yıllık bir geçmişi var, ben isterim bir 100 yıl daha hizmet verilsin. İzmir’den Muğla’ya gelen ve her geldiğinde uğrayıp simidimizi yiyen müşterilerimiz var. Bu da bizi mutlu ediyor.” dedi.
Simit yapımının el emeği olduğunu vurgulayan Pökün sözlerine şöyle devam etti: “Simit çok zaman isteyen bir iş. Gece 3’te geliyoruz hamurunu yoğuruyoruz. 1 saat 45 dakika dinlenme süresi var. Hamur dinlendikten sonra simidi yapmaya başlıyoruz. Pekmez haşlanıyor sonrasında yapılan simit hamurunu pekmeze ve susama batırarak tekrar dinlendiriyoruz. Daha sonra pişmek için hazır oluyor. Simidin en büyük özelliği zamandır. Bu işte el emeği olacak. Simit sadece sabahları yenmez. Bizim simidimizi açken değil, tokken tatlı niyetine yiyeceksin. 24 saat simit yenir. Simit deyip geçmemeli. Tüm arkadaşlarımız iyi simit yapıyor elbet fakat biz bu işte iddialıyız.”
VİRÜS ETKİLEDİ
Hijyen kurallarına uyduklarını söyleyen Nevzat Pökün, “Virüsten ötürü baya etkilendik. İşlerimiz doğal olarak düştü fakat her şeye rağmen işimizin başındayız. Bu süreçte her şey bizim elimizde. Eğer söylenenleri yapar, beraber mücadele edersek, bu virüsü yenebiliriz fakat yapmazsak bu süreç bitmez. Dükkanımız son derece hijyenik herkes gönül rahatlığı ile simidimizden yiyebilir.”
Bu haber toplam 169 defa okunmuştur
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.