OSMAN İLHAN’DAN 4 ARALIK DÜNYA MADENCİLER GÜNÜ MESAJI

MUSTAFA AKTAŞYatağan Maden-İş Sendikası Şube Başkanı Osman İlhan 4 Aralık Madenciler günü dolaysıyla bir açıklama yaptı. Madensiz yaşamın düşünülmeyeceğinin altı çizen İlhan, “Madencilik dünyanın en zor, en meşakkatli...

 OSMAN İLHAN’DAN 4 ARALIK DÜNYA MADENCİLER GÜNÜ MESAJI

MUSTAFA AKTAŞ

Yatağan Maden-İş Sendikası Şube Başkanı Osman İlhan 4 Aralık Madenciler günü dolaysıyla bir açıklama yaptı. Madensiz yaşamın düşünülmeyeceğinin altı çizen İlhan, “Madencilik dünyanın en zor, en meşakkatli ve en riskli uğraşısıdır” dedi.

İlhan, yaptığı açıklamada, şunları söyledi:

“4 Aralık tarihi Roma İmparatorluğu zamanında babasının gazabından kaçarak, madencilerin çalışmakta olduğu bir mağaraya sığınan ve bu madenciler tarafından korunarak daha sonra azize kabul edilen SantaBarbara'ya atfedilmiş bir gündür. Olayın İzmit'te yaşanmış olması ve efsanenin geçtiği mekanların Anadolu olmasının da bizler açısından ayrı bir önemi vardır. Madencilerin koruyucu azizesi olarak kabul edilen SantaBarbara'nın 4 Aralık tarihinde bu mağaraya yerleşmesi ve mağarada çalışmakta olan madencileri koruyor olmasına inanılması, önce Anadolu'da daha sonrada Avrupa ve tüm dünyada "Dünya Madenciler Günü" olarak kutlanılmasına neden olmuştur.

“MADEN, MEDENİYET DEMEKTİR”

Maden İş Yatağan Şube Başkanı Osman İlhan tarafından yapılan açıklamada Madensiz yaşamın düşünülmeyeceğinin altı çizilerek, son zamanlarda “madenciliğin hedef alınması” ile ilgili şu ifadelerde bulundu:

“Madencilik dünyanın en zor, en meşakkatli ve en riskli uğraşısıdır. Aynı zamanda 'medeniyet' demektir. Madencilik diye bir şey olmasaydı, bugün ulaşılan medeniyet, konfor da olmazdı. Mesele enerjinin fosil yakıtlardan mı, doğal kaynaklardan mı karşılanması meselesi değildir. Bugün termik santraller, mermercilik ve altın alanları nedeniyle madencilik adeta günah keçisi ilan edilip, hedef tahtasına konulmuştur.Evde kullandığımız çatal, kaşık, bıçak, tabak seramik ve sofra tuzuna kadar maden olduğunu düşünürsek, madensiz yaşam düşünülemez. Ancak madenciliğin nasıl yapıldığı ve madenin nasıl işlenip, kullanıldığı da önemli. Bu işler insanlara ve çevreye zarar vermeden yapılabilir. Günümüzde bu mümkün. Hal böyle iken bazı çevrelerin radikal davranış ve söylemler içinde her sorunda 'kapatın' diye ortaya çıkıyorlar. Bu çözüm değil. “Santraller/Madenler kapatılsın” diyenlerin bu sektörde çalışan binlerce kişi için çözüm önerileri nedir? Çalışanlar ve aileleri için bir planları varmıdır?  Santralları kapatırsanız karanlıkta kalırsınız. Mermer ocaklarını, taş ocaklarını kapatarak yapı yapamaz, şehirler kuramazsınız. Altın olmadan uzay yolculuğuna çıkamazsınız. Ancak altını siyanür süz çıkarıp, mermeri, taşı çıkardıktan sonra ağaçlandırma yapıp, atıkları değerlendirmeye gidip, “Termik santralları elektro filtre ve baca gazı arıtma tesisi ile çalıştırabilir ve kömür havzalarını yeniden, hemen ağaçlandırabilirsiniz.” Çevre ve insan sağlığına duyarlı bir üretim anlayışı ile Maden zenginliklerimizi ekonomiye kazandırmalıyız.Bölgemizde bunu yapan Santraller vardır.”

“MADENLERİN PLANLI ŞEKİLDE HEMEN İŞLETMEYE ALINMASI LAZIMDIR”

“Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk de 1935 yılında TBMM’nin açılış nutkunda madencilikle ilgili şu cümleyi kurar:  “Madenlerin planlı şekilde hemen işletmeye alınması lazımdır. Elde bulunan madenler için bir plan yapılmalıdır, Maden Hayattır insanı maden yaşatır.” Mücadelemiz basit bir ücret mücadelesi değil;  Planlı-programlı, işçi sağlığını temel alan, çevreyi koruyan bir madenciliğe sahip çıkma mücadelesidir. Çünkü biliyoruz ki ;İş güvenliği, çevre ve madencilik pekala mümkündür.”

“SÜRDÜRÜLEBİLİR, AKILCI, TOPLUMUN TÜM KESİMLERİYLE BARIŞIK BİR SENDİKA ANLAYIŞIYLA YÜRÜYECEĞİZ”

Açıklamanın devamında şu ifadelere yer verildi:

“Türkiye Maden İşçileri Sendikası Yatağan ve Havalisi Şubesi olarak;  Sürdürülebilir, akılcı, toplumun tüm kesimleriyle barışık bir sendika anlayışıyla yürüyeceğiz.  Doğaya, insana, yaşama ve emeğe saygı en önemli hazinemiz, yol göstericimiz olacak. Hep birlikte bu en zor zamanları aşacak, emek mücadelesinde yine hep beraber emeğin ve insanın yanında olacağız. Bu anlamlı günümüzde, Türkiye Maden İş Sendikası olarak göz göre göre Bartın’daki gibi yeni acılar ve sorunlar yaşamamak için, iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili yasaların uygulanmasının önemini bir kez daha belirterek, 4 Aralık Dünya Madenciler Gününün ülkemizde farkındalığın artmasına vesile  olması dileğiyle bütün maden işçisi arkadaşlarımızı sendikamıza üye olmaya davet ediyor tüm madenci arkadaşlarımızın 4 Aralık Dünya Madenciler Gününü kutluyoruz. “

Bu haber toplam 216 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.