MUĞLA’DAKİ ARKEOLOJİK KAZILAR KONUŞULDU
Muğla Valiliği himayesinde Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü ile Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) iş birliğinde Muğla Arkeolojik Kazılar Konferansı MSKÜ AKM’de düzenlendi. 6 oturumdan oluşan konferansta Muğla’daki antik...
Muğla Valiliği himayesinde Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü ile Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) iş birliğinde Muğla Arkeolojik Kazılar Konferansı MSKÜ AKM’de düzenlendi. 6 oturumdan oluşan konferansta Muğla’daki antik kentler ve arkeolojik kazılar konuşuldu.
SİNEM KARAKAYA
Muğla Valiliği himayesinde Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü ile Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi iş birliğinde Muğla Arkeolojik Kazılar Konferansı düzenlendi.
Sıtkı Koçman Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi’nde (MSKÜ AKM) düzenlenen konferansta ilk olarak kurum ve kuruluşların bilgilendirici stantları gezildi.
6 oturumdan oluşan konferansa; Muğla Valisi Orhan Tavlı, Kültür ve Turizm İl Müdürü Zekeriya Bingöl, MSKÜ Rektörü Hüseyin Çiçek, Tarım ve Orman İl Müdürü Barış Saylak, MHP İl Başkanı Mehmet Korkmaz, kaymakamlar, kurum müdürleri, kazı başkanları ve arkeologlar katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan programda, açılış konuşmasını Kültür ve Turizm İl Müdürü Zekeriya Bingöl yaptı.
“Vatan toprağının üstü ne kadar bizim ve kutsalsa, altı da aynı önem ve değerdedir. Bunun biliciyle hareket ediyor ve çalışıyoruz” diyerek sözlerine başlayan İl Müdürü Bingöl, Muğla’da 195 Antik Kenti olduğunu vurguladı.
“12 OLAN ANTİK KENT KAZI ALANIMIZI 22’YE ÇIKARDIK”
Zekeriya Bingöl, “Bakanlığımız 12 Antik kentimizde kazı çalışması başlatmış, daha sonra bu kazıların sürelerini tüm yıla yayarak, destekleri bilim adamlarımızın imkânına sunmuştur. Göreve başladığımızdan beri, Muğla’da turizmi dört mevsime yaymak için çalışmalara başladık. Tüm Antik kentlerimize giderek yapılanları ve yapılması gerekenleri yerinde görerek elimizden gelen desteği verdik. Sayın Valimiz göreve başlayınca bu amacımıza ulaşmamız için her türlü desteği vererek, bizi teşvik etmesi, bizi her alanda çalışmaya sevk etmiştir. Sayın Valimizin desteği ve himayelerinde 12 olan antik kent kazı alanımızı 22’ye çıkardık. Bu sayının bu yıl 30 civarında olacaktır” diye konuştu.
Bingöl, son olarak, “Antik Kentlerimizin iki amacı vardır. Bir Turizm yönünden zenginliğimiz, diğeri Arkeolojik anlamda zenginliğimizdir. Nihai hedefimiz İlimizde var olan tüm kültür varlığını tespit etmek, tescillendirmek, koruma altına alıp bakım ve onarımlarını yaparak ziyaretçi sayılarımızı artırmak ve uluslararası tanıtımlarını yapmaktır” dedi.
“ÖNEMLİ ÇALIŞMALAR GERÇEKLEŞTİREREK İŞ BİRLİĞİYLE HAREKET ETTİK”
Topraktan adeta tarih fışkıran bir coğrafyada çok önemli çalışmalar yapıldığını söyleyen MSKÜ Rektörü Hüseyin Çiçek ise, “Muğla Valiliğimizin kültürel mirasımızın korunması, bakımı ve analiz edilmesi için sağladığı destekle daima iş birliği halinde, büyük bir titizlikle çalıştık, çalışmaya devam ediyoruz. Topraktan adeta tarih fışkıran bir coğrafyada çok önemli çalışmalar gerçekleştirerek güçlü bir iş birliğiyle hareket ettik. Üniversitemiz ile Muğla İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği, Muğla Turist Rehberleri Odası ve Sedir Adası Antik Kenti Kazı Bilimsel Danışmanlığı arasında imzalanan protokol ile çalışmalarımızı şehrimizle daha güçlü bir şekilde bütünleştirmek için hızla çalışmalara başladık” diye konuştu.
“ÖĞRENCİLERİMİZ, SAHİP OLDUĞUMUZ HAZİNEYİ KÜLTÜREL MİRASIMIZA KAZANDIRDI”
Çiçek, “Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi olarak bizler yalnızca Muğla ilinde değil çevre illerde de Türkiye’nin en önemli kazılarında öncü rol oynuyoruz. Ayrıca ilimizin her değerini ön plana çıkararak artı değere dönüştürmek için dijital teknolojilerin kullanımını da arkeolojik çalışmalarımızla birleştirmekteyiz. Akademisyenlerimiz ve öğrencilerimiz sahada gerçekleştirdikleri çalışmalarla bölgemizin sahip olduğu hazineyi kültürel mirasımıza kazandırdılar. Bu etkinlik ile arkeolojik kazılardan elde ettiğimiz bilgi birikimini kurumlarımızla paylaşarak çok kıymetli bir adım atmış olacağız” ifadelerini kullandı.
Konferansın 1. Oturumunda; Pedasa, Kissebükü, İasos ve Euromos, 2. Oturumunda; Beçin Kalesi, Labraunda, Herakleia, 3. Oturum da ise; Stratonikeia, Thera- Hyllarima, Özlüce, 4. Oturumda; Lagina, Idyma, Kedreai, Kaunos, 5. Oturumda; Fethiye Kalesi, Tlos, Çaltılar Höyük, Letton, 6. Oturumda ise; Bozukkale (Sualtı çalışması), Knidos, Amos antik kentleri ve yapılan kazı çalışmaları konuşuldu.
Bu haber toplam 208 defa okunmuştur
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.