MİLAS’TA BARINAK TARTIŞMASI
BAŞKAN TOKAT: “BÖYLE BİR TABLO KESİNLİKLE YOK”Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, son günlerde sosyal medya yer alan hayvan barınağında yaşayan köpeklerin kötü durumda olduğu iddialarını yalanladı. Başkan Tokat, “Vatandaşlarımız,...
BAŞKAN TOKAT: “BÖYLE BİR TABLO KESİNLİKLE YOK”
Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, son günlerde sosyal medya yer alan hayvan barınağında yaşayan köpeklerin kötü durumda olduğu iddialarını yalanladı. Başkan Tokat, “Vatandaşlarımız, önceden zaman ayarlaması yapmadan, mesai saatleri içerisinde barınağımıza gidip inceleme yapabilir, bilgi alabilirler” dedi. Basın açıklaması, Milas Belediyesi’nin Facebook hesabından canlı yayınlandı.
SİNEM KARAKAYA
Son gülerde bir grup vatandaş tarafından sosyal medyada Milas Belediyesi’ne ait hayvan barınağında hayvanların kötü durumda olduğuna yönelik paylaşımlar yapıldı.
Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, konuya ilişkin açıklama yaparak iddialara yanıt verdi. Kamuoyu açıklaması gerçekleştiren Başkan Tokat, iddiaları kesin bir dille reddetti.
Kendisinin de hayvansever olduğunun en büyük ispatının evinde ve belediye binası içerisinde beslediği köpekler olduğunu dile getiren Başkan Tokat, “Gerçekleştirilen ifadeler bizi çok üzdü. Gerçeğin bu şekilde olmadığı ve yapılan yorumlarda art niyet olduğuna eminiz.” dedi.
“ADI GEÇEN BRAINAKLA İDARİ BAĞIMIZ YOK”
Güllük Barınağı hakkında sert eleştiriler aldıklarını belirten Başkan Tokat, adı geçen barınakla hiçbir idari bağlarının olmadığının altını çizerek şu ifadeleri kullandı: “Güllük Belediyesi’nin kapanmasının ardından Milas Belediyesi’ne devredilen resmi anlamda bir barınak yoktu ama ortada fiili bir barınak vardı. Bu konuda yaptığımız araştırmada 1998 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ait bir arazi, bir balık firmasına kiralanmış; rica üzerine o balık firmasının arazisine ve dalyanın içerisine barınak yapılmış. Yıllarca işletilmiş. Barınağın yasal bir dayanağı olmadığı gibi, ruhsatı da bulunmuyor. Biz de belirli dönemlerde gıda, araç ve personel desteğinde bulunduk ancak yasal olmadığı ve kapatılması gerektiği ile ilgili olarak Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yıllarca burada tutanakları ve işlemleri var”dedi.
“BİZİ YIPRATMAYA ÇALIŞTILAR”
Başkan Tokat, Milas Belediyesi ile hiçbir idari bağı olmamasına rağmen hayvan dostu belediye olması dolayısıyla Güllük Barınağı’na 2 personel görevlendirildiğini de sözlerine ekledi. Barınakta görev yapan 2 personelden birinin geçirdiği trafik kazası sonucu ağır yaralandığını, diğer personelin ise kanser teşhisi üzerine tedavi altına alındığını belirten Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat, “Arkadaşımızın izne ayrılmasından 1 gün sonrasında Güllük Barınağı’nda bu fotoğraflar çekilmiş, paylaşımlar yapılmış. Biz de 1 gün sonra başka bir arkadaşımızı görevlendirdik. Ancak aradaki 1 günlük sürede barınağı idare etmek varken, fotoğraflar çekerek, sosyal medyaya servis edip ilgili kurum ve kuruluşlara şikâyet ederek bizi yıpratmaya çalıştılar. En azından bir iki gün onların burayı idare edebilmesi lazımdı.” dedi.
“O ZAMAN GEREĞİNİ YAPSINLAR”
Barınağın bulunduğu alanın Güllük Dalyanı içerisinde olduğunu ve olumsuz koşullar barındırdığını dile getiren Başkan Tokat , “Dalyan içerisinde su yükselince barınak su altında kalır. Bu durumda böyle bir barınak olamayacağını söyledim. ‘Hayvan severiz diyorsunuz ama bu hayvanlara eziyet. Biz bu hayvanları alalım, Milas’taki barınağımızda bakalım. Şartlarımız daha iyi. Daha iyi bir imkan sunabiliriz sizlerin desteğiyle.’ dedik. Ama buna da karşı çıkıp direnç gösterdiler. Madem dernek yürütüyor, sorumluluk almışlar, onlar ilgileniyor; bir iki gün idare etmek varken bizi toplum karşısında kötü göstermek niye? O zaman Muğla Valiliği’nden rica ediyorum, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın tutanak ve yazıları var, gereğini yapsınlar. Burada artık sağlıklı olarak yasal çerçevede gerekli sağlık müdahaleleri ve kontrolü yapılarak bir barınak hizmeti verilmiyor. Güllük Barınağı yüzünden Milas Belediyesi olarak bizim ve çalışanlarımızın itham edilmesini kabul etmiyoruz. Çünkü burada yasal barınak yok. Yazılanlara baktığımız zaman, toplumu özellikle yanlış bilgilendiriyorlar. Mülkiyeti özel, ruhsatı bulunmayan, yasal olmayan ve devletin ‘kapatılması gerekir’ dediği yazıları varken orada nasıl muhataplık kabul edebilirim? Bu durumun oluşması bizi hayvan düşmanı yapmaz.” diye konuştu.
MİLAS BELEDİYESİ HAYVAN BARINAĞI’NDA HER ŞEY YOLUNDA
Bazı kitlelerin Milas Belediyesi Geçici Hayvan Barınağı’ndaki köpeklerin iyi beslenmediğine dair iddialarını da yanıtlayan Başkan Tokat, “Bu konuda da eskiden beri çok şiddetli eleştiriler alıyoruz. Barınağımız, bölgenin ilk ve istikrarlı barınaklarından birisidir. Şunu kabul ediyoruz: kapasitemiz düşük. Milas Hayvan Barınağı’nda düzenli bir şekilde geçici bakım, kısırlaştırma ve sağlık hizmeti verilmeye çalışılıyor. Bakımda ve beslenmede mümkün olduğu kadar titizlikle çalışma gayreti içerisindeyiz. Geçmişte hayvan severlerle bir araya gelerek ‘Gelin siz bir dernek kurun, buradaki çalışmalarda destek olun, içinde bulunun. Burayı birlikte yürütelim.’ dedik ve hayvan severlerin desteğiyle barınak hizmetlerini veriyoruz. Birlikte çalıştığımız çok sayıda hayvan sever arkadaşlarımız var.” dedi.
“BÖYLE BİR TABLO KESİNLİKLE YOK”
Tokat açıklamalarının devamında, “Canilik, hayvan düşmanlığı, umursamazlık(!)… Böyle bir tablo kesinlikle yok. Barınağımızda beslenme, sağlıkla ilgili sorun yok. Köpeklerimiz, niteliğine göre gruplara ayrılacak şekilde (yavrulu köpekler, saldırgan köpekler, erkek-dişi, sakinler, hastalıklı, karantina) kafesler oluşturuldu. Mevcut kapasite içerisinde barınağımızda 150 civarında köpek var. Bu köpeklerin yaklaşık 10 tanesi hastalıklı. Dışarıdan bu şekilde geliyor. Bu anlamda hem tedavi görüyorlar hem de bakımları yapılmaya çalışılıyor. Yasal mevzuatlar gereği Pitbull cinsi köpekler özel kafes içerisinde barındırılmak zorunda. Kafes içerisinde hastalıklı ve daha hırçın duruma gelebiliyorlar. Netice itibariyle burası barınak, bir tatil köyü değil. Buraya hep iyi köpekler gelmiyor. Köpek orada hastalanabiliyor. 150 köpeğin olduğu yerde yaklaşık 10 köpeği paylaşarak sanki tüm köpekler böyleymiş gibi paylaşmak doğru değil.” dedi.
“BU KÖPEKLER HASTA!”
Sosyal medyada paylaşılan görüntülerle ilgili konuşan Başkan Tokat, “Bu köpekler beslenmedikleri, iyi bakılmadıkları için böyle değiller, bu köpekler hasta... Barınağımızda zaman içerisinde hastalıktan ve değişik sağlık sorunlarından dolayı kaybettiğimiz köpeklerimiz de oluyor, sağlıklı köpekleri sahiplendirdiğimiz de… Burası köpeklerin doğal ortamlarından alınıp, tedavilerinin yapıldıktan sonra 10 gün içerisinde doğal ortamına bırakılmasından ibaret, mevzuat bu. Köpeklerin açlıktan veya bakımsızlıktan bu hale geldiklerini düşünsem vatandaşlarımızı davet eder miyim? Ama hastalıklı…” ifadelerini kullandı.
150 köpeğin olduğu barınakta yaklaşık 10 köpeği göstererek Milas Belediyesi ve yaklaşık 800 personelinin itham edilmesini art niyetli bulduklarının altını çizen Tokat, “Hayvanlar konusundaki eleştirilerde iddia edilenleri kabul etmiyoruz. Köpek itlafına, gereksiz yere uyutulmasına asla müsaade etmiyoruz. Hatta bu nedenle bile eleştiri alıyoruz.” şeklinde konuştu.
YENİ BARINAK MÜJDESİ
Başkan Tokat, gerçekleştirdiği basın açıklamasında Milas’a 750 hayvan kapasiteli yeni bir barınak yapılacağını da müjdeledi. Konuyla ilgili yaptığı konuşmada, “Kapasitemizin yetersiz olması nedeniyle uzun zamandan bu yana barınağımızı büyütmek için çabalıyorum. Tahsis süresinin sona ermesi nedeniyle büyütme çalışması yapabilmemiz için yeniden tahsis almamız gerekiyor. Senelerdir bununla uğraşıyoruz. En son bu sene içerisinde bu işi de hallettik ve barınağımızı büyütmek için Milas Belediyesi olarak bir çalışma yaptık. En başarılı örneklerden biri olan Adana Büyükşehir Belediyesi’nden ilgili birim personelimizi davet ettik ve kendileriyle bir süre çalıştık. Onların önerileri doğrultusunda projemizi revize ettik ve geliştirdik. Şimdi ise takribi olarak 20 bin metrekarelik alanda bir doğal yaşam alanı şeklinde proje geliştirdik. Şu anda proje aşamaları tamamlanıyor. Önümüzdeki 1 ay içerisinde uygulamasına geçeceğiz. Böyle bir proje hiçbir ilçe belediyesinde yok. İlk kez Milas’ta olacak. Tamamlandığında Türkiye’nin yüz akı örnek proje olacak. Projenin gecikmesi konusunda çok üzgünüm ancak tahsis konusu yıllar aldı.” diyen Başkan Tokat, “Yeni barınak projemiz, 20 bin metrekarelik alan üzerinde, içerisinde uyuz parazit ünitesi, kırık-çıkık ünitesi, tehlikeli hayvan kısmı, yaşlı-güçten düşmüş hayvan kısmı, yavrulu anne köpek bakım alanı, ilk müşahede ve karantina birimleri, yavrulu anne kedi kısmı, kedi operasyon birimi, hayvan sahiplendirme kısmı, ameliyat sonrası bakım, köpek parkı, kedi parkı, atlar için açık alan, açık otopark, doğal yaşam alanı, hayvan mezarlığının bulunduğu ve çok önem verdiğim bir hayvan hastanesi bulunacak. Dev bir proje. Tüm bu üniteleri kapsayan doğal yaşam alanı, Türkiye’nin hiçbir belediyesinde yoktur. Bunu ilk Milas Belediyesi sağlayacaktır. Bu uygulamayı yaparak eksikliklerin önüne geçeceğiz. Personellerimizin, araçlarımızın, sağlık teçhizatımızın güçlendirilmesini sağlayacağız. Bu projemizi hayata geçirdiğimizde ilçemize halkımızın çok memnun olacakları bir proje kazandırmış olacağız.” dedi.
Bu haber toplam 716 defa okunmuştur
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.