Dalaman’ nın kaya incir hasadı

Muğla’nın Dalaman ilçesinde coğrafi konum ve ekonomik olarak büyük öneme sahip “Dalaman Kaya İnciri” hasadı başladı.Sinem KarakayaMuğla’nın Dalaman ilçesinde incir üreticileri açısından coğrafi konum ve ekonomik olarak...

Dalaman’ nın kaya incir hasadı

Muğla’nın Dalaman ilçesinde coğrafi konum ve ekonomik olarak büyük öneme sahip “Dalaman Kaya İnciri” hasadı başladı.

Sinem Karakaya

Muğla’nın Dalaman ilçesinde incir üreticileri açısından coğrafi konum ve ekonomik olarak büyük öneme sahip  “Dalaman Kaya İnciri” hasadı başladı.

İncir hasadı törenine Tarım ve Orman İl Müdürü Barış Saylak, Dalaman Kaymakamı Ali Gündoğan, Dalaman Belediye Başkanı Muhammet Karakuş, Gürleyik, Bozbel, Taşbaşı, Sabunlu, Kayadibi ve Elcik mahalle muhtarları ile çok sayıda üretici katıldı.

“KURUTMA TÜNELLERİ KONUSUNDA BİR PROJEYE İMZA ATIYORUZ”

Gürleyik Mahallesi’nde incir üretimi yapan Sadık İnan’ın bahçesinde gerçekleşen incir hasadında konuşma yapan Tarım ve Orman İl Müdürü Barış Saylak, hedeflerinin dağ köylerinde yaşayan incir üreticilerilerinin ceplerine girecek parayı tarımsal üretimden arttırmaya dönük çalışma olduğuna değinerek, kurutma tünelleri hakkında yeni bir projeye imza atacaklarının müjdesini verdi.

İncirin de katma değerinin son derece yüksek bir ihracat ürünü olduğunu söyleyen Tarım ve Orman İl Müdürü Saylak, “Bildiğiniz üzere Dalaman deyince akla deniz, kum, güneş ve sahil geliyor. Oysa 750-800 metre yükseklikte 13’e yakın mahallemiz var. Bugün de Gürleyik Mahalle’mizde mevsimin ilk kuru incir hasadını başlatmak üzere töreni gerçekleştiriyoruz. Bu benim Gürleyik’e ilk ziyaretim. Dalaman Kaya İnciri’nin müthiş bir aroması var. Yakında yine burada, diğer 13 mahallemizin de katılımıyla Tarımsal Kalkınma Kooperatiflerinin de katılımıyla hep birlikte, Dalaman Belediyesi, Muğla İl Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ve Dalaman İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü ile birlikte kurutma tünelleri konusunda bir projeye imza atıyoruz. 6360 sayılı yasa yani Büyükşehir Yasası, İlçe Belediyelerinin de,  Büyükşehir’in de, Belde halkının, köylerin, mahallelerin sosyo-ekonomik refahını yükseltmek için tarımsal üretime destek verecekleri gibi aynı zamanda doğrudan desteklemeleri de yapabiliyorlar. Bu anlamda covid-19 pandemisi de bize gösterdi ki üretmeden ayakta kalmak mümkün değil. Bu gördüğünüz lezzetli incirin de katma değeri son derece yüksek bir ihracat ürünü. Dolayısıyla hedefimiz dağ köylerinde yaşayan incir üreticilerimizin ceplerine girecek parayı tarımsal üretimden arttırmaya dönük çalışmamız. Bu konuda bize destek verdiği için Dalaman Belediye Başkanlığına yürekten teşekkür ediyorum. Önümüzdeki günlerde sizlerin önünde protokolü imzalayacağız” dedi.

“KURU İNCİR ARTIK 20 TL’NİN ALTINDA SATILMAYACAK”

Dalaman kaya incirinin marka olması gerektiğini ve kuru incirin artık 20 TL’nin altında satılmayacağını söyleyen İl Müdürü Saylak, “Bakanlığımızın talimatı doğrultusunda artık kuru inciri 20 TL’nin altında satmayacaksınız. 20 TL’nin altına düşerse Toprak Mahsulleri Ofisi müdahale ederek 20 TL’den kuru inciri sizlerden alacak. Diğer önemli bir konuda Markalaşma. Dalaman Kaya İnciri olarak bir marka alınması gerekiyor. Yetiştirdiğiniz ürünleri değerinde satarak alın terinizin hakkını almak istiyorsanız markalaşma çok önemli. Buraya özel bir heyetle geleceğiz. Onlarla birlikte çalışacağız. Bir kooperatif birliği oluşturacağız. Sizin yetiştirdiğiniz organik ürünleri, nar ekşisi, üzüm, pekmez, kuru incir ve burada yetişen ne varsa, diğer kooperatiflerin satış noktalarında karşılıklı satış yapılmasını sağlayacağız.  İlçe merkezine bir satış noktası yapacağız. Üreticilerimiz için kurutma tünelleri ve kerevetler yapacağımız bir projeye imza atacağız” dedi.

“İNCİR, BU BÖLGENİN KALKINMASI İÇİN AYRI BİR ÖNEME SAHİP”

İncirin bu bölgenin kalkınması için ayrı bir öneme sahip olduğunu söyleyen Dalaman Kaymakamı Ali Gündoğan, sosyo ekonomik değeri yüksek olan, bölgeye has tat olan incirin hasadının  hayırlı olmasını dilerek, tüm üreticilere teşekkür etti.

Tarım İl Müdürlüğü ile güzel projelere imza atacaklarını söyleyen Dalaman Belediye Başkanı Muhammet Karakuş, pandemiden dolayı ertelenen İncir Festivali Organizasyonunu pandemiden sonra yapacaklarının müjdesini vererek, hem inciri tanıtacaklarını hem de mahallelinin ekonomisine katkı sağlayacaklarını belirtti.

Konuşmaların ardından incir üretimi gerçekleştirilen bölgedeki diğer mahallelerin muhtarları ile bir araya gelinerek sorunlar görüşüldü. En kısa sürede sorunların çözüme kavuşturulacağının sözünü veren İl Müdürü Saylak, kooperatif başkanları ile bir araya gelerek toplantın yapacaklarını belirtti.

Bu haber toplam 455 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.