Karakılçık Buğdayının Deneme Ekimi Yapıldı
Muğla’nın Yatağan ilçesine bağlı Bahçeyaka Mahallesi’nde Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin akıllı tarım projesi kapsamında "Muğla iline ait Yerel Karakılçık buğdayı çeşitlerinin kromozom sayısının kalitesinin ve...
Muğla’nın Yatağan ilçesine bağlı Bahçeyaka Mahallesi’nde Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin akıllı tarım projesi kapsamında "Muğla iline ait Yerel Karakılçık buğdayı çeşitlerinin kromozom sayısının kalitesinin ve veriminin tespit edilerek tescillenmesi" projesinin ilk adımı olarak buğday çeşidinin deneme parsellerine ekimi gerçekleştirildi.
Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından Yatağan ilçesine bağlı Bahçeyaka Mahallesi’nde akıllı tarım projesi kapsamında Muğla iline ait Yerel Karakılçık buğdayı çeşitlerinin kromozom sayısının kalitesinin ve veriminin tespit edilerek tescillenmesi projesinin ilk adımı olarak, içinde Muğla'nın da bulunduğu toplamda 8 farklı ilden gönüllülük esasına göre temin edilen 17 farklı karakılçık buğday çeşidinin deneme parsellerine ekimi gerçekleştirildi.
Aralarında Muğla’nın da bulunduğu Denizli, Samsun, Adana, Edirne, Artvin, Isparta ve Antalya’dan temin edilen 17 farklı karakılçık buğday çeşidinin deneme parsellerine ekimi, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, CHP Muğla İl Başkanı Adem Zeybekoğlu ve Bahçeyaka Mahalle Muhtarı Kamil Kaptan tarafından yapıldı.
Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, deneme üretimi sonrası Muğla toprakları içini en uygun Karakılçık buğdayını 40 dönümlük arazide üretip çoğaltılmasının ardından üreticilere ücretsiz dağıtım yapılacağını söyledi.
“MUĞLA KARAKILÇIĞIN TESCİLİNİ ALMAYA ÇALIŞACAĞIZ”
Muğla’nın turizmde olduğu kadar tarımda da önemli bir şehir olduğunu vurgulayan Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, Muğla karakılçık buğdayının tescilini almak istediklerini belirterek, “Burada karakılçık buğdayıyla ilgili tablalarda deneme ekimi yapıyoruz. Muğla dâhil 8 ilden 17 farklı karakılçık buğdayının tohumunu topladık. Fakat bu tohumların bazısı genetik değişikliğe uğramış karakılçık olup olmadığı tam belli değil. Onun için bu deneme tablalarında karakılçıkları ekeceğiz ve alacağız. Aldığımızda bunların genetik incelemesini yapacağız. Normalde karakılçıkta 14 tane kromozom oluyor. Ama şimdi ekeceğimiz buğdayda 2 tane kromozom var. Sağlık açısından çok önemli bir yeri var. Bunu geliştirmek istiyoruz. Biz burada önümüzdeki yıl hangi karakılçığı ekersek doğru bir şey yaparız ve has karakılçığı yaratırız bunun derdindeyiz. Üniversitemizle birlikte çalışıyoruz. Muğla karakılçığın tescilini almaya çalışacağız. Yani bir marka değeri olarak ortaya koymaya çalışacağız. Ayrıca ‘akıllı tarım’ olarak bahsettiğimiz bu alan için de değerlendireceğimiz çeşitli konularda her türlü çalışmasını yapacağız. Burası ‘akıllı tarım’ haline gelecek” dedi.
“TURİZMDEN ELDE ETTİĞİMİZ GELİRİN ÇOK DAHA FAZLASINI TARIMDAN ELDE EDEBİLİRİZ”
Tarımın önemine vurgu yapan Başkan Gürün, “Tarımın ve hayvancılığın modern şartlarda yapılarak en düşük giderle en fazla verimi elde edilecek hale getirmeye çalışıyoruz. Covid-19 pandemisiyle anlaşıldı ki tarımın çok daha önemli olduğunu anladık. Dolayısıyla önümüzdeki yıllar tarımın çok daha yoğun olduğu bir durum. Muğla’da turizmden elde ettiğimiz gelirden çok daha fazla geliri tarımdan elde edebiliriz. Toprağını satma, ürününü sat diyoruz. Burası örnek bir yer olacak. Hem çiftçilerimiz hem de dışarıdan gelen ziyaretçilerimiz olacak. Coronavirüs şer ama her şer de bir hayır vardır. Önümüzdeki yıllar tarımın çok yükseldiği ve çok fazla ihtiyaç duyulduğu ve çok daha fazla gelir getiren bir durum olacak” şeklinde konuştu.
LAVANTA ÇELİKLERİ DİKİLDİ
Daha sonra Muğla Büyükşehir Belediyesi bünyesinde bulunan alandaki serada Lavanta çeliklerinin dikimi yapıldı. Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, "Lavanta, Kekik gibi aromatik bitkilerinin ekimini de yapıyoruz. Kötekli’deki tesislerimizde hasatı yapılmış bitkilerin yağlarını çıkartarak bunu kullanan firmalar en yüksek fiyattan satarak vatandaşlarımıza girdi sağlıyoruz" dedi.
Konuşmanın ardından Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, traktör kullanarak tarla sürümü de gerçekleştirdi.
Bu haber toplam 193 defa okunmuştur
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.