Datça’nın yeni gözdesi: mor patates

Muğla’nın Datça ilçesine bağlı Kızlan Mahallesi’nde yetişen mor patatesler görenleri şaşkına çeviriyor. Yaklaşık 3 yıldır Datça’da üreticilik yapan Hüseyin Harupçu (40), özel olarak Endonezya’dan getirdiği renkli...

Datça’nın yeni gözdesi: mor patates

Muğla’nın Datça ilçesine bağlı Kızlan Mahallesi’nde yetişen mor patatesler görenleri şaşkına çeviriyor. Yaklaşık 3 yıldır Datça’da üreticilik yapan Hüseyin Harupçu (40), özel olarak Endonezya’dan getirdiği renkli patatesleri Datça’da üreterek, geçimini sağlıyor. Türkiye’ye ilk defa mor patatesi kendisinin getirdiğini söyleyen Harupçu, “Tropikal bitki mor patates yöremize uyum sağladı. Üretimi çok kolay. Her ilden sipariş alıyoruz” dedi.

Sinem Karakaya

Muğla’nın Datça ilçesine bağlı Kızlan Mahallesi’nde yetişen renkli patatesler görenleri hem şaşkına çeviriyor hem de dikkat çekiyor.  Yaklaşık 3 yıldır Datça’da üreticilik yapan 40 yaşındaki Hüseyin Harupçu, özel olarak Endonezya’dan getirdiği renkli patatesleri Datça’da üreterek, geçimini sağlıyor. Harupçu, Türkiye’ye ilk defa mor patatesi kendisinin getirdiğini söyleyerek, ülkenin her yerinden sipariş aldıklarını da belirtti.

Uzak Doğu ülkelerinde sıklıkla tüketilen ve aroması dolayısıyla "tatlı patates" olarak da bilinen mor patates, Datça topraklarına uyum sağladı. Tarım ve Orman İl Müdürlüğünün katma değeri yüksek sebze üretim programı kapsamında bölgede yürütülen çalışmalara katılan 3 üreticiden biri olan Hüseyin Harupçu, mor patatesten yüksek verim aldı. Bu kapsamda Datça'da renkli patatesin yanı sıra, yer fıstığı ve kavun, karpuz, salatalık ve patlıcan üretimi de yapıyor.

“B6 VE DEMİR VİTAMİNLERİ YÖNÜNDEN ÇOK KUVVETLİ”

Bu tür üretimlere meraklı olduğunu ve mor patatesten çok memnun olduğunu söyleyen Hüseyin Harupçu, “Mor patatesin tohumunu özel olarak Endonezya’dan getirdik. Türkiye’ye ilk defa mor patatesi biz getirdik. Yöremize uyum sağladı. Tüm bunları Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün destekleriyle yapıyoruz. Kök başı 80 kg. aldık. Gübre istemiyor, ilaç istemiyor, sadece su istiyor. Sadece su kullanılarak 8 bin yıldır dikilen bir bitki bu. Bu patates kanseri önlüyor, düzenleyici görevi yapıyor.  Hücreleri yeniliyor, kolesterolü düzenliyor. Sıfır nişasta var. Şeker hastalarının tüketmesinde bir problem yok. B6 ve demir vitaminleri yönünden çok. Ben böyle şeylere çok meraklıyım. Mor patatesten çok memnunum” dedi.

“TÜRKİYE BUNU YENİ YENİ TANIYOR”

Yurt dışından Datça’ya gelen turistlerin uzaktan mor patatesi tanıdığını söyleyen Harupçu, “Ülke dışından gelen veya ülke dışına çıkmış birisi varsa bunu karşıdan tanıyor. Örneğin bir Japon gördü ve koşarak geldi, Filipinli birisi gördü hemen geldi çünkü onlar bunu tanıyor, biliyor. Bizim İngiliz bir gelinimiz var. Bizim yediğimiz patatesi yemediklerini, mor patates yediklerini söylüyor. Aslında dünyada tanınan bir şey ama Türkiye bunu yeni yeni tanıyor. Bizim tükettiğimiz sarı patates gibi nişasta içermemesine rağmen daha tatlı. Bunu her türlü pişirebilirsiniz. Cipsi yapılabilir, rendelenebilir, fırında yapılabilir, keke katılabilir ve rengini keke verecektir. Haşlayıp salatası yapılabilir. Bu patatesin bizimkinden farkı 8 bin yıldır aynı patates olması. Bizimki ise genleriyle oynanmış patatesler. Bu sene üretilen bir patatesten fiden yapıp seneye kullanabiliyoruz. Patatesi suya koyuyoruz, bir süre sonra fidanlar çıkıyor bu fidanları suda biraz daha büyütüyoruz ve 3 metre arayla dikiyoruz zamanla o kendiliğinden her yeri kaplıyor, çok bereketli bir ürün. Şuan için bir tane süper marketle anlaştık 35 ton vereceğim 10 TL’den. Onlarda 27 TL’den satacaklar. Cips yaparken normal patatese göre zor kesilmesine karşın daha erken pişiyor buna dikkat edin çok sert yapmayın. Mart- Nisan aylarında dikimi yapılıyor. 3 aylık bir bakım süresi var. Tanesi 6-7 kilogram kadar olabiliyor. Söküm dönemine doğru mor mor çiçek açıyor” dedi.

KİLOSU 10 TL

Bu patatesin çok bereketli olduğunu, toprağın içinde yıllarca kalsa da hiçbir şey olmadığını söyleyen Hüseyin Harupçu, “Bu yıl diktiğim yerden başka bir yere kök saldığında önümüzdeki yıl oradan da 80 Kg patates alabiliyoruz. Çok bereketli bir ürün. Mor patatesin kilosunu 10 TL’ye satıyorum. Büyük marketlerde ise 27 TL çünkü onlar ithal ediyor. Geçen sene sattıktan sonra bu sene müşterim çoğaldı” şeklinde konuştu.

3 TÜRÜ VAR

Mor patatesin 3 çeşidi olduğunu söyleyen Harupçu, “ Bu patatesin 3 türü var. Dışı mor içi beyaz, dışı ve içi mor, dışı ve içi turuncu olan türleri var. Turuncu olan türün tatlısı yapılıyor ve çok güzel oluyor. Kabak tatlısının aynısı yapılıyor ama bu daha güzel oluyor” dedi.

Bu haber toplam 1713 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.