MİLLÎ EĞİTİM İLE TARIM VE ORMAN İL MÜDÜRLÜĞÜ GÜÇLERİNİ BİRLEŞTİRDİ
Millî Eğitim Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı güçlerini birleştirerek tarım, hayvan sağlığı, yetiştiriciliği ve laboratuvar hizmetleri alanlarında faaliyet gösteren tüm okullarda öğrenci ve öğretmenlerin yeterliliklerini...
Millî Eğitim Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı güçlerini birleştirerek tarım, hayvan sağlığı, yetiştiriciliği ve laboratuvar hizmetleri alanlarında faaliyet gösteren tüm okullarda öğrenci ve öğretmenlerin yeterliliklerini artırarak tarım ve gıda sektöründe ihtiyaç duyulan nitelikli insan gücü yetiştirilecek.
Muğla’da 2022-2023 eğitim ve öğretim yılında mesleki ve teknik eğitime ilişkin ana temalardan birisi olan “Tarım ve İklim Değişikliği” kapsamında ortaöğretim kurumu tercihi yapacak öğrenci ve velilerin tarım alanına ilişkin farkındalıklarının artırılması ve yapılan iş birliğinin etkin ve verimli yürütülmesi amacıyla, İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile Tarım ve Orman İl Müdürlüğü iş birliğinde Milli Eğitim Müdürlüğü toplantı salonunda ortak basın bilgilendirme toplantısı yapıldı.
Tarım, hayvan sağlığı ve yetiştiriciliği ile laboratuvar hizmetleri alanlarında faaliyet gösteren tüm okullarda öğrenci ve öğretmenlerin yeterliliklerinin artırılması, tarım ve gıda sektöründe ihtiyaç duyulan nitelikli insan gücünün yetiştirilmesine yönelik mesleki ve teknik eğitim faaliyetleri gerçekleştirilmesi amacına yönelik ilgili protokol; 2021-2022 eğitim-öğretim yılında Millî Eğitim Bakanlığı uhdesinde 123 okul, 9 bin 309 öğrenci ve 264 öğretmeni kapsayacak.
“TARIM VE GIDA SEKTÖRÜNDE İHTİYAÇ DUYULAN NİTELİKLİ İNSAN GÜCÜ YETİŞTİRİLECEK”
Millî Eğitim Bakanlığı ve Tarım ve Orman Bakanlığı olarak ülkenin 2023 hedefleri doğrultusunda bir taraftan içinde bulunulan dijital çağın ihtiyaç duyduğu nitelikli insan gücünün yetiştirilmesine destek vermek, diğer taraftan da geçmişten bu yana sahip olunan tarım ülkesi olma özelliğini geliştiren teknolojiler ile güçlendirmek ve çeşitlendirmek için yola kararlılıkla devam ettiklerini dile getiren İl Milli Eğitim Müdürü Emre Çay, “Millî Eğitim Bakanlığı Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü, hızla değişen teknolojik gelişmeler ışığında eğitimi verilen 47 meslek alanına ait 105 dalda ihtiyaç duyulan nitelikli iş gücünü yetiştirmek ve nihai olarak sürdürülebilir kalkınmaya katkı sunmak amacıyla ilgili sektör temsilcileri, bakanlıklar, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşları ile işbirliği protokolleri tesis etmektedir. Bu doğrultuda, Millî Eğitim Bakanlığı ile Tarım ve Orman Bakanlığı güçlerini birleştirerek tarım, hayvan sağlığı ve yetiştiriciliği ve laboratuvar hizmetleri alanlarında faaliyet gösteren tüm okullarda öğrenci ve öğretmenlerin yeterliliklerini artırarak tarım ve gıda sektöründe ihtiyaç duyulan nitelikli insan gücünü yetiştirmek amacıyla 1 Haziran 2022 tarihinde iş birliği protokolü imzalamıştır.” ifadelerine yer verdi.
“AKILLI TARIM, DİJİTAL TARIM, DİKEY TARIM, TOPRAKSIZ TARIM”
Protokol kapsamına da değinen İl Müdürü Çay, “Okul yöneticisi ve öğretmenleri, teknik ve mesleki yönden her iki Bakanlığın mevzuatı çerçevesinde belirlenecek. Yabancı dil ağırlıklı alan öğretim programları ve yüz yüze/dijital eğitim materyalleri hazırlanacak. Alan derslerinde Tarım ve Orman Bakanlığı eğiticilerinin görev almaları sağlanacak. Alan öğretmenlerinin, ortaklaşa belirlenecek takvim ve programa göre Tarım ve Orman Bakanlığının belirlediği atölye/laboratuvarlar, eğitim merkezleri, araştırma enstitüleri ve arazilerde iş başında eğitimler düzenlenecek. Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okulların ve Tarım ve Orman Bakanlığı uhdesindeki eğitim merkezlerinin ortaklaşa belirlenecek takvim ve program çerçevesinde çiftçi eğitim vb. faaliyetlerde kullanılması sağlanacak. Mesleki ve teknik eğitime yönelik etkinlikler (proje, seminer, kariyer günü, rehberlik, yarışma, gezi vb.) ve farkındalık faaliyetleri düzenlenecek. Tarım teknolojilerindeki gelişmeleri, akıllı tarım, dijital tarım, dikey tarım, topraksız tarım vb. konularda öğretmen ve öğrencilere yönelik ortak eğitim faaliyetleri düzenlenecek. Alan öğrencilerine başarı bursu verilmesine yönelik çalışma ve girişimlerde bulunulacaktır.
“TARİHE NOT DÜŞEN PROTOKOL”
İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak ise yaptığı konuşmada, “Bu işin mottosu ‘Gelecek tarımda, tarımın geleceği gençlerde.’ Muğla tarımında çiftçilerimiz yaş ortalaması 50 yaş ve üstü. Dolayısıyla kırsalda tutamadığınız gençlik, bir süre sonra o yaşlı nüfusla beraber tamamen tarımın bitmesine dönüp ve tüm dünyanın endişe ile izlediği gıda krizine yaklaşımı bizi de tehdit eder hale gelmesidir. Bunun için bu protokolü tarihe not düşen bir protokol olarak görüyorum.” dedi.
“HEDEFİMİZ SEYDİKEMER OSB İLE 2500 KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLANMASI”
“Eğitim alan gençlerimizi istihdam ederek tarıma ve sektöre kazandırmayı planlıyoruz.” diyen Saylak, “Muğla il genelinde 32 bin 583 ilkokul öğrencimize yönelik bir oyun yazıldı. Amacı çocukların belleğinde suyun önemini, gıdanın ve toprağın önemini oyunla anlatmaya çalışmaktı. Milli Eğitim Müdürlüğü ile ortaklaşa 2022 yılının ilk 6 aylık sürecinde 9 ilçede 48 çiftçi eğitim kursu gerçekleştirdik. 444 kadın 678 kursiyere sertifikaları verildi. Ziraat Bankası'nın tarımda gençlerin istihdamı için finansman kampanyası var. Bu konuda da bir protokol hazırlığı içindeyiz. Banka bu krediyi almaları için kurs verilmesini istiyor. Onun içinde çalışmalarımız hızla sürüyor. Seydikemer OSB ile 2500 kişiye istihdam sağlanması hedeflerimiz arasında.” diye konuştu.
İl Milli Eğitim Müdürlüğü ile ortaklaşa yürütülen çalışmalara da değinen İl Müdürü Saylak şöyle devam etti:
“Tarım liselerinde hedeflediğimiz tarımsal üretim anlamında, gıda kontrol labaratuvarları eğitim anlamında ve hayvan sağlığı ve yetiştiriciliği anlamında iyi bir nesil yetiştirmek durumundayız. Güvenilir gıda arzı tüm insanlık için, tüm dünya olduğu gibi ülkemiz içinde olmazsa olmazıdır bu işin. Bizim üzerimize ne düşüyorsa, İl Milli Eğitim Müdürünün ve öğretmenlerin emrindeyiz.”
Bu haber toplam 191 defa okunmuştur
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.