Hayata Saniyelerle Tutundu

Türkiye’de ender görülen ve erken teşhis yapılmadığı takdirde kişinin hayata veda etmesine yol açan bir rahatsızlık olan aort damarı yırtılması, Yatağanlı Mehmet Yiğit’in başına geldi. Üç hastane gezen 87 yaşındaki...

Hayata Saniyelerle Tutundu

Türkiye’de ender görülen ve erken teşhis yapılmadığı takdirde kişinin hayata veda etmesine yol açan bir rahatsızlık olan aort damarı yırtılması, Yatağanlı Mehmet Yiğit’in başına geldi. Üç hastane gezen 87 yaşındaki Mehmet Yiğit, saniyelerle yarışıp girdiği ameliyat sürecinin sonunda, hayata tutunmayı başarabildi.

Mustafa YILDIRIM

Yatağan'da yaşayan 87 yaşındaki Mehmet Yiğit, sabah saatlerinde midesinde ve kasık bölgesinde hissettiği şiddetli ağrı şikâyetiyle Yatağan Devlet Hastanesine başvurdu. Yapılan incelemeler sonucu karın aort damarında yırtılma görülen Yiğit, vakit kaybetmeksizin Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Kalp Damar Cerrahisi Bölümü’ne gönderildi.

Tüm doktorların ameliyatta olması nedeniyle Yücelen Hastanesi Kalp Merkezi’ ne gönderilen Mehmet Yiğit, hastanede Prof. Dr. Kamil Göl ve Op. Dr. Hakan Filizlioğlu' nun birlikte yaptığı aort ameliyatıyla hayata tutunmayı başardı.

SİNSİCE İLERLEME

Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Hakan Filizlioğlu ise Mehmet Yiğit’ in geçirdiği hastalık ile ilgili olarak, “Aort anevrizmaları kalbimizden çıkan vücuda kanın pompalanmasını sağlayan ana damarın genişlemesi ile oluşur. Normal çapı 2.5 – 3 cm olan damardan dakikada ortalama 5 litre kan geçer. Çeşitli nedenlerle (yüksek tansiyon, damar sertliği, bazı bağ dokusu hastalıkları, sigara vb gibi) ilerleyen yaşlarda, sinsice bu damar genişleyebilir. Çoğu zaman da bir şikâyet vermez! Maalesef bazı hastalarda ilk şikâyet, damarın ani şekilde yırtılması ya da genişlemesiyle olur ki bu da hastanın hayatını kaybetmesine yol açar. Ancak erken tespit edilen bu balonlaşmaların ameliyat ile tedavisi de mümkündür.” şeklinde bir açıklama yaptı.

Aort sorunlarının, damar çapının normalinden yüzde 50 daha fazla genişlemesine yol açan bir cins balonlaşma olduğunu, genelde 2.5 santimetre olarak kalpten çıkan aort damarı, bazı durumlarda yüzde 50'nin üzerinde bir genişleme ile 4-5 santimetrelik balonlaşmaya dönüştüğünü belirten Op. Dr. Filizlioğlu, “Genişlemenin 5 santimetreye ulaştığı zaman ise patlama ve yırtılma riski ile karşı karşıya kalına bilinir.  Vücudumuzun en büyük damarı olan aort, yıllar süren genişlemelerinde hiçbir belirti vermeden balonlaşır ve patlamaya hazır bir bomba gibi insan sağlığını ciddi bir şekilde tehdit edebilir.” diye hastalık hakkında bilgiler verdi.

SANİYELERİN ÖNEMİ

Hayatında hiç sigara içmediğini ve kronik başka bir rahatsızlığı olmadığını söyleyen Mehmet Yiğit, “Hastaneye gelinceye kadar adeta zamanla yarıştık. Bir hasta hayatında, saniyelerin doktorlar için ne kadar önemli olduğunu, buraya gelirken bir kez daha yaşayıp öğrendim. Kalp Damar Cerrahisi Doktorları’ ma, kalp merkezi ekibine, ameliyathane ve anestezi ekibine, tüm hemşire, hasta bakıcı, kısacası tüm Yücelen Ailesi’ ne teşekkür ediyorum.” anlatımı yaptı.

Bu haber toplam 708 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.