BÜYÜKELÇİ’DEN MUTSO ZİYARETİ

Moldova Ankara Büyükelçisi Dmitri Croıtor ile Müsteşar Calin Gheorghita bir dizi ziyaretler için Muğla’ya geldi. Bu kapsamda MUTSO’yu da ziyaret eden Croıtor ve Gheorghita oda üyeleri ile bir araya geldi. 23-24 Eylül tarihleri...

BÜYÜKELÇİ’DEN MUTSO ZİYARETİ

Moldova Ankara Büyükelçisi Dmitri Croıtor ile Müsteşar Calin Gheorghita bir dizi ziyaretler için Muğla’ya geldi. Bu kapsamda MUTSO’yu da ziyaret eden Croıtor ve Gheorghita oda üyeleri ile bir araya geldi.

 23-24 Eylül tarihleri arasında bir dizi ziyaretler için Muğla’ya gelen Moldova Ankara Büyükelçisi Dmitri Croıtor ile Müsteşar Calin Gheorghita Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO)’yu da ziyaret etti.  Burada oda üyeleri ile bir araya gelerek gerçekleştirilen toplantıda Büyükelçi Croıtor Moldova'daki iş fırsatları ve yatırım olanaklarını anlattı.

 Toplantının açılışında  konuşan MUTSO Meclis Başkanı H. Koray Özcan;   “Moldova Ankara Büyükelçisi Dmitri Croıtor ve Müsteşar Calin Gheorghita ilimize gelerek hem sizlere ülkelerindeki yatırım olanaklarını anlatmak istediler hem de ilimizdeki ticaret potansiyelini görmek için firma ziyaretleri gerçekleştirecekler. Öncelikle kendilerini ilimizde, Odamızda ağırlamaktan dolayı büyük memnuniyet duyuyoruz. Bizim ülkemiz yer altı ve yer üstü zenginlikleriyle gerçekten tam bir cennet niteliğinde. İlimiz de bu anlamda ülkemizin en güzel yeri. Çok önemli bir anlamda kültürel mirasa sahip. Turizm bölgesi olması başka bir zenginlik bizim açımızdan. İki ülke arasında başlayan temasın ve bunun üyelerimiz nezdinde başlamasını da çok önemsiyoruz. Bu bizleri çok mutlu eden bir buluşma. İki ülke arasında gelişecek her türlü yatırım ve ekonomik işbirliğine açık olduğumuzu ifade ederim. ” dedi.

 Özcan’ın ardından kürsüye gelen Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ercan şu ifadelere yer verdi: “137 yıllık köklü bir tarihe sahip olan odamız,   Türkiye’nin en eski meslek örgütleri arasında yer almaktadır.  Kalite ve akreditasyon standartlarına uyumlu çalışmalarını sürdüren odamız, projeler, eğitimler ve işbirlikleri kapsamında ilimizde önde gelen kurumlar arasında yer almaktadır.  Muğla, ülkemizin göz bebeği, yeryüzü cenneti. 1479 kilometrelik kıyı uzunluğu ile Türkiye’nin en uzun kıyı şeridine sahip ilimizde 2 adet havaalanı ve 6 adet deniz hudut kapısı bulunmaktadır. İlimiz ekonomisini kalkındıran 4 önemli sektör: tarım, turizm, madencilik ve eğitimdir. Muğla’nın ihracat performansı yaklaşık 1 milyar $’dır. İlimiz her yıl yaklaşık 3 milyonu yabancı olmak üzere 7 milyon turisti ağırlamaktadır.  Muğla’nın turizmden elde ettiği gelir yaklaşık 3,5 milyar $’dır. Koy ve ören yerleri bakımından zengin ilimizde yat limanı sektörü 12 ay devamlı gelir sağlamaktadır. Muğla genelinde 27 marina 6904 yat kapasitesi mevcuttur.  Coğrafi konumu ve elverişli iklimi sayesinde Muğla, pek çok tarım ürününün yetişmesinde ve kültür balıkçılığında önemli bir paya sahiptir. Muğla yaş meyve sebze üretiminde Türkiye’de 2. Sırada yer almaktadır. İlimiz, bölgemizin en büyük nar ve narenciye üretim alanına sahiptir. Türkiye çam balı üretiminin ve kültür balıkçılığının % 80’i Muğla’dan karşılanmaktadır.  Ayrıca, zeytincilik ilimiz için önemli bir geçim kaynağıdır.

Muğla’da 100 adet mermer işleyen fabrika ve işletme, 75 adet mermer ocağı bulunmaktadır. Muğla’dan 36 ülkeye yaklaşık 400 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirilmektedir. Ana vatanı Akdeniz olan beyaz mermer rezervinin % 35’i Muğla’da bulunmaktadır.  Muğla’nın toplam mermer rezervi 400 milyon tondur. İldeki işletilebilir mermer rezervi ise 185 milyon m3’tür.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi 1992 yılında kurulmuş, ilimizde faaliyet gösteren tek üniversitedir. Üniversitemiz 20 fakülte, 4 enstitü, 3 yüksekokul,15 meslek yüksekokulu, 42 araştırma ve uygulama merkeziyle; 45 bini aşkın öğrencisine eğitim hizmeti sunmaktadır. Kış turizmi, agro turizm ve doğa sporları alanlarında ilimiz için en önemli yatırım olanakları diyebiliriz. Ayrıca zeytin-zeytinyağı, kültür mantarcılığı, nar ve narenciye, çam balı, Datça bademi, örtü altı sebzeciliği ve kültür balıkçılığı gibi tarımsal faaliyetler diğer yatırım olanaklarımız olarak sıralanabilir. Muğla ayrıca yenilenebilir enerji yatırımları açısından oldukça verimli ve konumu itibariyle önemli bir noktadadır.”

 Moldova Ankara Büyükelçisi Dmitri Croıtor Moldova’y tanıtan bir sunum yaparak konumu, komşuları ile ticaret açısından ülkenin coğrafi ve siyasi avantajları hakkında bilgi verdi. Büyükelçi Croıtor MUTSO üyelerine Moldova'daki iş fırsatları ve yatırım olanaklarını detaylı olarak aktardı, soruları cevapladı. Ayrıca Muğlalı firmaları Moldova da ticaret yapmaya davet etti.

 Heyet toplantının ardından tarım ve gıda sektörleri ile ilgili AKNAR Tarım, Narlife, Acarlar ve Buram Bal firmalarına ziyarette bulundu.

Bu haber toplam 182 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.