Menteşe’de aşure kazanları kaynadı

İslam âleminin önemli aylarından biri olan Muharrem ayı gelmesi sebebiyle Muğla’da aşure kazanları kaynamaya başladı. Aşure için kazanlar kaynamaya başlarken, bir yandan da vatandaşların hazırlıkları sürüyor.Emirhan ArslanMuharrem...

Menteşe’de aşure kazanları kaynadı

İslam âleminin önemli aylarından biri olan Muharrem ayı gelmesi sebebiyle Muğla’da aşure kazanları kaynamaya başladı. Aşure için kazanlar kaynamaya başlarken, bir yandan da vatandaşların hazırlıkları sürüyor.

Emirhan Arslan

Muharrem ayında akla ilk gelen gün olan aşure gününe hazırlıklar başladı. Muğla’nın tanınmış esnaflarından Mehmet Yıldız ve eşi Dursel Yıldız, aşure yapımlarının arttığını söyledi.

Aşure yapımının özen istediğini söyleyen Yıldız çifti, “Muharrem ayı girdikten sonra aşure yapımına başlanır. Aşureler, genelde Muharrem ayının 10. günü yapılır. Ama daha önce yapmaya başlayanlarda oluyor. Aşure yapılırken malzeme çok önemli. Alırken de, yaparken de büyük özen gerektirir. Öncelikle gerekli bakliyatlar buğday, mısır, nohut ve fasulyedir. Aşuremizi zenginleştirici, tat verici ve de görsel manada tamamlayıcı olarak ise kayısı, incir, üzüm, nar ve dut kullanılır. Buna istinaden tercihe bağlı olarak tarçın, karanfil ve kuş üzümü de kullanılabilir” şeklinde konuştular.

“HARMANLANAN EŞSİZ LEZZET AŞURE”

Kullanılan malzemelerin kaliteli olması gerektiğini söyleyen Yıldız çifti, “Kullanılan buğday, mısır, nohut ve fasulye aşure yapımından bir gün önce sıcak suyun içerisine konup yumuşatılması gerekiyor. Kullanacağımız diğer malzemeler de aşurenin yapılacağı gün ufak ufak kesilip yapıma hazır hale getirilmelidir. Her şey hazır olduktan sonra bakliyatlarımız ve kuruyemişlerimiz karıştırılıp harmanlanarak eşsiz bir lezzet ve derin bir kültürel birikim olan aşure çıkıyor.  Özellikle Muharrem Ayı’nın vazgeçilmez tadı olan aşure bu şekilde ortaya çıkıyor. Herkese şimdiden afiyet olsun. Allah kabul etsin” diye konuştu.

“AŞURENİN OLMAZSA OLMAZI SUSAM VE FINDIK İLE FISTIK”

Aşurenin olmazsa olmazlarını sıralayan Mehmet Yıldız, “Sayılan malzemeleri her türlü kuruyemişçi ve aktardan temin edebilirsiniz. Fiyatlarıysa şu şekilde; aşurenin yapıtaşı buğdayın kilosu 5 TL, bademin kilosu 80 TL, fındığın kilosu 60 TL, fıstığın kilosu 20-30 TL,  kayısının kilosu 40 TL. Kuru kayısı, kuru üzüm, susam, fındık ve fıstık aşurenin olmazsa olmazlarıdır” dedi.

Bu haber toplam 232 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.