Eşekler, geçim kaynakları oldu

Muğla’nın Yatağan ilçesine bağlı Bozüyük Mahallesi’nde yaşayan Musa Karaçam (66) ve Şükran Karaçam (59), geçimini sahip oldukları eşeklerden sağlıyor. Yıllar önce Antalya’da gördükleri eşeklerle safari turizmini...

Eşekler, geçim kaynakları oldu

Muğla’nın Yatağan ilçesine bağlı Bozüyük Mahallesi’nde yaşayan Musa Karaçam (66) ve Şükran Karaçam (59), geçimini sahip oldukları eşeklerden sağlıyor. Yıllar önce Antalya’da gördükleri eşeklerle safari turizmini Bodrum’a taşıyan Karaçam çifti, emekli olduktan sonra sahip oldukları 30’a yakın eşeklerin hem sütünü satarak, hem de artan sütleri sabun yaparak sağlık turizmine katkı sağlıyor. Ülkede bu işi iki kişinin yaptığını söyleyen Musa Karaçam, o iki kişiden birinin kendisi olduğunu belirtti.

Sinem Karakaya

Muğla’nın Yatağan ilçesi Bozüyük Mahallesi’nde yaşayan 66 yaşındaki Musa Karaçam ve 59 yaşındaki eşi Şükran Karaçam çiftinin sahip oldukları eşekler gelir kapıları oldu. Sahip oldukları eşeklerin hem sütünü hem de artan sütleri sabun yaparak geçimini sağlayan Karaçam çifti, sağlık turizmine katkı sağlayarak eşek sütünün kronik rahatsızlıklara iyi geldiğini söylüyor.

Bodrum ile Yunanistan arasına eşeklerle safari turizmi yaparken ilginç bir yöntem öğrenerek, İtalyan turistlerden bazı güzellik uzmanlarının kendilerine eşek sütünden sabun üretmeyi öğretmesi üzerine eşek sütüyle geçinmeye başlayan Karaçam çifti, kronik rahatsızlıklara iyi geldiği öne sürülen sabun yaparak gelir elde ediyor.

“ÜLKEDE BUNU YAPAN İKİ KİŞİNDEN BİRİ BENİM”

Her eşeğine bir isim koyarak onlarla çocuklarıymış gibi ilgilenen Musa Karaçam, “Ben 8 sene Bodrum’da eşeklerle safari yaptım. O zaman 15 eşeğim vardı. Şimdi 30’a yakın eşeğim var. Eşek sütünün iyi gelmediği bir şey yok. Saç dökülmesi, egzama, bronşit gibi birçok hastalığın şifası. Kanser hastalığını da geçirmiyor ama ilerlemesini durduruyor. Bunu yapan Türkiye’de iki kişi var bildiğim kadarıyla. Bunlardan biri benim” dedi.

1 LİTRE EŞEK SÜTÜ 150 TL.

Eşek sütü, az miktarda elde edilmesi ve birçok rahatsızlığa iyi gelmesinden dolayı pahalıya satılıyor. Bir eşeğin ücreti 500 TL iken, aynı eşekten elde edilen 1 litre süt, 150 TL’ye müşteri buluyor.

Eşek sütünü satmanın eşeği satmaktan daha kazançlı olduğunu ve eşekleri satmayıp ölene kadar elde tuttuklarını söyleyen 66 yaşındaki üretici Musa Karaçam, “15 yıldır eşeklerle ilgileniyorum. Her eşekten farklı miktarda süt çıkıyor. Örneğin buradaki her eşekten günde yarım litreden, 800 grama kadar süt çıkıyor. Her eşeğin bünyesi farklı. Bir çay bardağı süt 25 TL’ye, bir su bardağı süt 30 TL, bir litre sütü de 150 TL’ye satıyoruz. Eşeğin kendisinin fiyatı değişiyor. 500 liraya da var, 2 bin liraya da var. Eşeğin süt verimine göre. Ama ben eşekleri satmam. Eşek ölene kadar elimde durur, ölünce de gömeriz” dedi.

“TÜRKİYE’NİN HER YERİNDEN SİPARİŞ ALIYORUZ”

Bronşit, astım ve kanser başta olmak üzere birçok hastalığa iyi geldiği söylenen eşek sütü için Türkiye’nin her yerinden sipariş aldıklarını, çoğu zaman siparişlere yetişemediklerini söyleyen Musa Karaçam, “Muğla’nın birçok ilçesi, Aydın, Denizli ve ülkenin pek çok yerinden sipariş alıyoruz. Çoğunlukla bronşit, astım ve kanser hastaları alıyor eşek sütünü. Eşekler, günlük olarak sabahları sağılıyor, burada içip gidiyorlar. Gelemeyene de gönderiyoruz” şeklinde konuştu.

“OĞLUM VE BEN BUNUN EĞİTİMİNİ GÖRDÜK”

Köyde ‘eşekçi kadın’ olarak bilinen ve sabun yapmaya nasıl başladıklarını anlatan Şükran Karaçam da, “Eşeklerin sütünden artanları değerlendirmek için sabun yapıyoruz. Bodrum’da safari turizmi yaparken, İtalyan bir güzellik uzmanıyla tanıştık. Biz safari turizmi yaparken süt içmek ve safari yapmak için bize İtalyan güzellik uzmanları geldi. Bize dediler ki sabun yapın, daha sağlıklı olur. Biz de başladık. Nasılsa eşeklerimiz vardı, safari yaptığımız için. Biz de sütlerimizin yabana gitmemesi için bu şekilde değerlendirdik. Bu şekilde başladık. Oğlum ve ben bunun eğitimini gördük” dedi.

“ALMANYA’YA KADAR SABUN GÖNDERİYORUZ”

Bir yıl boyunca 10 bin adet sabun yapıp yurt dışına da sattıklarını belirten Şükran Karaçam, “Hindistan cevizi yağı, avokado yağı, hakiki asidi geçmeyen zeytinyağı kullanıyoruz. Kostik kullanmıyoruz, az miktarda kül kullanıyoruz. Sabunun pek çok faydası var. Saç dökülmesi, sivilce, bazı alerjik sorunlar, sedef hastalığı gibi. Sabunun faydalarını gördü bazı kişiler. Buradan sabun alıyorlar, Ankara, İstanbul gibi pek çok yere yurt dışına, Almanya’ya kadar gönderiyoruz. Faydasını görenler olduğu için sabunlarımız talep görüyor. Biz kendimiz de kullanıyoruz. Bir yılda 10 bin tane sabun üretip satıyoruz. Yıllık 10 bin tane üretiyorum. Bir sabunu 1 günde üretiyoruz, 2 ay kurumaya bırakıyoruz. Muğla’dan, Denizli’den gezmeye, tatile gelenler gelip alıyorlar. İstanbul’dan gelenler dahi oluyor. Sabunumuzun adı Karia Eşek Sütü Sabunu. Kalıbını 15-20 TL’ye satıyoruz” diye konuştu.

Bu haber toplam 771 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.