Muğla, mermer üretiminde ilk 5 şehirden biri
***Muğla'da mermer deyince akla ilk gelen isim olan Ermaş Mermer Yönetim kurulu Başkanı ve aynı zamanda Mermerciler Derneği Başkanı olan Mustafa Ercan, mermer sektörü ve mermerin Muğla'ya olan katkılarını değerlendirdi. Bugün...
***Muğla'da mermer deyince akla ilk gelen isim olan Ermaş Mermer Yönetim kurulu Başkanı ve aynı zamanda Mermerciler Derneği Başkanı olan Mustafa Ercan, mermer sektörü ve mermerin Muğla'ya olan katkılarını değerlendirdi. Bugün yaklaşık 600 kişiye iş imkânı veren Ermaş Mermer, 1985 yılından bu yana Muğla'ya ve ülkeye büyük katkılar sunuyor.
***Muğla’nın, mermer üretimi konusunda akla gelen ilk 5 şehirden biri olduğunu söyleyen Ermaş Mermer Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Ercan, kendine Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi’nin kurucusu Cumhuriyet’in ilk madencilerinden olan Sıtkı Koçman’ı örnek aldığını söyleyerek, “Türkiye, dünyada en çok mermer üretimi yapan ve aynı zamanda ihracatı yapan 2. ülke. İtalya’nın bizden daha az üretim yapmasına rağmen ihracatta ikimizde ikinciyiz. Muğla olarak ülkemizde ilk 5 şehirden biriyiz” dedi.
Sinem Karakaya
Dünyanın en zengin doğal taş oluşumlarının bulunduğu Türkiye’de, çok çeşitli ve büyük miktarda mermer rezervi bulunuyor. Ülkede mermer üretiminde önemli yere sahip olan Muğla’dan birçok ülkeye ihracat gerçekleştiriliyor. Ermaş Mermer işletme sahibi ve aynı zamanda Mermerciler Derneği Başkanı olan Mustafa Ercan, mermer sektöründe Muğla’nın önemli bir yere sahip olduğunu, üretim konusunda ilk 5 şehirden biri olduğunu belirtti.
Ermaş Mermer’in Muğla’daki serüveni Mustafa Ercan’ın babası Hüseyin Ercan’ın aile fertleri ile Kocaeli’den çıkıp Muğla’nın Ula ilçesine gelerek kendilerine yurt edinme isteği ile başlıyor. Önce Muğla’ya sonra da Türkiye’ye büyük katkılar sunan Ermaş Mermer’in kuruluş aşamasında büyük emekleri olan Mustafa Ercan’ın, dünyanın bütün ülkelerine ihracat yapan ve Türkiye’ye önemli sayılacak miktarda döviz kazandıran serüveni aslında tam bir başarı hikayesi.
“ÜRETMEDEN BU ÜLKENİN KALKINMA ŞANSI YOK”
Amcalarının küçük mermer işletmelerine ortak olarak bu işe başladıklarını söyleyen Ercan, kendilerini mermer sektörünün lokomotifi olarak değerlendiriyor. Muğla’yı ve mermer sektörünü çok sevdiklerini söyleyen Ercan, sektörel anlamda Muğla’da organize sanayi bulunmadığından şikayetçi. Son olarak sektörde eleman yetişmediğinden yakınan Ercan, üretmenin önemine değinerek, “Üretmeden bu ülkenin kalkınma şansı yok” dedi.
1985 yılında 4 kişi ile başladıkları yolda 600 kişi olarak devam ettiklerini söyleyen Mustafa Ercan, sektörün zorluklarına da değinerek, “Mermer, birçok ülkeye ihracat yapılıyor. Muğla’ya hem ekonomik olarak hem de istihdam olarak katkısı çok büyük. Muğla, mermer üretiminde ilk 5 şehirden biri. Dünya da ise İtalya ile birlikte yarışıyoruz. Muğla’da organize sanayi bölgesi bulunmuyor. Organize sanayi olmayınca da tesislerimiz ilçelerinde dağınık ve gelişi güzel yapılaşmış bulunmakta. En çok fabrika çıkışında işletme artıklarda zorlanıyoruz çünkü sanayi tesisleri olmadığı için bir ham madde olan mermer artığı birçok alanda plastik, seramik, kablo gibi alanlarda olmasına rağmen büyük oranda kullanılmıyor. Bir tek Yatağan Termik Santral baca gazı arıtma tesisinde mermer artığı kullanıyor. Onun haricinde fabrika artıklarının depolanma yeriyle ilgili sıkıntılarımız var. Bununla ilgili yetkililerle görüşmelerimiz devam etmekte. Mermer sektörü çok fazla eleman çalıştıracak bir iş ama kalifiyeli eleman sıkıntısı yaşıyoruz. Vatandaşlar çalışmak istemiyor. İşin kolayına kaçmaya bakıyorlar. Hiçbir sektörde eleman yetişmiyor. Beden işi kalmadı her şey yerini teknolojiye bıraktı” dedi.
“ÜLKE OLARAK ZENGİNİZ AMA FARKINDA DEĞİLİZ”
Mermer sektörünün desteklenmesi gerektiğine vurgu yapan Ercan, “Sanayici olarak üretici olduğumuz için değerimizin bilindiğini çok yaşamadım. Bizim sektörün her daim desteklenmesi gerekir çünkü üretim yapıyoruz. Maddi ve manevi desteklendiğimizi hissetmedik. Ülke olarak zenginiz ama vatandaş halk olarak farkında değiliz. Şantiyeler geçici işletmelerdir. Üretim olduğu zaman kirlilik olmaz. Üretmeliyiz. Çünkü hammaddemiz var, genç işçimiz var. Biz mermerciler, cari açığın kapatılmasında yardımcı oluyoruz. Muğla gibi bir yerde 500-600 işçi çalıştıran kaç işletme vardır ki. Dolayısıyla da işletmeciyi küstürmemek lazım. Muğla halkı her türlü üreticisine sahip çıksın. Hele ki birde ihracat yapıyorsa korunmaya alınmalı. Ben kendime üniversitemizin kurucusu Sıtkı Koçman’ı örnek alıyorum. Koçman, Cumhuriyetimizin ilk madencilerindendi. Mermer konusunda Muğla’nın kıymeti bilinmeli diyorum” dedi.
Bu haber toplam 363 defa okunmuştur
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.