BODRUM GÜÇBİRLİĞİ DERNEĞİ: “BODRUM’UN AFET PLANLAMASI YOK!”

Bodrum Güçbirliği Derneği, yaşanan deprem felaketlerinden sonra tüm Türkiye gibi afet öncesi ve sonrasının planlanması konusunda Bodrum’un da gerekli dersleri çıkarması gerçekliğine ve gerektiğine dikkat çekti.Kahramanmaraş...

BODRUM GÜÇBİRLİĞİ DERNEĞİ: “BODRUM’UN AFET PLANLAMASI YOK!”

Bodrum Güçbirliği Derneği, yaşanan deprem felaketlerinden sonra tüm Türkiye gibi afet öncesi ve sonrasının planlanması konusunda Bodrum’un da gerekli dersleri çıkarması gerçekliğine ve gerektiğine dikkat çekti.

Kahramanmaraş merkezli yaşanan depremlerde on binlerce vatandaşın hayatını kaybetmesi, Türkiye’de deprem gerçeğini bir kere daha gözler önüne serdi.

Deprem kuşağı içinde yer alan Bodrum’un da olası bir büyük deprem için hazırlıklarını yapması gerektiğini ifade eden Bodrum Güçbirliği Derneği Onursal Başkanı, Yüksek Şehir Plancısı Dr. Murat Özyaba, Bodrum’un bir afet planlaması olmadığını belirtti.

Bodrum’un her yıl 2,5 cm batıya kaydığını belirten Özyaba,

“Yaşanan deprem felaketinin sonuçları çok ağır, içimiz, yüreğimiz yanıyor. Ama Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlarının güç birliği ile bunun da altından kalkılacaktır kuşkusuz. Ancak bu depremlerden çıkarmamız gereken dersler ve acilen yapmamız gerekenler var. Yerbilimcilerin açıklamalarına göre biliyoruz ki, Bodrum’un da içinde bulunduğu bölge her yıl 2.5 cm. batıya kayıyor. Bu kayma sürekli deprem riskini arttırıyor ve Bodrum da ciddi risk altında. Peki ne yapıyoruz? Bodrum’un Büyükşehir Belediyesine bağlandığı 2014 tarihinden itibaren aldığı Belediye Meclis Kararlarını taradığımda ‘Afet Planlaması’na yönelik hiçbir iz bulamadım. Bodrum’un deprem riski her geçen gün artıyor. Bodrum Belediyesi sayfasında, Belediye Meclisinin 05.09.2019 tarih ve 2019/124 sayılı Kararında onaylandığı görülen ‘2020-2024 Strateji Planı’na ulaşılamıyor. Ulaşılsa da bu konuda bir hazırlık olmadığını biliyorum” dedi.

“MEVCUT YAPI STOĞU ENVANTERİNİ HEMEN ÇIKARMALIYIZ”

Bodrum’un doğal felaketlere karşı hazırlıklı bir kent olmadığını saptamasını da yapan Özyaba, “Mevcut yapı stoğumuzun envanterini çıkarıp, olası afetler karşısında doğal çevrenin heyelan riski taşıyan eğimli araziler, taşma riski taşıyan dereler, tsunamiye hazırlıklı kıyı alanları vb. gibi riskleri hesaplamalıyız. Felaketlerin sonrasında ekonomiyi ve lojistiği ayakta tutacak önlemlerimiz hazır olmalı. Bodrum’da maalesef bunların hiçbiri yok. Elimizde sadece gayet yeterli bir mevzuat, bilimin ışığında yapılması gerekenler listesi var ama hazırlıklar yok. Şimdi niteliksiz iç siyasi çekişmelerin zamanı değil. Bodrum, Güç Birliği ile çalışmalı ve hiç vakit kaybetmeden Afet Eylem Planını hazırlamalı. Bodrum Güçbirliği Derneği olarak her türlü bilimsel çalışmanın içinde yer almaya hazırız ve bu konudaki uyarılarımızı kesintisiz yapmakta ısrarlıyız” ifadelerini kullandı.

“DEPREME YÖNELİK HİÇBİR HAZIRLIK YAPILMADI”

Diğer taraftan 2020’de yaşanan İzmir Depremi sonrasında yaptığı açıklamada, Bodrum’da 2017 yılında yaşanan 6.6 büyüklüğündeki depremi hatırlatarak acil önlemlerin alınmasını ve çalışmaların yapılmasını öneren Bodrum Güçbirliği Derneği Başkanı Serdar Kayhan’da, o tarihten beri depreme yönelik hiçbir hazırlığın yapılmadığının gözlenmediğini ifade etti.

Kayhan, “İmar affı çıkacak diye depremde ilk yıkılacak yapı eklentileri, bolca imar planı değişiklikleri yaptık.İmar uygulamalarıyla yeni yapılaşmaların önünü açtık. Anca artık şapkayı önümüze koyma zamanı geldi de geçiyor bile. Her ne kadar az katlı bir yapılaşmaya sahip olsak da, başta deprem olmak üzere sel, yangın, fırtına, tsunami gibi doğal felaketler karşısında elimizde bir Afet Eylem Planımız olmalı. Oluşabilecek bir felaket karşısında krizi yönetebilecek kamu yönetimi eğitimine, deneyimine ve gücüne sahip, topu başka yerlere atmayacak yerel yöneticilere sahip olmalıyız” dedi.

Bu haber toplam 201 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.