İÇİMİZDEN BİRİ

Röportaj: Turgay ŞENOLFoto: Batuhan ALTINMUĞLA MEDİKALHastalık da , sağlık da biz insanlar için. Öyle ki ne onlarla ne de onlarsız desem de sağlık gibisi yok… Nasıl olmasın ki sağlımız olmadığı sürece yaşam kalitemizin...

İÇİMİZDEN BİRİ

Röportaj: Turgay ŞENOL

Foto: Batuhan ALTIN

MUĞLA MEDİKAL

Hastalık da , sağlık da biz insanlar için. Öyle ki ne onlarla ne de onlarsız desem de sağlık gibisi yok… Nasıl olmasın ki sağlımız olmadığı sürece yaşam kalitemizin anlamı kalmıyor… Ancak yine de sağlık sorunlarının yaşanılması da kaçınılmaz.

Her hastalığın biliyoruz ki bir tedavi şekli var… Ayakta tedavi, yatarak tedavi sıklıkla yaşanan, sık gözlemlediğimiz belki bizim de başımıza gelmiş hastalıkların bazılarının doktor yönlendirmesi ile uygulanmasıdır.

Sağlığımız için oluşturulan ve Farmakoloji yani ilaç kısmını oluşturan satış noktaları eczanelerin haricinde, yine ayak ve yatakta tedavi gören hastaların hastalıklarına yarayan medikal araç-gereçlerinin satıldığı noktalardan hastaların ne denli yararlandığı apaçık ortada olup medikal ile iştigal eden işyerlerinin insanlığa hizmeti yadsınamayacak derecede büyüktür.

Tıp ve tıp bilimi ile ilgili insanın bilmesi gereken o kadar fazla konu var ki bazen “çık işin içinden…çıkabilirsin” diyesiniz gelir.

Tıpkı bugün röportaj için geldiğim MUĞLA MEDİKAL’de raflarda kimbilir hangi ve ne tür hastalıklara merhem olacak birçok araç ve gereci bir arada görmenin şaşkınlığı ile; belki diye düşünüyorum desem de galiba düşündüklerimde haklıyım. Muğla’ya yıllarını vermiş Erses Okul bey ile tüm medikal araç ve gereçlerin üzerine konuşalım istedik. Bu isteğimizle ilgili olarak ortopedi, tıbbi ve laboratuar cihazları ve sarf malzemeleri ile üstün hizmetini sürdüren Muğla Medikal’deyiz.

-Merhaba, hayırlı işler olsun.

-Merhaba hoş geldiniz..

-Erses Okul kimdir?

-1955 Denizli doğumluyum. İlk ve ortaokulu Denizli’de, liseyi Çevre Sağlık Meslek Okullu olarak Ankara’da okudum. Buradan 1974 yılında mezun oldum. Hiç aralıksız 9 Ağustos 1974’de Zonguldak Sağlık Müdürlüğü’nde göreve başladım. Çalışırken üniversite sınavlarına katıldım. Meslek Lisesi mezunu olduğum için üniversiteye her bölüm kabul edilmiyordu… O dönemlerde Ankara Üniversitesi İTİA Muğla İşletmecilik Yüksek Okulu’nu kazandım. Bu arada hem okudum, hem de çalıştım. 3. Sınıfa geçtiğim yıl evlendim.

-Muğla serüveni İşletme Yüksek Okuluyla mı başladı?

-Öyle de denilebilir. Denizlili olmam vasfıyla komşu il sıfatından dolayı Muğla’ya sempati duyar, bir o kadar severdim. Derken 1979 yılında Muğla İşletme Yüksek Okulu’nu bitirdim. 1980 yılında Muğla Sağlık Müdürlüğü’nde Gıda Kontrol Başkanı oldum. 1985 yılında Reorganizasyon Yasaya göre Şube Müdürlükleri kuruldu. Bu değişimle İdari Mali İşler Şube Müdürü oldum. Resmi iş hayatım 2000 yılında emekliye ayrılmamla sona erdi.

-Ya sonra, çalışma hayatına ara verdiniz mi?

-Hayır.. Hiç ara vermeden 2000 yılı temmuz ayında Muğla Medikal ile ticaret hayatına başladım.

-Medikal’in tam kelime anlamı nedir?

-İlaç dışındaki hastane malzemeleri ve tıbbi cihazlara medikal diyoruz.

-Medikal bir iş yerini oluşturmak nereden aklınıza geldi?

-Bu işi oğullarımla yapıyorum. Ersoy, Ege Üniversitesi Biomedikal Bölümünden 1998 yılında mezun oldu. 3 yıl İzmir’de teknik serviste çalıştıktan sonra yollarımız Muğla’da kesişti. Osman ise Muğla Üniversitesi İşletme Fakültesi’nde hem okudu hem de bizimle birlikte çalışarak bu işi öğrendi.

-Peki, sizin kamu personeli hizmetinizden sonra özel sektörde ticaret ile olan bağınız nasıl gelişti?

-Gençlik ve öğrencilik dönemlerimde farklı iş kollarında çok çalıştım. Çok uğraştım, çok didindim. Her türlü işi yaptım. Bir oradan,bir buradan derken çok tecrübe edindim. 25 yıllık devlet hizmetimde herkesin devletten bir şeyler beklediğini gördüm. Kendimiz bir şeyler başaralım istedim. Ve var gücümüzle kendimiz ve bir o kadar toplumumuz için çalışıyoruz.

-Kimlerle alışveriş yapıyorsunuz.

-Resmi kurumlar, özel hastaneler ve perakende satışla sağlığa hizmet veriyoruz. Küçük çaplı satışlar kadar büyük ihalelere teklif mektubu vererek ihalelere katılıyoruz. İhale şartnamelerine uygun durum oluştuğunda anlaşma sağlıyoruz.

-Hangi illerden imalatçı veya ithalatçı firmalarla çalışıyorsunuz?

-Genelde İstanbul, Ankara olmak üzere zaman zaman İzmir’den alışveriş yapıyorum. Bazı imalatçı ve ithalatçıların Muğla Bölge Bayisiyiz.

-Kaç çeşit ürün var?

-Sınırsız dersem abartmamış olurum. Adet belirlemem biraz zor. Çünkü sağlık sektöründe her gün yeni şeyler çıkıyor.

-Perakende de en çok ne satıyorsunuz?

-Hasta alt bezi, varis çorabı, eskar yatağı (yatalak hastalar vs) nebulüzatör (nefes darlığı çeken hastalara ilaç vererek kullanılan cihaz) oksijen konsantratörü (oksijen üreten cihaz)

-Peki, Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne ürünü nasıl veriyorsunuz?

-Günlük ve haftalık teklifleri değerlendiriyoruz. Ona göre alışveriş oluyor.

-Konuşmamız esnasında Ulusal Bilgi Bankası dediniz. Nedir bu Ulusal Bilgi Bankası?

-Sağlık Bakanlığı, sağlıkla ilgili tüm tıbbi malzemeleri kontrol altında tutup Sağlık Bakanlığı’na kaydının yapılmasını istiyor. Bu takip barkod sistemi ile yapılıyor. Hastaneler, alınacak ürünün değerlendirmesini buradan yapabiliyor. Fiyat tabi ki daha sağlıklı oluyor. Dolayısıyla tüm imalatçı, ithalatçı firmalar bu sisteme gereken şartlarla kayıtlarını yapıyorlar. Fiyatlar barkotları ile ihale sonuçlarında ortaya çıkıyor.

-Genelde en pahalı ürün nedir?

-Sorduğunuz için söylüyorum. En pahalı ürün otomatik (dijital) röntgen cihazıdır. Fiyata 500 bin TL’dir.

-Peki şu an sizdeki en pahalı ürün?

-Ventilatördür. (Cihaza bağlı hastalar için) 10 bin TL civarındadır.

-Haftanın kaç günü mesai veriyorsunuz, perakende hasta sirkülasyonunuz nedir?

-Haftanın 6 günü çalışıyoruz. Haftalık hasta  sirkülasyonumuz ortalama 60-70 kişi arasındadır.

-Muğla’da medikalle ilgili kaç kurum var.?

-İhalelere giren 4 medikal firması var. Perakende satış yapan yerler de var. Ancak onların nasıl çalıştıklarını bilmiyorum.

-Muğla Medikal’de kaç kişisiniz?

-Ersoy ve Osman ile birlikte bir personelimiz daha var.

-Biraz önce acil malzemeler dediniz. Bunlar nedir?

-Biyopsi iğnesi, pek katater, sistopix, kemoterapi malzemeleri akla ilk gelen ürünlerdir. Tahlil, tetkik çoğaldıkça hastanelerin ihtiyacı artıyor. Dolayısıyla kullanılan malzemenin çeşitliliği bu oranda fazlalaşıyor.

-Evde kullanılan bakım ürünlerinden bahsetsek?

-Evde bakım ürünleri denildiğinde akla çok şey geliyor. Toptan ve perakendede çok satış arzeden hasta alt bezinden bahsedebiliriz. 2 yıl önce hayata geçirilen Araştırma ve Eğitim Hastanesi’nin oluşturduğu doktor, hemşire ve sağlık memurundan oluşan ve özellikle yatalak veya evden çıkamayacak derecede hasta olanlara hizmet veren bu grup kan tahlili, pansuman, yara bakımı ve ilaç takibi yapıyor. Dolayısıyla buradan kaynaklı ev bakım ürünleri devreye giriyor. İstek üzerine hasta sahipleri bu ürünleri medikallerden temin edebiliyorlar.

-Geçmişte Muğla için güzel şeyler yaptınız. Ya şimdi?

-Şimdi, özellikle kendi işimle ilgili topluma yarar sağlayabilecek fiyat ve kalite endeksi ile yararlı şeyler yapmaya çalışıyorum. Kendi işyerimle ilgili olmasa da sağlık konusunda hastalarımıza ve yakınlarına gerekli olan her yolu gösteriyorum. Gelen müşterilerimizi bende mevcut değilse onları başka işletmelere yönlendirebiliyorum. Mesela, işitme cihazı ve protez-ortez işlerini yapmıyoruz. Hastaya faydalı olmak adına onları en uygun fiyatlı yere gönderiyorum. Bu da hizmetin başka şekli olsa gerek diye düşünüyorum.

-Bu soruyu genelde bu günlerde herkese soruyorum. Büyükşehir oluyoruz. İyi mi olacak? Yoksa !...

-Büyükşehir kıstası bazı şehirlere yarar bazılarına zarar  verir diyorum. Şehrin eksikliklerinin olduğunu biliyorum. Eksikliklerin tamamlanmadan bu sıkıntıların had safhada olacağına da kesinlikle inanıyorum… Ha..! Belki uzun vadede hizmet gelebilir. Ancak beklemek, beklerken de gözlemlemek lazım. Belki il merkezinde yaşayanlar için çok sarsıcı olmasa da merkeze yakın olup büyükşehire dahil olan köy kesiminin elektrik, su vs. giderleri yükselecek dolayısıyla gelirden çok gider olacak. Biraz önce bahsettiğim gibi bekleyeceğiz. O zaman her şeyi daha net konuşabiliriz.

-HABER GAZETESİ için neler söyleyeceksiniz?

-Akıllı, bir o kadar düzgün habercilik anlayışıyla hafızalarda çok çabuk yer edindiniz. Edinmeye de devam edeceksiniz. Sizi herkes kadar ben de çok takdir ediyorum. Dolayısıyla başarılı olmanızı gönülden diliyorum.

-Bu güzel temennileriniz için çok teşekkür ediyoruz. Ben de işlerinizde başarılarınızın daim olmasını gönülden diliyorum.

MUĞLA MEDİKAL

“Sağlığın Adresi”

Adres: Orhaniye Mahallesi Devrim Sokak. No: 22/A-B MUĞLA

İletişim: 0 252 212 06 07

Bu haber toplam 258 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.