Müze gibi berber salonu
Ula’nın Akyaka mahallesinde berberlik yapan Ali Tiriç’in berber salonu adeta bir müze gibi. Salonda 1940 yılı ve öncesinden traş malzemelerinin yanında eski kağıt paralar, Lambalı Radyo gibi bir çok eski eşya sergileniyor.Ula...
Ula’nın Akyaka mahallesinde berberlik yapan Ali Tiriç’in berber salonu adeta bir müze gibi. Salonda 1940 yılı ve öncesinden traş malzemelerinin yanında eski kağıt paralar, Lambalı Radyo gibi bir çok eski eşya sergileniyor.
Ula ilçesine bağlı turistik Akyaka Mahallesi'nde 13 yıldır berberlik yapan Ali Tiriç, tarihe olan merakını iş yerine taşıdı. Tiriç, iş yerinde 1940 yılından önce kullanılan tıraş malzemeleri başta olmak üzere, 1970’li yılların paraları ve lambalı radyoları sergiliyor.
Tarihe meraklı olduğunu söyleyen berber Ali Tiriç, bulduğu tarihi eşyaları satın alarak iş yerinde sergilediğini belirtirken, yaz sezonunda tıraş olmak için gelen yerli ve yabancı turistlerin sergilenen eski eşyaları satın almak için girişimlerde bulunduklarını söyledi. Tiriş, “1940 yılından önce meslek büyüklerimizin kullandığı malzemeler ilgimi çekiyor. Günümüzdeki artık teknolojinin gelişmesi ile bu malzemeler kullanılmıyor. Kullanılmayan tıraş malzemelerini toplamaya başladım. Benim bu merakımı bilen vatandaşlar da ellerinde bulunan eski malzemeleri getiriyor. Eski tıraş malzemelerini iş yerimde sergilememin nedeni bu mesleğin nerelerden nereye geldiğini göstermek. Yaz sezonunda tıraş olmak için gelen özellikle yabancı turistler bu eşyalardan satın almak istiyor. Benim bu eski tıraş malzemelerini satmak gibi bir niyetim yok. Aksine elinde eski tıraş malzemesi olan vatandaşlarımız varsa almak istiyorum” dedi.
70’lerden kalan paralar
İş yerinde 1970’li yıllarda kullanılan kağıt Türk paralarının da bulunduğunu belirten Tiriç, “Kağıt para koleksiyonunu hobi olarak başladım. Camekan içinde kağıt eski paraları gören vatandaşlar ellerindeki paraları getirmeye başladılar. Paraların üzerinde kimin tarafından verildi ise onun ismi yazılı. Bin lira da var, 10 milyon lira da var. Bunun yanında gelen yabancı müşteriler de ellerindeki paralardan bırakıyor. Bugün kullanılmayan, fakat çok değerli olduğunu bildiğim radyolar da var. Özellikle lambalı radyoyu yüksek paralar vererek almak isteyen müşterilerim oldu. Ben satmak yerine olanları satın almak istiyorum” ifadelerini kullandı.
Diş çekim pensesi bile var
Berber Ali Tirinç, eskiden berberlerin diş çekimi ve iğne de yaptığını belirterek, “Sergilenen eski tıraş malzemeleri arasında ustura, makas, el makinesi, saç yıkama tası, süngü, Devlet Demir Yolları’nın ambleminin bulunduğu antika kol saati, kutusu ile birlikte enjektör, pirinç koku şişesi ve diş çekim pensesi de var. Berberler geçmişte hem diş çekimi, hem de iğne yapıyormuş. Bu malzemeler de işyerimde sergileniyor. Tarihi değeri olan eşyaları toplamaya ve işyerimde sergilemeye devam edeceğim” dedi.
Bu haber toplam 148 defa okunmuştur
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.