Festival kafa karıştırdı
***Ula Belediyesi ile özel bir organizasyon firması işbirliğinde 1-9 Ağustos 2020 tarihleri arasında Akyaka çadır kamp alanının bulunduğu ormanlık alanda düzenlenen yöresel ürünler panayırına, pandemi döneminde izin verilmesinin...
***Ula Belediyesi ile özel bir organizasyon firması işbirliğinde 1-9 Ağustos 2020 tarihleri arasında Akyaka çadır kamp alanının bulunduğu ormanlık alanda düzenlenen yöresel ürünler panayırına, pandemi döneminde izin verilmesinin yanında, MUÇEP tarafından organizasyon çerçevesinde konserlerin yapılacağı sahne için ağaç kesildiği iddiası tepkilere yol açtı.
***Akyaka Belediye Başkanı İsmail Akkaya, belediye olarak panayır düzenlenmesiyle ilgileri olmadığını sadece organizasyon şirketine yer tahsisinde bulunduklarını belirtirken, ağaç kesme iddialarını da yalanladı.
***Öte yandan; festival organizasyonuyla düzenlenen 8 konserden 3’ü pandemi kuralları hiçe sayılarak gerçekleştirilirken, Pazartesi akşamı ve bugünü takip eden tarihlerdeki diğer konserlerin, Belediye Başkanı İsmail Akkaya tarafından sosyal mesafe kurallarına uyulmadığı gerekçe gösterilerek, iptal etmesi ise, kafaları karıştırdı.
4 günlük Kurban Bayramı tatiliyle bir an da ziyaretçi akınına uğrayan Muğla’nın Ula ilçesine bağlı ‘Sakin Şehir’ unvanlı Akyaka Mahallesi’nde yaşanan izdiham, coronavirüs vakalarının artış göstereceğine yönelik endişeleri arttırırken, Ula Belediyesi’nin mahallede çadır kamp alanı için kullanılan ormanlık alanda düzenlenen festivale izin vermesi tepki çekti.
Ula Belediyesi ile özel bir organizasyon firması işbirliğinde 1-9 Ağustos 2020 tarihleri arasında düzenlendiği duyurulan yöresel ürün panayırı kapsamında 8 konser de düzenlenirken, Muğla Çevre Platformu (MUÇEP)’nun önceki günlerde bu konserler kapsamında kurulan sahne alanı için ağaç kesildiği iddiası ise, tepkileri başka bir boyuta taşıdı.
Konuya ilişkin görüşlerini aldığımız Ula Belediye Başkanı İsmail Akkaya, festivali belediye olarak düzenlemediklerini, özel bir şirket tarafından düzenlendiğini belirterek, “Biz sadece yer tahsis ettik. Ula Belediyesi amblemini afişlere koymuşlar. Bundan bizim haberimiz yok. Panayırı biz düzenlemiyoruz” dedi.
Sahne alanı için ağaç kesildiğiyle ilgili iddiaları da kabul etmeyen Başkan Akkaya, “Bundan 1 ay önce ağaç devrilmişti. Bu ağacın içinden çürümek suretiyle devrildiğini öğrendik. Hatta bir aracın üzerine düşüp, araca zarar verdi. Biz ağaç kesmedik, konu sadece budur. Hatta bu gelişmeye ilişkin kayıtlar Orman İşletmede mevcuttur” dedi.
MUÇEP YAZILI AÇIKLAMADA BULUNMUŞTU
Muğla Çevre Platformu Gökova Meclisi ise, organizasyon gereği ormanlık alanda ağaç kesildiğini iddia etmiş ve konuya ilişkin yazılı bir açıklamada bulunmuştu. MUÇEP tarafından yapılan açıklamada şu pandeminin yükselişe geçtiği bir süreçte festival düzenlemenin yanlışlığına vurgu yapılarak, şu ifadelere yer verildi:
“Ula’ya bağlı Akyaka Mahallesi’nin merkezindeki ormanlık alanda, beldemizde bayram dolayısıyla olağanüstü insan yoğunluğunun yaşandığı bir dönemde Ula Belediyesi’nce bir festival düzenlendi. Üstelik sahne düzenlemesi yapmak üzere söz konusu alanda ağaç kesimi de gerçekleştirildi. Tam da Covid-19 pandemisinin tekrar yükselişe geçtiği bir dönemde böyle bir organizasyon, pandemiye davetiye çıkarmaktır. Konserler için düzenleme yapılan orman alanı, yerleşim yerinin tam merkezinde bulunmaktadır. Bu alanda tatilcilerin çadırlar kurarak kalmaları ve yeterli altyapı olmadan ihtiyaçlarını gidermeleri, bölgede yaşayanlar için coronavirüsün yayılması dışında da önemli sağlık tehditleri içermektedir. Ayrıca, orman alanında çay ve yemek pişirmek için kullanılan tüpgazlar ve ağaçların altına park edilen benzinli araçların yakınlığı göz önüne alındığında çıkabilecek küçük bir yangının kısa sürede felaket boyutlarına ulaşabileceğini tahmin etmek zor değildir. Ormanlar anayasaya göre amaçları dışında kullanılamaz. Anayasanın 169. maddesine göre ‘Ormanlara zarar verebilecek hiçbir faaliyet ve eyleme müsaade edilemez’. Dolayısıyla Ula Belediyesi’nce ormanlık alanın ormancılık dışındaki faaliyetler için kullanılması ve festival sahnesinin kurulması için ağaçların kesilmesi anayasaya aykırıdır. Bizler Akyaka’da yaşayan yurttaşlar olarak, Ula Belediyesi yönetimini, halk sağlığını tehlikeye atan, orman eko sistemine zarar veren bu uygulamadan derhal vazgeçmeye davet ediyoruz ve Muğla Orman Bölge Müdürlüğünü orman eko sistemini korumak üzere gerekli önlemleri almasını talep ediyoruz.”
HABER MERKEZİMİZ KONUYU ARAŞTIRIRKEN, KONSERLER İPTAL OLDU
Düzenlenen festival kapsamında 8 ayrı açık hava konserinin düzenlendiği duyurulurken, bu konserlerden 3’ü 1-2 ve 3 Ağustos tarihlerinde gerçekleştirildi. Haber merkezimizin konuya ilişkin araştırmaları sırasında ise, 4 Ağustos Pazartesi günü düzenlenecek olan ‘Aydanur’ konseri ile devam eden ve talip eden günlerdeki diğer 4 konserin de, sosyal mesafeye uyulmadığı ve açık hava konseri olduğu gerekçesiyle Başkan Akkaya tarafından iptal edildiği duyuruldu.
İlk 3 gün üst üste düzenlenen konserlerin aynı gerekçeyle iptal edilmeyip, sonrasındaki diğer konserlerin iptal edilmesi merak konusu oldu.
AKYAKA ESNAFI DA TEPKİLİ
Öte yandan, 81 ilin yöresel ürünleri oluşan ve gıda, hediyelik eşya ile tekstil ürünleri satışının da yapıldığı panayıra izin verilmesi, Akyaka esnafının da tepkisini çekti. Akyaka esnafı, ucuz ürün satışından kendilerinin iş yapamadıklarından dert yandı.
Bu haber toplam 164 defa okunmuştur
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.