‘Muğla Kahvaltısı’ Görücüye Çıktı
21-27 Mayıs Türk Mutfağı Haftası etkinlikleri kapsamında Muğla Valisi Orhan Tavlı basın mensupları ile Muğla’ya özgü yöresel lezzetlerin yer aldığı kahvaltı programında bir araya geldi. Mutfak kültürünün tüm dünyaya...
21-27 Mayıs Türk Mutfağı Haftası etkinlikleri kapsamında Muğla Valisi Orhan Tavlı basın mensupları ile Muğla’ya özgü yöresel lezzetlerin yer aldığı kahvaltı programında bir araya geldi.
Mutfak kültürünün tüm dünyaya tanıtılması amacıyla Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan Hanımefendinin himayesinde Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın koordinesinde başlatılan ‘Türk Mutfağı Haftası’ Muğla’nın yöresel lezzetlerinin tanıtıldığı etkinliklerle devam ediyor.
Muğla Vakfı’na ait Ula ilçesi Akyaka Mahallesinde bulunan restoranda yapılan kahvaltı programında Vali Yardımcısı M. Suphi Olcay, Vali Yardımcısı Vekili ve Ula Kaymakamı Baha Başçelik, Ula Belediye Başkanı Özay Türkler, İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Zekeriya Bingöl, Muğla Vakfı Genel Müdürü Tayyar Şaşmaz, Muğla Aşçılar ve Pastacılar Derneği Başkanı Taner Kökten ile yerel ve ulusal basın mensupları yer aldı.
Kahvaltı programında Muğla Aşçılar ve Pastacılar Derneği Başkanı Taner Kökten tarafından hazırlanan kalitesi ve lezzetiyle Avrupa Birliğinden Coğrafi işaret alan Milas zeytinyağı, yine coğrafi işaretli Marmaris Çam Balı ve Milas böreği gibi lezzetlerin yanı sıra Muğla Çökeleği, Karacotlu peynir, Muğla tereyağı, Bodrum ham incir reçeli, Bodrum Mandalina reçeli, Bodrum Yalıçiftlik keçiboynuzu, yumurtalı ekmek, soğan mihla, tereyağında göz köy yumurtası, Muğla yoğurtlaması, Milas çakır zeytini, Milas çizik zeytini, Milas kırma zeytini, Muğla çitlembiği, Kavaklıdere cevizi, Muğla simidi, Karakilcik buğday bazlaması, Muğla katmeri gibi lezzetler tanıtıldı.
“SEKTÖR İLE KURUMLARIN İŞ BİRLİĞİ ÇOK GÜZEL İŞLER ÇIKARTACAK”
Kahvaltı öncesi konuşan, Muğla Aşçılar ve Pastacılar Derneği Başkanı, Tekne Aşçıları Derneği Başkanı aynı zamanda Boyd Yönetim Kurulu Üyesi olan Taner Kökten, “Muğla’nın yöresel lezzetlerinin tanıtıldığı kahvaltı programının Türk Mutfağı Haftası’na denk gelmesi bizim için çok onur verici oldu. Gastronomi buluşmalarında Sayın Valimiz ile bir toplantımız oldu. Valimizden Muğla Kahvaltısı diye bir cümle duydum ve akabinde tüm ilçelerden bu kahvaltıyı oluşturabileceğimiz tüm ürünleri toplamaya başladık. Şu anda masada bulunan her bir ürün ayrı ilçenin orijinal ürünü. Eksiklerimiz elbette vardır ama zamanla gidereceğiz. Coğrafi işaret almış Muğla Köftemizi Akyaka Çadır Kampta başlattık. Muğla Köftesi coğrafi işaretli bir ürünümüz. Coğrafi işaretli ürünlerimize sahip çıkmalıyız. Bu konuda sayın valimizin destekleri saymakla bitmez. Tekrardan çok teşekkür ediyorum. Sektör ile kurumların iş birliğinden çok güzel işler çıkacağına inanıyorum” ifadelerine yer verdi.
Vali Orhan Tavlı ise Türk Mutfak Kültürünün tanıtılması amacıyla gerçekleştirilen etkinliklerde emeği geçen kaymakamlara, belediye başkanlarına, Kültür ve Turizm Müdürlüğüne, gastronomi konusunda ilimizde çalışma yapan tüm şeflere ve destek katkı sağlayan tüm taraflara teşekkür etti.
30’A YAKIN ANTİK KENTTE KAZI ÇALIŞMALARI DEVAM EDİYOR
Muğla’da deniz, kum, güneş turizminin yanında sağlık, kültür, spor ve gastronomi turizminin altyapısını oluşturmak amacıyla çalıştıklarını belirten Muğla Valisi Orhan Tavlı, Muğla’da 30’a yakın antik kentte kazı çalışmalarının yıl boyu devam ettiğini, kazı çalışmalarında bölgenin gençlerinin ve kadınlarının istihdam edildiğini, antik kentlerde sürdürülen kazı çalışmalarının etkisinin önümüzdeki yıllarda turizmin her alanına yayılacağını ifade etti.
DÜNYADAKİ İLK TIP OKULU
Sağlık turizmi konusuna da değinen Vali Orhan Tavlı, Datça ilçesinde bulunan Knidos Antik Kenti’nde yapılan kazı çalışmaları sonucunda dünyadaki ilk tıp okulunun Muğla’da olduğunun ve Hipokrat’tan 100 yıl önce kurulduğunun ortaya çıktığını ifade etti.
ÖRNEK KÖY PROJESİ
Yerli ve Milli firmamız OPET ve kamu kurumlarının iş birliğinde Muğla’da 9 köyde Örnek Köy Projesinin hayata geçirildiğini belirten Vali Orhan Tavlı, “Örnek Köy Projesi kapsamında Bodrum Pınarlıbelen, İrmene, Çamlık mahallelerinde, Marmaris Bayır ve Osmaniye mahallelerinde, Milas Çökertme, Gökbel ve Bozalan mahallelerinde ve Köyceğiz’de Otmanlar Mahallesinde çalışmalara başlandı.” Dedi.
SEYDİKEMER TARIMA DAYALI SÜT SIĞIRCILIĞI İHTİSAS ORGANİZE SANAYİ BÖLGESİ
Seydikemer Tarıma Dayalı Süt Sığırcılığı İhtisas Organize Sanayi Bölgesinin yer seçimi işlemleri ve gelinen son durumu hakkında basın mensuplarına bilgi veren Vali Orhan Tavlı, Muğla, Antalya, Burdur ve Denizli illerinin kavşak noktasında bulunan OSB’nin bölge hayvancılığının gelişmesine ve istihdama büyük katkı sağlayacağını söyledi.
Vali Orhan Tavlı, Muğla’da turizmden tarıma ve daha pek çok alanda yapılan çalışmaların ve projelerin tanıtımı konusunda destek olan tüm basın mensuplarına teşekkür etti.
Anadolu’nun binlerce yıllık geleneksel yemek tariflerinin ilk kez sağlıklı ve atıksız yönleriyle dünyaya açıldığı ‘Asırlık Tariflerle Türk Mutfağı’ kitabı ve Türk Mutfağı Haftası çalışmaları hakkında bilgi veren Kültür ve Turizm İl Müdürü Dr. Zekeriya Bingöl, 21 Mayıs itibariyle tüm ilçelerde etkinliklerin başladığını ve hafta boyunca devam edeceğini söyleyerek, Kültür ve Turizm Bakanlığının turizmin birçok alanında olduğu gibi gastronomi turizminde de etkili tanıtımlar yaparak dünya turizminin dikkatini bu yöne çekmeyi hedeflediğini, Muğla’da da bu konuda çalışmalar gerçekleştirdiklerini belirtti.
Bu haber toplam 291 defa okunmuştur
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.