BALIKÇI 48. ÖLÜM YIL DÖNÜMÜNDE ANILDI

“Bir gün gelecek herkes Bodrum’u tanıyacak...” diyerek kentin bir dünya markası olmasında önemli yere sahip ‘Akdeniz'in Ebedi Genci’ Cevat Şakir Kabaağaçlı, ölümünün 48. yıl dönümünde 2 gün süren bir dizi etkinlikle...

BALIKÇI 48. ÖLÜM YIL DÖNÜMÜNDE ANILDI

“Bir gün gelecek herkes Bodrum’u tanıyacak...” diyerek kentin bir dünya markası olmasında önemli yere sahip ‘Akdeniz'in Ebedi Genci’ Cevat Şakir Kabaağaçlı, ölümünün 48. yıl dönümünde 2 gün süren bir dizi etkinlikle anıldı. Anma etkinliklerine; Bodrum Kaymakamı Bilgehan Bayar, Bodrum Belediye Başkan Vekili Kemal Özsarsılmaz, belediye başkan yardımcıları, meclis üyeleri, İlçe Milli Eğitim Müdürü Halil İbrahim Akmeşe CHP Bodrum İlçe Başkanı Halil Karahan, Bodrum Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mahmut Serdar Kocadon, İMEAK Deniz Ticaret Odası Bodrum Şube Başkanı Orhan Dinç, Bodrum Deniz Müzesi Müdürü Selen Cambazoğlu, Bodrum Denizciler Derneği Başkanı Erol Erdoğan, Halikarnas Balıkçısı’nın torunu Sibel Kabaağaçlı, kamu ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri ile çok sayıda vatandaş katıldı.

131 . doğum yıl dönümünde dolu dolu bir programla anılan Cevat Şakir Kabaağaçlı namı diğer Halikarnas Balıkçısı, 48. doğum yıl dönümünde de Bodrum Belediyesi ile Bodrum Deniz Müzesi tarafından hazırlanan programla anıldı.

12-13 Ekim günlerini kapsayan etkinlikler, Aysun Eldeniz'in solistliği eşliğinde Şirin Pancaroğlu arp dinletisi ile başladı. Marina Yacht Club'ta başlayan olan programın devamında ise Cevat Şakir Kabaağaçlı’ya ithafen Kültür Bakanlığı sanatçısı Bora Uymaz tarafından bestelenen "Halikarnas Balıkçısı" adlı bestenin tüm hakları Bodrum Belediyesi Bodrum Deniz Müzesi’ne devredildi. Bora Uymaz’ın bestesinin ilk seslendirilişi arp sanatçısı Şirin Pancaroğlu tarafından gerçekleştirilirken, bestenin notası Bodrum Belediyesine takdim edildi.

Halikarnas Balıkçısı 48. ölüm yıl dönümü anma etkinlikleri 13 Ekim sabahı, Gönül Tepe'deki mezarı başında devam etti. Balıkçı'nın Paris'ten Bodrum'a cebinde taşıdığı tohumlardan biri olan  Bella Sombra ağacı, katılımcılar tarafından balıkçının mezarı başına dikildi. Gönül Tepe'deki anma etkinliği Özgür Kıyat'ın müzik dinletisi ile sona erdi.

Aynı gün Bodrum Belediye Başkan Vekili Kemal Özsarsılmaz’ın katıldığı etkinlikte, Bodrum Denizcilik Meslek Yüksekokulu öğrencileriyle birlikte Bodrum Limanından denize çelenk bırakıldı.

Cevat Şakir'i anlamak ve tüm dünyaya anlatmak için gerçekleştirilen etkinlik kapsamında, Halikarnas Balıkçısı kitap yazarları, Sönmez Taner & Rüştü Tezcan, Meltem Ulu, Metin Erdoğan & Selen Cambazoğlu, Hatice Orman, Demircan Türkdoğan'ın Deniz Müzesinde imza günü düzenlendi. Kitap imza etkinliğinin hemen ardından, Balıkçı kitaplarının yazarlarıyla bir söyleşi programı gerçekleştirildi.

Mavi Sürgün Oratoryosu Bodrum'da ilk Defa Sahne Aldı

Anma etkinliği Marmara Koleji Atatürk Kültür Merkezi’nde muhteşem bir gösteri ile sona erdi. Daha önce İstanbul’da Zorlu Performans Sanatları Sahnesi’nde ve İş-Sanat’da prömiyeri gerçekleşen eser, Bodrum’da ilk defa seyirci ile buluştu. Global Turizm Forumu Liderler Zirvesi için Brüksel’de bulunan Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, etkinliğe görüntülü bağlanarak izleyicilerle buluştu.

Katıldığı toplantılarda ve gerçekleştirdiği ziyaretlerde herkese, Halikarnas Balıkçısı’nı anlattığını ifade eden Başkan Aras, “Özellikle yaptığım temaslarda da tekrar gördüm ki Avrupa Birliği Yeşil Mutabakatı yani Green Deal konusunda çok hassas bir dönem. O yüzden burada Avrupa Birliği’nin kalbinde tamamen çevreyle ilgili, iklim kriziyle ilgili konular ön plana çıkmış durumda, şu anda gündemde bunlar var. Ben de Halikarnas Balıkçısı’nın çevreciliğini, doğaseverliğini onlara anlatıyorum, onun kitaplarını hediye ediyorum. Haliknarnas Balıkçısı’nın sesini buradan da duyuruyorum. Halikarnas balıkçısı bizim ilhan kaynağımız ve Bodrum’un koruyucu tanrısıdır. Mitolojideki koruyucu tanrılardan birisi gibi görüyorum onu. Biz eğer onun felsefesini benimsersek, Bodrum 3 bin 500 yıldır olduğu gibi bundan sonra da yine insanların hayatına iz bırakmaya devam edecek. Ne kadar şanslıyız ki çok güzel topraklarda çok özel bir coğrafyada yaşıyoruz. Ayrıca bu yıl Halikarnas Balıkçısı’nı anma etkinlikleri çok daha büyük ve etkili bir şekilde yapıldı. İlk günden beri UNESCO’ya olan başvurumuzdan bu yana gerçekleştirdiğimiz etkinlikler, onun gerçekten anısına yakışır bir şekilde sürdürülüyor. Etkinliklere katılmayı çok isterdim ancak ben de Halikarnas balıkçımızın felsefesini Avrupa’ya benimsetmeye çalışıyorum. Katılım sağlayan herkese çok teşekkür ediyorum.” dedi.

Bir yol, bir arayış, bir kayboluş ve bir yeniden yaradılış hikayesi Mavi Sürgün Oratoryosu, Sabri Tuluğ Tırpan’ın klasik, etnik ve güncel müzik öğelerini harmanladığı müziği, Beyti Engin rejisörlüğünde, Kardeş Türküler’in solistlerinden Feryal Öney’in etnik-atmosferik vokalleri, Yetkin Dikinciler'in anlatımı, Su Günes Mihladiz'in modern sema gösterisi ve ebru sanatçısı Garip Ay’ın interaktif video gösterisi eşliğinde hayat buldu.

Bodrum Belediyesi sosyal medya hesaplarından canlı yayınlanan anma programı teşekkür plaketlerinin takdiminin ardından son buldu.

Bu haber toplam 164 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.