ORMANLARIN SERA GAZI, TUTUMU
İnsani faaliyetler neticesinde doğaya salınan sera gazları, son yıllarda tüm dünyayı etkisi altına alan ve iklim değişikliğini hızlandıran en önemli bir etken olarak görüldü.Sera gazı tutumu ile ilgili olarak yazılı bir...
İnsani faaliyetler neticesinde doğaya salınan sera gazları, son yıllarda tüm dünyayı etkisi altına alan ve iklim değişikliğini hızlandıran en önemli bir etken olarak görüldü.
Sera gazı tutumu ile ilgili olarak yazılı bir açıklamada bulunan Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, “Atmosfere 2018 Yılı’nda toplam 520 milyon ton karbon (CO2) eşdeğeri sera gazı emisyonu salımı yapılırken, bunun 84,8 milyon ton CO2 (yüzde 16) eşdeğeri ormanlar tarafından tutuldu.” dedi.
Tülay SÜKÜN
Ormanların sera gazı tutumunda çok önemli bir yeri olduğuna dikkat çeken Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, “Karbon tutumu, 1990'dan bu yana artarak devam ediyor. Bu artışın ana nedenleri ise orman alanlarının artması, sürdürülebilir orman yönetimi uygulamaları, ağaçlandırma ve iyileştirme faaliyetleri, orman yangınları ve orman zararlılarıyla etkin mücadele gibi OGM olarak yürüttüğümüz uygulamalardır.” açıklamasında bulundu.
Son yıllarda yaşanan ani hava olayları, kuraklık ve tüm dünyayı etkili altına alan pandemi süreçleri, iklim değişikliğine sebep olan konuların daha çok tartışılmasına neden oldu. Bu sebeplerin başında ise tüm dünya genelinde artan sera gazı salınımları geldi.
AKAKDO
Orman Genel Müdürlüğü bünyesinde 2006 Yılı’ndan beri Ulusal Sera Gazı Envanteri oluşturulduğunu söyleyen Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, Arazi Kullanımı, Arazi Kullanım Değişikliği ve Ormancılık (AKAKDO) sektörünün, ormancılık bölümlerinin hazırlanmasından sorumlu olan AKAKDO Çalışma Grubu’nun hazırladığı rapora göre Türkiye’ deki ormanların sera gazı emisyonlarının yüzde 16’sını tuttuğunu belirtti.
Müdür Karacabey, Türkiye' deki ormanların, 2018 yılında 84,8 milyon ton CO2 eşdeğeri, işlenmiş odun ürünlerinde 12 milyon ton CO2 eşdeğeri ve AKAKDO sektörünün toplamda 94.7 milyon ton CO2 eşdeğeri karbonu atmosferden uzaklaştırdığı, hazırlanan rapor ile ortaya konduğunu da sözlerine ekledi.
TÜRKÇE RAPOR
Aynı rapora göre, 2018 Yılı’nda atmosfere 520 milyon ton CO2 eşdeğeri sera gazı emisyonu salımı yapılırken, bunun 84,8 milyon ton CO2 (yüzde 16) eşdeğeri, ormanlar tarafından tutulduğuna dikkat çeken Karacabey, sürdürülebilir orman yönetimi ile ormansızlaştırılmanın önüne geçildiğini ve rehabilitasyon faaliyetleri ile orman yangınları ve orman zararlılarıyla mücadele etmelerinin, sera gazı salınımının azaltılmasında, büyük bir etken olduğunun da altını çizdi.
Orman Genel Müdürü Bekir Karacabey, Türkiye Ormanları’nın yıllık karbon tutumunu, BM İklim Değişikliği Sekretaryası’ na raporlayan OGM-AKAKDO Çalışma Grubu’ nun, daha ulaşılabilir ve yapılacak bilimsel çalışmalara kaynak oluşturması açısından raporun bir Türkçe Özeti’ ni de hazırlandığına vurgu yaptı. .
Bu haber toplam 220 defa okunmuştur
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.