Pandemide AÇM’ye gereksiz aramalar % 30’a düştü
Muğla 112 Acil Çağrı Merkezi’ne (AÇM) yapılan gereksiz aramalar pandemi döneminde yüzde 30’a düştü. 2015 yılının Aralık ayında Muğla 112 Acil Çağrı Merkezi’ne yapılan gereksiz aramaların oranı yüzde 76 iken, 2020...
Muğla 112 Acil Çağrı Merkezi’ne (AÇM) yapılan gereksiz aramalar pandemi döneminde yüzde 30’a düştü. 2015 yılının Aralık ayında Muğla 112 Acil Çağrı Merkezi’ne yapılan gereksiz aramaların oranı yüzde 76 iken, 2020 Ağustos ayı itibariyle yüzde 30’a düştü. Yılda 1 milyon 200 bin çağrı aldıklarını söyleyen AÇM Müdürü Kamil Karakaya, “Pandemi döneminde çağrı sayımız artarken, gereksiz aramalar azaldı” dedi.
Sinem Karakaya
2015 yılında Muğla’nın pilot il olarak seçilmesinin ardından acil yardım çağrıları için kullanılan acil çağrı numaraları il genelinde tek numarada kullanılmaya başladı. İtfaiye, Jandarma, Polis, Sağlık, Orman, Sahil Güvenlik ve AFAD olmak üzere 7 kurumun tek numarada toplandığı 112 Acil Çağrı Merkezi’ne gereksiz gelen çağrılar her yıl düşüyor. Bu kapsamda pandemi döneminde 112 Acil Çağrı Merkezi’ne (AÇM) yapılan gereksiz aramalar yüzde 30’a düştü. 2015 yılının Aralık ayında Muğla 112 Acil Çağrı Merkezi’ne yapılan gereksiz aramaların oranı yüzde 76 iken, 2020 Ağustos ayı itibariyle yüzde 30 oldu.
“ÇAĞRI SAYIMIZ ARTARKEN, GEREKSİZ ARAMALAR AZALDI”
Yılda 1 milyon 200 bin çağrı aldıklarını söyleyen AÇM Müdürü Kamil Karakaya, “Pandemi döneminde çağrı sayımız artarken, gereksiz aramalar azaldı” diyerek, “Pandemi döneminde gereksiz çağrı oranlarımızda düşüş yaşandı. Mart ayı ile 1 Haziran tarihleri arasında vatandaşlar daha çok evlerinde izole oldukları için Acil Çağrı Merkezi’ne aramaları gereken olaylarda da çok düşme oldu. Trafik kazaları azaldı, güvenlik olayları ve doğa olayları azaldı. Bunun yanında gereksiz çağrı da azaldı. Çağrı sayımız arttı, gereksiz aramalar azaldı. Onu da şu şekilde anlatayım, bize verilen vefa iletişim merkezi görevi vardı. 65 yaş üstü ve kronik rahatsızlıkları olanların ihtiyaçları karşılanması açısından. Onlarla ilgili aşağı yukarı 90 bin civarı bir talep oldu. Vatandaşlar genelde ihtiyaçları, sokağa çıkma yasakları, seyahat kısıtlaması gibi konular hakkında bilgi almak içi aradı. Bunları da gereksiz çağrı olarak kabul edemeyiz. Vatandaşlar emin olmak istediği için bilgi talepli yoğun bir arama oldu. Pandemi dönemi bir önceki yılın aynı dönemine göre çağrı sayımızı yüzde 45-50 arttırdı. Gereksiz çağrının hesabında gelen çağrının miktarı hiç önemli değil. Gelen asıllı çağrının oranı arttıkça asılsız çağrı oranı azalır. Yazın insanlar daha çok olaylar için aradıklarından dolayı yaz aylarında gereksiz çağrımız daha çok düşüyor. Kışın gereksiz çağrı oranımız biraz daha artar çünkü olaylara bağlı aramalar düşer” dedi.
“GEREKSİZ ARAMALAR % 30’LARIN ALTINA DOĞRU İLERLİYOR”
Gereksiz aramaların her yıl düştüğünü belirten AÇM Müdürü Kamil Karakaya, “Aslında biz şanslıyız çünkü gereksiz aramalar % 30’ların altına doğru ilerliyor. 2020 yılında çağrı sayımız Ocak-Şubat aylarında 70 binlerdeyken mart ayında 110 binlere çıkmışız ve Nisan da pik yaparak 180 binlere çıktık. Nisan ayı çok önemli bir ay pandemi sürecinde. Sokağa çıkma kısıtlamalarının başladığı aylarda hemen hemen 2 katından fazla bir artış oldu. Bu seyir aşağı yukarı böyle gidiyor. Bir önceki yıla bakarsak da Nisan ayında 90 bin iken 2020’de 180 bin olmuş düşen çağrı sayısı. Bunların çoğuna gereksiz diyemeyiz” şeklinde konuştu.
“OLMAYAN BİR VAKA İÇİN ARAYAN NEREDEYSE YOK”
Gereksiz çağrıların genellikle telefondaki problemlerden kaynaklandığını söyleyen Karakaya, “Gereksiz çağrının çok farklı konuları var. Biri arayıp evindeki su kesintisini , telefonunda ki arızayı, bankaların çağrı birimlerini soruyorsa, bunlar gereksiz çağrıdır. Muğla’daki gereksiz çağrıların geneli telefondaki problemlerden kaynaklanıyor ,bu da bizi meşgul ediyor ,çünkü biz telefon çaldığı andan itibaren 15-20 saniye beklemek durumundayız. Arayan kişi konuşamıyor olabilir, zor durumda olabilir, kaza yapmıştır o an kendini toplayamamıştır. Bunlar vatandaşın elinde olmadan gerçekleşen çağrılar yani telefon cebindeyken acil çağrıya basıyor olabilir ya da otobüs saatini sormak için, su kesintisi için hatta telefonundaki bir problem için arayanlar oluşturuyor. Olmayan bir vaka için arayan neredeyse yok, bu güzel. Asılsız ihbar olayı çok nadir oluyor. Biz o konuda genelde çocuklara bilgi veriyoruz fakat bu yıl pandemiden dolayı onlarla bir araya gelemedik. Pandemi sürecinin bize şöyle bir artısı oldu, tek numarayı bilmeyenler 155 veya 156’yı arıyor bilgi almak için her arayışında 112 Acil Çağrı Merkezi düştüğü için bu konu da bir farkındalık oluştu, biz de kendilerini uyardık” dedi.
Bu haber toplam 216 defa okunmuştur
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.