Muğla’nın örnek gururu
Ortaca İşitme Engelliler Spor Kulübü genç başkanları ile faaliyetlerine devam ediyor. 150’e yakın lisanslı sporcusu ve 29 milli sporcusu bulanan spor kulübü faaliyetlerine 23 yaşındaki Ayşenur Çankaya’nın başkanlığı koordinesinde...
Ortaca İşitme Engelliler Spor Kulübü genç başkanları ile faaliyetlerine devam ediyor. 150’e yakın lisanslı sporcusu ve 29 milli sporcusu bulanan spor kulübü faaliyetlerine 23 yaşındaki Ayşenur Çankaya’nın başkanlığı koordinesinde devam ediyor. Ayşenur Çankaya, “Çocuklarınızdan engelli diye utanarak eve kapatmayın” dedi.
Spor Servisi
150’ye yakın lisanslı sporcusu ve 29 milli sporcusu bulunan Ortaca İşitme Engelliler Spor Kulübü genç başkanları Ayşenur Çankaya koordinesinde çalışmalarına devam ediyor. 7 yaşında başlayan duyma kaybı sonrası futbola bağlandığını söyleyen Ayşenur Çankaya’nın aynı zamanda Devlet Sporcusu unvanı bulunuyor.
“Sessiz camiada herkes işaret diliyle konuştuğu için ilk hedefim işaret dili öğrenmek ve spor kariyerime güzel bir başlangıç yapmak oldu” diyen Çankaya, Muğla’da sessiz dünyada bulunan işitme engelli bireylerin, iletişim sıkıntılarını ortadan kaldırmak için her türlü tercümanlık yaptığını söyledi.
“ÇOK ZORLU SÜREÇ YAŞADIM”
Başkanlığın yanında aynı zamanda antrenörlük yaptığını söyleyen Ayşenur Çankaya, “7 yaşımda başlayan duyma kaybım sonrası kendimi futbola bağladım. 12 yıldır futbol oynuyorum, 4 yıldır Futsal ve Futbol Milli takımı, 1,5 yıldır ise Hentbol Milli takımındayım. İlk ve orta okulumu Sandıklı’da tamamlarken ortaokul bitimine kadar futbol oynamaktan bir türlü vazgeçmediğimi hisseden beden eğitimi öğretmenim Esra Çapa, yeteceğimi devam ettirmem için Isparta Spor Lisesine yönlendirdi. 2011 yılında Isparta Spor Lisesi mülakatlarına hazırlanarak sınavı başarıyla geçtim ve spor lisesine başlarken kafama koyduğum hedef beden eğitimi öğretmenliğiydi. Eğitimimi devam ettirdim ve 2015 yılında okul ikincisi olarak mezun oldum. 2016 yılında hedefim olan Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği bölümünü kazandım. Üniversite zamanı hem milli takım kampları hem okul sınavları derken çok zorlu süreç yaşadım, fakat hep sabırla, hep azım ve hırsla 2019 yılında üniversiteden mezun oldum. Şu an Muğla’nın Ortaca ilçesinde, Ortaca İşitme Engelliler Spor Kulübünün Başkanlığını yapıyorum. Ayrı zamanda erkek futbol antrenörlüğünü yürütürken, bayan futbol ve bayan hentbol takım kaptanlığını yapıyorum.
Amatör olarak ise bayan futbol takımı çalıştırıyorum” dedi.
“SESSİZ ÜYELERİMİZİN SEVİNÇLERİYLE BAŞKANLIK GÖREVİMİN BAŞINA GEÇTİM”
Çankaya, “Muğla Ortaca İşitme Engelliler Spor Kulübü işitme engelli (duyma kaybı bulunan) kardeşlerimizi bir çatı altında toplayarak topluma ve spor aktivitelere kazandırmak için çalışma yapan ve çeşitli branşlarda 150’e yakın lisanslı sporcumuzla birlikte 29 milli sporcusu bulunan kulüp diyebiliriz. 2014 yılında Isparta spor lisesi futbol takımında oynarken, işitme engelli bir arkadaşımın yönlendirmesiyle ilk kez işitme engelliler kulübünü adını duydum. İlk olarak Ortaca kulübü başkanımız Mesut Yıldırım’ın uzun bir uğraş ve mücadelesi sonucu futbol takımına transfer edilmem ile başladı her şey. Sessiz camiada herkes işaret diliyle konuştuğu için ilk hedef işaret dili öğrenmek ve spor kariyerime güzel bir başlangıç yapmak oldu. Transfer olduktan sonra ilk Türkiye Futsal Şampiyonası sonrası Türkiye İşitme Engelliler Bayan Futbol Milli Takımına davet edildim ve bu başarı benim en büyük hayalimdi. Üniversitemi de burada kazanarak bu günlere kadar geldim. 5 yılımı geçirdiğim bu kulüpte futbol takım kaptanlık görevimi yürütürken, voleybol ve hentbol gibi branşlarda da şampiyonalara katılıyordum. 2016-2019 yılları arasında yönetime almalarıyla birlikte Muğla’da sessiz dünyada bulunan işitme engelli bireylerin, iletişim sıkıntılarını ortadan kaldırmak için her türlü konuda tercümanlık yapıyorken birçok insanlar edinmemle birlikte bu kulübün ileri başarısını düşünen Mesut Yıldırım başkanımın, 12 yıllık başkanlık sürecinden sonra başkanlık bayrağı teslim almamı söylemesiyle aday olarak sessiz üyelerimizin sevinçleriyle başkanlık görevimin başına geçtim” şeklinde konuştu.
“İLİMİZİ VE ÜLKEMİZİ BAŞARIYLA TEMSİL ETTİM”
Muğla’yı en iyi şekilde temsil etme hedefinde olduğunu söyleyen Çankaya, “İlimizi ve ülkemizi başarıyla temsil ettim. Birinci hedefime ulaştım şimdi ikinci hedefimin peşindeyim. Okullarda işaret dili bilinmediği için çocuklar bilgi sahibi olmak konusunda yetersiz kalıyorlar. İşaret dilini bildiğim için iletişim yolunu kolaylaştırarak onlara sporun temelinden başlayarak bilgi sahibi olmalarında yardımcı olmak istiyorum. Bu onlara büyük avantaj sağlayacak. Şu an Ortaca İşitme Engelliler Spor Kulübü olarak erkek futbol takımının başındayım ve bununla birlikte Muğla’da kısa zamanda duyabilen normal bireylerden oluşan bayan futbol takımı kurduk. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesinden değerli hocam, Yakup Akif Afyon ile birlikte Muğla’mızda çalışmalara başladığımız ve Atletik Bayan Futbol Takımı adını koyduğumuz takımda kızlarımızla birlikte elimizdeki imkanlarla çalışarak, Muğla ilimizi Kadınlar 3.Lig maçlarında en iyi şekilde temsil etme hedefindeyiz.
AYNI ZAMANDA DEVLET SPORCUSU
Genç yaşına rağmen büyük başarılara imza atan Çankaya, “Lisanslı sporcu olarak 2010 yılında Isparta Spor Lisesinde başladım, 2012 yılında Antalya Spor kulübü Bayan Futbol takımında yer aldım, 2014 Yılında Ortaca İşitme Engelliler Kulübüne transfer oldum ve aynı zamanda (duyanlar) kulübü olarak Kayseri Kılıçaslan Spor Kulübünden oynuyordum. 2014 yılında Türkiye İşitme Engelliler Milli Takımına seçilerek büyük başarıya imza atmamla birlikte 2015 yılında Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Bayan futsal takımında oynarken aynı zamanda Milli takımda da devam etmekteydim. 2018 yılında Futbol Milli takımında bazı anlaşmazlıklar nedeniyle istifa ederek 2018’de merak sardığım Hentbol branşına yöneldim ve sıkı çalışma sonucunda 2018’ yılında İşitme Engelliler Türkiye Hentbol Şampiyonası sonrası Hentbol Milli takımına davet edildim ve 2018 yılı Temmuz ayında ilk kez Brezilya’da düzenlenen Dünya Hentbol Şampiyonasına katılarak Dünya İkincisi derecesiyle madalya olarak ‘Devlet Sporcusu’ unvanını elime aldım. İşitme Engelliler Federasyonunun hentbola ara vermesiyle 2019 yılında yeniden Antalya Konyaaltı Spor Kulübü Futbol takımına transfer oldum ve 2020 sezonunda ise nerede devam edeceğim sürpriz haber olacak.
2014-2017 yılları arasında Futbol Milli takımından mücadele verdim. 2018 yılından itibaren ise Hentbol Milli takımında devam etmekteyim”
ENGELLERİ SPOR İLE AŞACAKLAR
Ayşenur Çankaya sözlerine şöyle devam etti, “Spor insana hedef koymayı, vazgeçmemeyi öğretir. Kısaca tüm zorluklar karşısında ayaklarınızın üzerinde durmayı ve kaçmak yerine çözüm üretmeyi öğretir. O yüzden engelli çocukları olan tüm ailelere söylemek istediğim, Çocuklarınızdan engelli diye utanarak eve kapatmayın. Çocuklarınızı spora yönlendirin, onlar engellerini sporla aştıkça, özgüvenleri artacak ve kendi hayatlarını kurtarmak için mücadele edeceklerdir.”
Bu haber toplam 221 defa okunmuştur
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.