İYİ TARIM UYGULAMASINA KAYMAKAM VE BELEDİYE BAŞKANI DA KATILDI
Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, İyi Tarım Uygulamaları kapsamında Milas ve Yatağan İlçelerinde üreticilere biyoteknik mücadele konusunda uygulamalı eğitim veriyor.Yatağan İlçesi Bahçeyaka Mahallesinde yapılan uygulamalı...
Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, İyi Tarım Uygulamaları kapsamında Milas ve Yatağan İlçelerinde üreticilere biyoteknik mücadele konusunda uygulamalı eğitim veriyor.
Yatağan İlçesi Bahçeyaka Mahallesinde yapılan uygulamalı çalışmalara çiftçilerin ve ilgililerin yanı sıra Yatağan Kaymakamı Mustafa Emre Kılıç, Belediye Başkanı Mustafa Toksöz, eşi Ümmühan Toksöz’de katıldı.
Yapılan çalışmalarla ilgili ilgili Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğünden yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:
“İlimizde 100.000 hektar alanda yaklaşık 17 milyon zeytin ağacı bulunuyor. Milas ilçemiz de mevcut zeytin ağacı varlığının yüzde 49’una sahip. Dolayısıyla zeytin üretimi İlimiz açısından son derece stratejik bir ürün olarak karşımıza çıkmaktadır. İl Müdürlüğü olarak da daha kaliteli ve sağlıklı ürün elde ederek, üreticilerimizin hastalık ve zararlılarla mücadele konusunda daha doğal yöntemler kullanarak örnek bahçeler oluşturması hedeflendi. Bu nedenle zeytin alanlarında “Verimsizliğin Tespiti ve Giderilmesi Projesi” kapsamında çalışmalar yapılıyor. Proje kapsamında Milas Akyol mahallesinde 500 dekar, Yatağan Bahçeyaka mahallesinde de 500 dekar zeytin alanında toplu mücadele çalışması yapıldı.”
Yatağan’da yapılan çalışmalara ise Kaymakam Mustafa Emre Kılıç, Belediye Başkanı Mustafa Toksöz, İl Müdürü Barış Saylak, TOGEM-DER Başkanı Füsun Türken Uysal ve Yönetim Kurulu Üyeleri ile İlçe Müdürlüğü teknik elemanları, muhtarlar ve üreticiler katıldı.
İKİ İLÇEDE 15 BİN ŞİŞE DAĞITILDI
Toplu mücadele uygulamasında her ağaca 1,5 litre pet şişede 1 litre miktarında Yüzde 3’lük DAP gübre çözeltisi ile hazırlanan tuzaklar kullanıldı. Şimdiye kadar 1.500 dekar alana yaygınlaştırılan çalışmalar kapsamında 15 bin şişe daha temin edilerek dağıtımı tamamlandı.
Yapılan bu teknik çalışmalar verimde kendini gösterdi ve TUİK rakamlarına göre 2020 yılında yağlıkta ağaç başına 3 kg olan verim 2021 yılında 15 kg, meyvede ise 2020 yılında ağaç başına 4 kg. olan verim 2021 yılında 14 kg olarak gerçekleşti.
Muğla’da 2021 yılında İyi Tarım Uygulamalarında 13 ilçede 37 farklı üründen özellikle zeytin, turunçgiller, domates ve badem 55.745 ton İyi Tarım Uygulamaları ürünü üretildi.
Bu haber toplam 142 defa okunmuştur
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.