ÇEVRECİLERDEN ÇİMENTO FABRİKASINA İLİŞKİN AÇIKLAMA
Menteşe Kent Konseyi, MUÇEP Menteşe Meclisi ve Deştin Çevre Platformu son günlerde tartışılan Muğla Çimento Fabrikasına ilişkin kamuoyuna açıklamalarda bulundu. Yapılan açıklamada, “Çimento fabrikasına ilişkin kamuoyunda...
Menteşe Kent Konseyi, MUÇEP Menteşe Meclisi ve Deştin Çevre Platformu son günlerde tartışılan Muğla Çimento Fabrikasına ilişkin kamuoyuna açıklamalarda bulundu. Yapılan açıklamada, “Çimento fabrikasına ilişkin kamuoyunda büyüyen tepkinin kimi siyasal odaklar tarafından siyasal bir faydaya dönüştürülmeye çalışıldığını, yürütülen tartışmanın siyasal bir hesaplaşma aracı kılındığını kaygıyla gözlemlemekteyiz” denildi.
Muğla’nın Menteşe ilçesine bağlı Bayır Mahallesi ile Yatağan’ın Deştin Mahallesi arasında kurulması planlanan Çimento Fabrikası gündemdeki yerini koruyor.
“Muğla Kamuoyunda sıcak bir gündem maddesi olarak son günlerde tartışılan Muğla Çimento Fabrikasına ilişkin, sürecin yürütücüsü kurumlar adına kamuoyunu bilgilendirme ihtiyacı oluşmuştur” ifadelerini kullanan Menteşe Kent Konseyi “25/12/2021 tarihinde ortak olarak gerçekleştirdiğimiz basın açıklamasında ve sonrasında yaptığımız açıklamalarda; çimento fabrikası ile ilgili bir yandan hukuki süreci yürüteceğimizi, diğer yandan da fiili ve meşru bir ekolojik mücadele pratiği geliştireceğimizi duyurmuştuk.
Bu kapsamda Menteşe Belediyesi tarafından verilen yapı ruhsatının ve dayanak imar durum belgesinin iptali için dava açılmış olup Muğla 1. İdare Mahkemesi 2022/178 Esas numarası ile derdesttir. Yine Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 2014 yılında verilen ÇED Olumlu kararının iptali için de dava açılmış olup Muğla 2. İdare Mahkemesi 2022/140 Esas numarası ile derdesttir” dedi.
MENTEŞE BELEDİYESİ DAVAYA MÜDAHİL OLDU
ÇED Olumlu kararının iptali için açılan davaya Menteşe Belediye Başkanlığı tarafından, davacılar yanında ve ÇED kararının iptali talebi ile müdahil olunduğu ifade edildi.
Çimento Fabrikasının kurulacağı alana ilişkin 2020 yılı Kasım ayında Yatağan Belediye Başkanlığı tarafından imar durum belgesi verildiği, yine Menteşe Belediye Başkanlığı tarafından da imar durum belgesi verildiği, en son olarak da yapı ruhsatı düzenlendiğini aktaran Menteşe Kent Konseyi, “Çimento fabrikasına ilişkin ilk girişimin 1992 yılında başladığı, 2006 yılında 1. ÇED sürecinin, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ÇED Olumlu kararı verilmesi ile tamamlandığı bilinmektedir. Akabinde, bu karara karşı Deştin köylüleri tarafından açılan dava sürerken 2. ÇED sürecinin başlatıldığı ve bu sürecin de Çevre Ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 2014 yılında 2. Kez ÇED Olumlu kararı verilmesi ile tamamlandığı görülmektedir. 2007-2019 yılları arasında çimento fabrikasının inşa edilmesini olanaklı kılacak Mevzi ve Uygulama İmar planlarının iptali için açılan davalar sürmüş, 2019 yılında verilen nihai kararla plan iptal talebi reddedilmiştir” dedi.
“ÇEVRE KRİZİNİN HABERCİSİ OLDUĞU AÇIKTIR”
Muğla’da son yıllarda giderek artan oranda çevre üzerine olumsuz etkiler yaratacak benzer nitelikli projelerin gündeminde olduğu dile getiren Menteşe Kent Konseyi, “E-ÇED sistemi üzerinden yapılan kontrolle Çevre Şehircilik Ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve/veya İl Müdürlüğü tarafından 01 Ekim 2021– 01 Şubat 2022 zaman aralığındaki 4 aylık süre içinde 6 tanesi Menteşe’ye ilişkin olmak üzere Muğla geneline yönelik 36 farklı projeye ÇED gerekli değildir yada ÇED olumlu kararı verildiği, daha fazla sayıda projeye yönelik olarak da ÇED sürecinin aynı zaman aralığında başladığı tespit edilebilmektedir. Aktarılan sayıların Muğla’ya yönelik bir çevre krizinin habercisi olduğu açıktır” ifadelerini kullandı.
“SİYASAL BİR HESAPLAŞMA ARACI KILINDIĞINI KAYGIYLA GÖZLEMLEMEKTEYİZ”
Çimento Fabrikasına karşı başlatılan ekolojik mücadelenin siyasal bir faydaya dönüştürülmeye çalışıldığını söyleyen Menteşe Kent Konseyi, “Durum böyle iken Çimento fabrikasına ilişkin kamuoyunda büyüyen tepkinin kimi siyasal odaklar tarafından siyasal bir faydaya dönüştürülmeye çalışıldığını, yürütülen tartışmanın siyasal bir hesaplaşma aracı kılındığını kaygıyla gözlemlemekteyiz. Çimento Fabrikasına karşı olduğunu ifade eden siyasi odakların ifade edilen kurumlardan kendilerine yakın olanlar nezdinde çaba göstermesi siyasi hesaplaşmanın ötesinde ekolojik kaygı taşıyıp taşımadıklarının temel göstergesi olacaktır. Bu koşullar altında Çimento fabrikası girişimine karşı büyütmeye çalıştığımız mücadelenin ekolojik temelli bir mücadele olduğunu, bu girişimden kent adına kaygı duyan tüm öznelerin güçlerini ‘Muğla’da Çimento Fabrikası İstemiyoruz’ ortak hedefine yönlendirmelerinin çözüm için kaçınılmaz olduğunu hatırlatma ihtiyacı duyuyoruz” şeklinde konuştu.
Bu haber toplam 186 defa okunmuştur
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.