HASAN ŞİMŞEK’TEN YATAĞAN’DA ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNE SEMİNER
Suluboyayı sanata çeviren Hasan Şimşek Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Yatağan Meslek Yüksekokulu’nda ‘Anadolu Baş Bağlamaları’ isimli suluboya resim sergisinde eserlerini üniversite öğrencileri ile buluşturdu.Mustafa...
Suluboyayı sanata çeviren Hasan Şimşek Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Yatağan Meslek Yüksekokulu’nda ‘Anadolu Baş Bağlamaları’ isimli suluboya resim sergisinde eserlerini üniversite öğrencileri ile buluşturdu.
Mustafa Aktaş
İstanbul'da eşiyle tekstil ve moda tasarımı işiyle uğraşan ve sonrasında Muğla’nın Gevenes Mahallesi’ne yerleşip burada, tarihi Belen değirmenini işleten güzel sanatlar mezunu 58 yaşındaki Hasan Şimşek, batı moda akımındaki yenilikler ve değişimleri suluboya sergisinde, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Yatağan Meslek Yüksekokulu yöneticileri, öğretmenleri ve sanatsever öğrenciler ile buluşturdu.
Şimşek, Bölge kültürleri çalışması kapsamında Türkiye’nin 7 bölgesinden gelen 40 fotoğrafı suluboya ile tuvale döktü. Sosyal medyadan kurduğu bir grup ile Türkiye’nin 7 bölgesinde bulunan fotoğrafçılar ile iletişime geçip ve projesinden bahsederek çekilen fotoğrafları ayrı ayrı portreye döken suluboya ile sanat yaratan Hasan Şimşek, geçtiğimiz 2019 yılında Çorum İskilip’te bir şehit annesinin fotoğrafını görüp ve kaymakam ile iletişime geçerek 3 günde tamamladığı suluboya portresini şehit annesine hediye gönderdi. Ayrıca sergilediği eserlerin arasında Muğla’da bulunan kayrak taşı ve zeytin ağacı üzerine yaptığı resimler ve motiflerde bulunuyor.
BIRAKALIM KİM NASIL İSTERSE KENDİSİNE YAKIŞANI TAKSIN
Hasan Şimşek sergide yaptığı konuşmada şunları söyledi:
“Anadolu halkı Cumhuriyet dönemine kadar yöresel kıyafetlerini giymiş Cumhuriyet ile birlikte moda akımlarının etkisiyle yok olmuştur. Başörtüsü de bu değişimden nasibini almıştır. Bölgelerin coğrafi, tarihi, sosyokültürel yapısının tüm özelliklerini aslında içinde barındırır. Bugün ise sadece halk oyunları gruplarının giysilerinde yaşamaktadır. Başörtüsünün vazgeçilmezi oyalardır. Süslemek ve süslemenin dışında taşıdıkları anlamlarda bir iletişim aracı olarak kullanılır. Dantel ve oyalar geleneksel el sanatlarının en zarif ve ince örnekleridir. Bugün hala kullanılmasa da gelin kızların çeyizlerine hazırlanır. Çok güzel pul boncuklarda kullanılarak bezemeler yapılır. Evden eve, köyden köye, ilden ile farklılık gösterir. Aynı evde genç kız, genç kadın, yaşlı kadın bağlama ve bezemeleri farklıdır. Sevdalarını işler, sevdiklerine hediye eder, anlamlı çok özel ve güzeldirler.
Evet şuan andaki gibi türban dedikleri bir model Anadolu topraklarında yoktur. Çok daha zengin, güzel, rafine örnekleri vardır. Bizler bırakın yörelerin baş bağlama şekillerini yemeni ve yazmaların oyalarını anlatıp resmetsek yüzlerce kitap ve hikâye çıkar. Bizlerin bunu tartışmaya hakkı yok. Bırakalım kim nasıl isterse kendisine yakışanı taksın. Bizler nasıl tek tip giyinmiyorsak kadınlarımızda serbestçe istediği gibi bağlasın. Benim itirazım bunun siyasallaşması ve böyle olacak diye renklerine kadar dayatılması. Böyle olunca zaten çok arabesk bir bağlama şekli ortaya çıktı. Bırakalım özgürce kadınlarımız istediği gibi taksın takıştırsın.”
HASAN ŞİMŞEK KİMDİR?
Hasan Şimşek 1963 Sivas doğumlu. İlkokul dâhil tüm eğitimlerini İstanbul’da tamamladı. 1984 Mimar Sinan Güzel Sanatlar Fakültesi’nde heykel eğitimi aldı. Daha sonra 1987 Tatbiki Güzel Sanatlar Tekstil Tasarım bölümünü tamamladı. Uzun yıllar halk oyunları üzerine derneklerde görev aldı. Muğla’da 2017 Müzeler Haftası etkinliğinde ‘Yanık Olur Efelerin Yüreği’ ve ‘Çiçek Başlı Kadınların’ Öyküsü adlı sergi, 2017 Bodrum Trafo Sanat Galerisi Sergisi, 2017 Bodrum Eski Osmanlı Teranesi Resim Sergisi, 2018 Muğla Kültür Turizm Müdürlüğü ile ortaklaşa Muğla’nın Yöresel Kadın ve Erkek Efe bebeklerinin tasarımı ve köydeki kadınlara eğitimleri verilerek sosyal sorumluluk projesini gerçekleştirdi. 2019 Çorum İskilip Eren ve Ceren bebeklerinin tasarımı ve hocalığını yaparak dört öğretmene eğitim verdi. 2020 Anadolu Kadın Baş Bağlamalarının suluboya çalışmalarını gerçekleştirdi.
Bu haber toplam 419 defa okunmuştur
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.