Memur-Sen yönetimi değerlendirme yaptı
Muğla Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın ve Sağlık-Sen Genel Başkanı Yusuf Dural’ın katıldığı basın toplantısında Muğla’da yaşanan orman yangınlarında zarar gören bölgelere yapılan ziyaret kapsamında değerlendirme...
Muğla Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın ve Sağlık-Sen Genel Başkanı Yusuf Dural’ın katıldığı basın toplantısında Muğla’da yaşanan orman yangınlarında zarar gören bölgelere yapılan ziyaret kapsamında değerlendirme yapıldı.
Muğla Memur-Sen başkanlığında düzenlenen basın toplantısı, kahvaltı eşliğinde gerçekleştirildi. Orman yangınlarının yanı sıra 6. Dönem Toplu Sözleşmeye değinilen kahvaltıda fikir, alışverişi gerçekleştirildi.
Kahvaltıya, Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Sağlık-Sen Genel Başkanı Yusuf Dural, Muğla Memur-Sen yönetimi, üyeleri, STK’lar ve basın mensupları katıldı.
Açılış konuşmasını yapan Muğla Memur-Sen İl Başkanı Adem Köseoğlu, “Memur-Sen ailesi olarak Covid-19 pandemisinde çalışanlarımıza, afette gönül vermiş meslektaşlarımıza 7/24 her zaman yanlarında olmaya çalıştık ve bunu lojistik anlamda maddi anlamda manevi anlamda yaptık. Geldiğimiz günden beri dünyayı ve kasıp kavuran pandemi salgını afetlerde birçok meslektaşımızı kaybettik. Öncelikle onlara Allahtan rahmet geride kalan ailelerine sabırlar diliyorum.” dedi.
Sağlık-Sen Genel Başkanı Yusuf Dural “Yaklaşık 2 yıllık pandemi sürecinde çok zorlu süreçler geçirdik. 5'inci toplu sözleşme sürecinde ki sıkıntılardan sonra gece gündüz çalıştık ve sizler çok güzel çalıştınız. Tarihe geçecek Ankara'da büyük bir miting yaptık. O yüzden bugün 6'ıncı dönem toplu sözleşmede bir başarı varsa bunlar başta Genel Başkanımızın diğer Genel Başkan yardımcılarımızın ve bütün teşkilatımızın emeği sayesinde oldu.” şeklinde konuştu.
Genel Başkan Dural, “Yangın felaket sel afet Ülkemizde son 1 yıl içerisinde birbirini takip ederek geldi ve Antalya Manavgat ile başlayan 300'e yaklaşık yerde farklı ölçekte çıkan yangınlarda Muğla'da bu anlamda bu sürecin zararını göre illerden. Ben Muğla’mıza geçmiş olsun diyorum ve Rabbim daha beterinden esirgesin.” dedi.
“İKİ MADDEDE UZLAŞMA SAĞLANAMADI”
“Dünya da sendikalar için iki tane hak vardır olmazsa olmazdır” diyen Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, “Biri toplu sözleşme hakkıdır diğeri de grev hakkıdır. Toplu sözleşme hakkı memur sendikacılığı açısından Memur-Sen sayesinde alınmış 4 bin 688 sayılı yasa memur sendikacılığına göre değişmiştir. Grev hakkı konusunda memurlar olarak müstakil grev hakkı şeklinde bir düzenleme henüz yapılmadı. Bunun için mücadelemizi veriyoruz ama uluslararası normları dikkate alarak bizim grev hakkımız vardır diyerek sivil itaatsizlik yapmıyoruz. Aradan geçen 30 yıllık süreç içerisindeki en önemli istasyonlardan birisi Memur-Sen'in toplu sözleşme hakkını almış olmasıydı. Şimdi 6'ıncı dönem toplu sözleşmede 6 tane toplu sözleme ilan ettik ve bunların ikisinde uzlaşamadık. Geri kalan dördünde uzlaşmayı sağladık. Bu 6 toplu sözleşme içerisinde en önemlilerinden birisi 6. dönem sözleşmedir. Çünkü bizim yıllardır mücadele ettiğimiz ve haklılığımızı her toplantıda 1 kez daha ifade ettiğimiz bir nokta vardır ki sendikalı olmakla sendikasız olmak arasında ne fark var sorusunun karşılığını üretmektir esas mesele. Toplu sözleşme sendikalı ile sendikasız arasındaki makası açmış ve yüzde 1'in üzerinde örgütlenen sendikalar için 400 TL sendikalı çalışanı toplu sözleşme ikramiyesi gelmiştir. Bu son derece kıymetli 2023 tamamlandığında bu 500 TL'nin üzerine çıkacaktır. Onun için en önemli bu toplu sözleşmedeki manşetimiz sendikacılık bu anlamda özen sendikalılıkta önem kazanmıştır. Bu açıdan bu alana ilişkin vurgu yapmaya devam edeceğiz.” ifadelerine yer verdi.
Bundan sonraki toplu sözleşmelerde özellikle sendikalı kamu görevlilerine ilişkin kazanımlar arttırmaya yönelik toplu sözleşme ikramiyesinin bir miktarını kapsamını daha da genişletmeye yönelik çalışmaları olacağını belirten Başkan Yalçın, “Önümüzde 2 tane çok önemli mesele var birisi yetkili sendika yetkisiz sendika ayrımında bir farkın oluşturulması. Çünkü işçi sendikacılığında dayanışma var. Yetkili sendikanın sözleşme yaptığı yerde yetkisiz sendikanın üyeleri varsa onlar aidatlarını yetkili sendikaların kasasında bırakıyorlar ve sözleşmeden faydalanıyorlar. Sendikasızlar varsa onlarda sendikaya dilekçe verip dayanışma aidatı ödeyerek toplu sözleşmeden faydalanmak istiyorum diyorlar ve bu anlamda onlarda dayanışma aidatı ödeyerek alıyorlar. Dayanışma aidatı dediğimiz halise ise bir yevmiyedir. Siz örgütleneceksiniz gece gündüz mücadele edeceksiniz fedakârlıklar yapacaksınız kendinizi bu işe adayacaksınız aldığınız kazanım yapanında yatırana da dağıtılacak size birisi gelecek ve diyecek ki sendikanın ne faydası var.” şeklinde konuştu.
Konuşmaların ardından değerlendirme toplantısı basına kapalı devam etti.
Bu haber toplam 202 defa okunmuştur
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.