MUĞLA’DAN 2021 YILINDA 97 BİN TON SU ÜRÜNÜ İHRAÇ EDİLDİ
Su Ürünleri Yetiştiricilik Sektörü Gelişimi ve Değerlendirme Toplantısı Muğla Tarım ve Orman Müdürlüğü Toplantı Salonunda yapıldı. Toplantıda konuşan Kültür Balıkçıları Derneği Başkanı İhsan Bozan, “2022'de ilk...
Su Ürünleri Yetiştiricilik Sektörü Gelişimi ve Değerlendirme Toplantısı Muğla Tarım ve Orman Müdürlüğü Toplantı Salonunda yapıldı. Toplantıda konuşan Kültür Balıkçıları Derneği Başkanı İhsan Bozan, “2022'de ilk 7 ayda 460 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik” dedi.
Muğla Tarım ve Orman İl Müdürü Barış Saylak,”2019’da 74 hin ton balık ihracatı yapılırken 2020 yılında 78 bin ton yapıldı. 2021 yılında ise 97 bin 33 ton su ürünü ihraç edildi” dedi.
Sektörün bir araya geldiği toplantıya Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Dr. Mustafa Altuğ Atalay, Muğla Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, Yetiştiricilik Daire Başkanı Tanju Özdemirden, Kültür Balıkçıları Derneği Başkanı İhsan Bozan, su ürünleri yetiştiricileri, sektöre bağlı dernekler ile müdürlük personeli katıldı.Toplantı su ürünleri sektörü ile ilgili hazırlanan film gösterisi ile başladı.
“2022'DE İLK 7 AYDA 460 MİLYON DOLAR İHRACAT GERÇEKLEŞTİRDİK”
Konuşma yapan Kültür Balıkçıları Derneği Başkanı İhsan Bozan sektör çalışmaları ve sektörün sosyal sorumluluk bilinci ile topluma yaptığı faydalardan söz etti. Bozan “Sektörümüz turizmden sonra en büyük ikinci sektör. Sektörümüzün tanıtımı amaçlı çalışmalaryapıyoruz. 2022'de ilk 7 ayda 460 milyon dolar ihracat gerçekleştirdik. Yılda 700 milyon dolar hedefini yakalayacağız gibi duruyor. Bu başarının arkasında Genel Müdürlüğümüzün ve İl Müdürlüğümüzün büyük katkıları var. Destekleri için teşekkür ediyoruz." dedi.
“AVRUPA’DAN UZAK DOĞUYA KADAR 84 ÜLKEYE İHRAÇ EDİLİYOR”
Muğla Tarım ve Orman İl Müdürü Barış Saylak,”Türkiye’nin deniz kültür balıkçılığı üretiminin yarısından fazlasını Muğla’da gerçekleştiriyoruz. Her geçen yıl üretim miktarımız ve ihracatımız artıyor. 2019’da 74 hin ton balık ihracatı yapılırken 2020 yılında 78 bin ton yapıldı. 2021 yılında ise 97 bin 33 ton su ürünü ihraç edildi. Muğla’da faaliyet gösteren kültür balıkçılığı tesislerinde yetiştirilen balıklar Avrupa’dan Uzak Doğuya kadar aralarında ABD, Rusya ve Japonya'nın da bulunduğu 84 ülkeye ihraç ediliyor. 18 işletmemizden 15 işletmemizin ihracat izni mevcut” dedi.
"GEÇEN YILIN İLK 7 AYINA GÖRE 146 MİLYON 402 BİN DOLAR GELİR FARKI SAĞLADIK"
Saylak konuşmasına şöyle devam etti:
"Muğla, Türkiye deniz kültür balıkçılığı üretiminin yaklaşık yüzde 65'ini yapıyor. İhracattan 2021 yılında 97 bin 33 ton ihracatla 563 milyon 326 bin 395 dolar gelir elde edildi. 2022 yılının ilk yedi ayında 72.060 ton ile 463.299.225 dolar gelir elde ettik. Neredeyse geçen yılın rakamlarını ilk yedi ayda yakaladık. İlk yedi ayda tonajda geçen yılın ilk yedi ayına göre 16 bin 444 ton fark atarak 146.402.434 dolar gelir farkı sağladık. Hedefimiz 2023 yılında ihracatımızı 750 milyon dolara çıkarmak. İhracat dışında üretimin bir kısmı da iç pazara pazarlanıyor. İlk yedi ayda toplamda 85.550 ton üretim yaptık. Balık üretiminin yanı sıra sektör 50 bin kişiye istihdam sağlıyor.”
Ayrıca sektörün Muğla yangınında sağladığı faydalara değinerek sadece Muğla için değil sel felaketinin yaşandığı Yozgat’a da el uzattıklarına değinerek teşekkür etti.
Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürü Dr. Mustafa Altuğ Atalay konuşmasında su ürünleri sektöründe Muğla’nın önemine değinerek şunları ifade etti. “ Muğla su ürünleri üretim hacmi ile yakalığı ihracat rakamları açısından önemli bir ilimiz. Bakanlık olarak bizlerde sektörün önünü açmak ve üretimi arttırmak amacıyla çalışmalar yapıyor, yanlarında olmaya devam ediyoruz. İhracatta Bakanlık olarak hedeflerimizi aştık. Üretimin bir kısmını da iç pazarda tüketime sunuyoruz. Amacımız iç pazarda erişilebilirliği ve tüketimi arttırmaya yönelik çalışmalar yapmak. Bu konuda çalışmalar yaparak toplumda balık tüketim alışkanlıkları kazandırmamız lazım. Muğla su ürünleri yetiştiricileri istişare toplantısının tertip edilmesini ayrıca çok faydalı buluyor, tertip edenlere teşekkür ediyorum.” dedi.
Toplantı, Genel Müdür Dr. Mustafa Altuğ Atalay’ın moderatörlüğünde sorun ve çözüm önerilerinin görüşülmesi ile devam etti.
Bu haber toplam 207 defa okunmuştur
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.