MENTEŞE’DE BUNALTICI SICAKLIK!
***Meteoroloji Bölge Müdürlüğü’nün sıcaklık uyarısının ardından Muğla’nın Menteşe ilçesinde termometreler 40 dereceyi gösterdi. Sıcaktan bunalan vatandaşlar ise, gölge alanlarda serinlemeye çalıştı.***Öte yandan...
***Meteoroloji Bölge Müdürlüğü’nün sıcaklık uyarısının ardından Muğla’nın Menteşe ilçesinde termometreler 40 dereceyi gösterdi. Sıcaktan bunalan vatandaşlar ise, gölge alanlarda serinlemeye çalıştı.
***Öte yandan sıcaklığın 45 derece hissedildiği Muğla’da, uzmanlar kalp hastalarının yaz mevsiminde sıcak havanın yol açabileceği kan basıncında düşme ve kalp hızında artış gibi etkilere karşı uyardı. Kardiyolog Dr. Vehip Keskin, “Yaz aylarında bol sıvı tüketilmeli” dedi.
SİNEM KARAKAYA
Meteoroloji 4. Bölge Müdürlüğü geçtiğimiz günlerde Muğla için sıcak hava uyarısında bulunmuş, sıcaklığın mevsim normallerinin üzerinde seyredeceğini bildirmişti.
Muğla’nın Menteşe ilçesindeki Sınırsızlık Meydanı’nda bulunan termometre 40 dereceyi gösterdi.
Sıcak havadan bunalan vatandaşlar, parklarda ve havuz kenarlarındaki gölge alanlarda oturarak serinlemeye çalıştı.
Yaz mevsiminin tam anlamıyla hissedildiği bugünlerde, sıcaklığın etkili olması vatandaşları bunalttı. Menteşe’de hissedilen sıcaklığın neredeyse 2 katı ilçelerde de fazlasıyla hissedildi.
Öte yandan, termometrelerin 40 dereceyi gösterdiği Menteşe’de sağlıkçılar özellikle kronik rahatsızlığı olanların 11.00 ile 16.00 arasında sokağa çıkmamasını önerdi.
- KESKİN: “AŞIRI SICAK HAVALARDA MECBUR OLUNMADIKÇA DIŞARIYA ÇIKILMAMALI”
Kardiyolog Dr. Vehip Keskin, sıcak havaya karşı uyarılarda bulundu. Güneş çarpmasına dikkat çeken Dr. Keskin, “Büyüklerimizin dışarı çıkış saatleri gözden geçirilmelidir” dedi.
Keskin, “Kalp hastaları yaz mevsiminde sıcak havanın yol açabileceği kan basıncında düşme ve kalp hızında artış gibi etkilere karşı dikkatli olmalıdırlar. Aşırı sıcak, kalp ve dolaşım sistemine daha fazla yük binmesine neden olacağı için kalp hastalarının yaz aylarında yeterince sıvı tüketmeleri ve kendilerini sıcaktan korumaları önemlidir” dedi.
“TOK KARNINA DENİZE GİRİLMEMELİ”
Kalp hastalarının yaz aylarını daha rahat geçirmesi için bazı önerilerde bulunan Dr. Keskin şunları söyledi:
“Aşırı sıcak ve güneşli havalarda mecbur olunmadıkça dışarıya çıkılmamalıdır. Yüzme ve yürüyüş mümkün olduğunca günün serin saatlerinde yapılmalıdır. Tok karnına denize girilmemeli ve yürüyüş yapılmamalıdır. Özellikle soğuk denize giren kalp hastaları, sıcak havalarda vücut ısısı ile deniz suyu ısısı arasında önemli fark olabileceği ve ani ısı farkı kalp krizini tetikleyebileceğinden, denize birden atlamamalı, yavaş yavaş girmelidir. Özellikle güneş ışınlarının dik geldiği 11.00-16.00 arası olmak üzere, güneş altında uzun süre uzanıp güneş banyosu yapmaktan kaçınılmalıdır. Yüzme kalp hastaları için en yararlı egzersizlerden biridir; ancak dalmaktan, içeriye çok açılmaktan kaçınılmalı, kıyıya paralel yüzülmelidir.”
“ENERJİ İÇECEKLERİ KESİNLİKLE TÜKETİLMEMELİDİR”
“Özellikle kalp yetersizliği ve kanda pıhtılaşma öyküsü olanların uzun süreli oturmayı gerektiren uçuş ve otobüs seyahatlerinden kaçınması gerekiyor. Yolculuklarda en çok 2 saatte bir mola verilmeli ve hareket edilmelidir. Diyete dikkat edilmeli, yağlı ve ağır yemeklerden kaçınılmalıdır. Klimanın karşısına oturulmamalıdır. Klima kaynaklı enfeksiyonlar, kalp hastalarında ölümcül sonuçlar doğurabileceğinden, mutlaka yetkili kişilerce klima bakımı ve temizliği yaptırılmalıdır. Yeterli miktarda sıvı almaya özen gösterilmelidir. Günde 2-2.5 litreden az su tüketilmemelidir (meyve suları, çay, kahveden alınan sıvı su olarak değerlendirilmemelidir). Özellikle sıcak altında alkol tüketilmemeli, gazlı içeçeklerden kaçınılmalıdır. Enerji içecekleri kesinlikle tüketilmemelidir. Isınan hava nedeniyle özellikle idrar söktürücü ve tansiyon ilaçlarının dozlarını ayarlamak gerekebilir. Bununla ilgili olarak mutlaka kardiyoloğunuza danışınız. Açık renkli ve rahat kıyafetler giymeye özen gösterilmelidir.”
ORMAN YANGINLARINA KARŞI UYARI!
Ayrıca, Muğla Valiliği yüksek sıcaklık nedeniyle vatandaşları orman yangınlarına karşı uyardı.
Valilikçe yasaklanan ormanlık alanlara girilmemesi, yol kenarlarına yangına neden olabilecek cam ve pet şişe, sigara izmariti gibi çöplerin bırakılmaması, anız, bahçe ve sera temizliği gibi hiçbir suretle orman yangınları açısından risk teşkil edecek ateş yakılmaması, orman ve diğer yangınlar açısından çok dikkatli davranılması istendi.
Görülen olumsuzlukların bekletilmeden 112 Acil Çağrı Merkezine iletilmesi konusunda daha duyarlı olunması talep edilen açıklamada, 3 gün boyunca özellikle ormanlık alanların yakınlarında yangın riskini artıracak davranışlardan kaçınılması gerektiği vurgulandı.
ANIZ YAKMAYIN!
Öte yandan Menteşe Belediyesi tarafından yapılan uyarıda, sıcak havalarda meydana gelebilecek yangınlara karşı vatandaşlar anız yakmamaları konusunda uyarıldı.
Bu haber toplam 230 defa okunmuştur
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.