ASGARİ ÜCRETLİLERE 45 SAAT ENGELİ

Bu hafta ülkenin yüzde 40'nı oluşturan asgari ücretli çalışan işçilerden bahsetmek istiyorum. İş gücüne katkı sağlayan asgari ücretlilerin haklarının yenildiğini düşünüyorum. Malum ülke olarak ekonomik bir refah düzeyinde...

ASGARİ ÜCRETLİLERE 45 SAAT ENGELİ

Bu hafta ülkenin yüzde 40'nı oluşturan asgari ücretli çalışan işçilerden bahsetmek istiyorum. İş gücüne katkı sağlayan asgari ücretlilerin haklarının yenildiğini düşünüyorum. Malum ülke olarak ekonomik bir refah düzeyinde değiliz. Umarım ileriki yıllarda her kesimin eşit olduğu bir ülkede yaşamak mümkün hale gelir.

Asıl mevzumuz haklarının birçoğunun gasp edilen asgari ücretliler. Ülkemizde her ne kadar çalışanları kapsayan yasa var ise de, bir o kadarda yasaya uymayan işverenlerin olduğunu görmek mümkün. Tabi bütün suçu işverene ve yasalara dayandırmak doğru olmadığı gibi, itiraz edemeyen halkımızın da kabahatli olduğunu düşünüyorum.

Meclisten geçen asgari ücret miktarı çalışan kesime yetmemekle birlikte, işverenler tarafından yasanın öngördüğü bazı haklar uygulanmıyor. Elbet de burada bütün işverenler için konuşmuyoruz, lakin birçoğu asgari ücretli işçilerine devletin koymuş olduğu haftalık 45 saatlik çalışma kanununa uymuyor.

Sabah 8 de işe başlayan asgari ücretli bir çalışanın akşam 5 de mesaisini bitmiş olması gerekiyor. Eğer saat 5’ten sonra işe devam edilmesi durumunda ise fazla mesai alması gerekiyor.

Bu konuda çalışanların bilinçli hale gelmesi haklarını talep etmesi gerekli olduğunu düşünüyorum. Gelişmiş ülkelere bakıldığında çalışanlar hem sosyal hayatlarını hem de ekonomik hayatlarını yaşarken, maalesef ülkemizde asgari ücretlilerin haklarında büyük sorunlar var.

Sömürücü düzenin işine geldiği gibi bu yaşanan durumları denetmenlerin ve muhasebecilerin  bilmiyor olmasına ihtimal vermiyorum.

Kaygı korkusu ekonomik sebepler hakların zayi olmasında büyük bir faktör olduğu kanısındayım. Ekonomik özgürlükleri kısıtlı sosyal hayat desen daha kısıtlı çalışan asgari ücretliler, işçi bayramında dahi çalışmak zorunda kalıyor.

Asgari ücretlilerin haklarının kanunda yazdığı gibi verilmesi, çalışanların ise bu haksızlığa karşı çıkması haklarını alması gerektiği düşünüyorum.

Denetmenlerin ise böylesine bir durumu bilmesine rağmen şikayet beklemeden durumu düzeltmesi gerektiği kanısındayım. İşverene ceza kesin demiyorum ama sadece yasadaki kanunu uygulamanız yeterli olacaktır.

Asgari ücretli çalışanın çalışma süresinin haftalık 45 saat olduğunu, fazlasının ise ya izin ya da ücretinin ödenmesinin gerekli oluğunu ifade etmek istiyorum.

Bu haber toplam 199 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.