BAFA GÖLÜ VE HERAKLEİA ANTİK KENTİNDE YAPILAN ÇALIŞMALAR DEĞERLENDİRİLDİ

Beşparmak (Latmos) dağı, Bafa gölü ve Herakleia antik kentinde yapılan çalışmaların değerlendirildiği, yapılacak çalışmaların planlandığı toplantı Muğla Valisi Orhan Tavlı başkanlığında yapıldı.Milas Kapıkırı...

BAFA GÖLÜ VE HERAKLEİA ANTİK KENTİNDE YAPILAN ÇALIŞMALAR DEĞERLENDİRİLDİ

Beşparmak (Latmos) dağı, Bafa gölü ve Herakleia antik kentinde yapılan çalışmaların değerlendirildiği, yapılacak çalışmaların planlandığı toplantı Muğla Valisi Orhan Tavlı başkanlığında yapıldı.

Milas Kapıkırı Mahallesinde yapılan toplantıya Muğla Valisi Orhan Tavlı’nın yanı sıra Vali Yardımcıları Mehmet Suphi Olcay, Murat Kahraman, Vali Yardımcısı Vekilleri BahaBaşçelik, Mehmet Eriş ve Hayrettin Balcıoğlu, Milas Kaymakamı Mustafa Ünver Böke, D.S.İ. 21 Bölge Müdürü Emrah Köleoğlu, Doğa Koruma ve Milli Parklar 4. Bölge Müdürü Adil Şencan, Muğla Orman Bölge Müdürü Yasin Yaprak, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Ömür Özdil, Tarım ve Orman İl Müdürü Barış Saylak, İl Kültür ve Turizm Müdür V. Filiz Karacaağaç, İl Milli Eğitim Müdürü Emre Çay, Doğa Koruma ve Milli Parklar Şube Müdürü Ömer Kahraman, D.S.İ. 213. Şube Müdürü Cem Çoban, Doğal Kaynaklar, Ruhsat ve Kültür Varlıkları Müdürü Ali Haydar İstemihan, Milli Emlak Daire Başkanı Yusuf Karataş, Milas Müze Müdürü Mehmet Çelebi,  Muğla Vakfı Genel Müdürü Tayyar Şaşmaz, Herakleia Kazı Başkanı Doç.Dr. Zeliha Gider Büyüközer katıldı.

Latmos ve Herakleia kazısı hakkında katılımcılara bilgi veren Latmos ve Herakleia Kazı Başkanı Doç. Dr. Zeliha Gider Büyüközer Kazı çalışmalarında gelinen son durum ve yapılan çalışmaları sunum eşliğinde anlattı.

Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanlığı kararlı kazı statüsü alarak 12 ay aralıksız kazı çalışması yapılacak olanLatmos ve Herakleia Antik Kentlerinde yapılan çalışmaların hızlanacağını belirten Kazı Başkanı Büyüközer, “Muğla Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığının desteği ile 2021 yılında başlayan Endymon tapınağı ve Göl Kalesindeki kazı çalışmalarınıyılsonuna kadar tamamlamayı hedefliyoruz” dedi.

Göl Kalesinde rölöve, restitüsyon ve restorasyon projelerinin hazırlıklarına başlandığını vurgulayan Kazı Başkanı Büyüközer, kısa sürede kazı çalışmalarının tamamlayıp konservasyon aşamasına geçileceğini söyledi.

Göl kalesinde yapılan çalışmalarda elde edilen en önemli verilerden birinin kalenin Menteşe Beyliği döneminde aktif olarak kullanıldığının keşfedilmesi olduğunu söyleyen Büyüközer, Kale kazısında ortaya çıkan mekânların Menteşe beyliği döneminde yapıldığını tespit ettiklerini, Kaledeki buluntuların büyük bir bölümünün de Menteşe Beyliği dönemine ait olduğunu ifade etti.

Latmos ve Herakleia Antik Kentleri Kazı Başkanı Doç. Dr. Zeliha Gider, Büyüközer Latmos ve Herakleia Antik Kentlerinin Cumhurbaşkanlığı kararlı kazı statüsü almasındaki desteklerinden dolayı Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başta olmak üzere Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy’a, Muğla Valisi Sayın Orhan Tavlı’ya ve emeği geçenlere teşekkür etti.

Sunumun ardından Latmos ve Herakleia Antik Kentlerinde ve Kapıkırı mahallesinde bütüncül bir yaklaşımla yapılacak çalışmalar değerlendirildi.

Ege bölgesinin en büyük gölü olan Bafa Gölünün tabiat parkı olduğunun belirtildiği toplantıda Göl çevresindeki bitki örtüsünde, 80 familyaya ait 237 cins, 325 tür, 22 alttür ve 7 varyete tespit edildiği, Tabiat parkının 261 kuş, 22 sürüngen ve 19 memeli türüne de ev sahipliği yaptığı vurgulanarak göl ve tabiat parkınınekolojisinin korunması için alınacak tedbirler ve yapılacak çalışmalar da görüşüldü.

Toplantının ardından Vali Orhan Tavlı ve diğer katılımcılar Latmos ve Herakleia Antik Kentleri Kazı Başkanı Doç. Dr. Zeliha Gider Büyüközer mihmandarlığında Kapı kırı mahallesinde, antik kentlerde ve Bafa gölü kıyı şeridinde incelemelerde bulundu.

Bu haber toplam 164 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.