Sanayi sicilde e-belge dönemi başladı
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Genel Müdürlüğü Sanayi Sicil Belge sisteminde güncellenme yapıldığını açıklayarak, Sanayi kuruluşlarının il müdürlüklerine gitmeksizin işlemlerini e-belge üzerinde yapabileceklerini...
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Genel Müdürlüğü Sanayi Sicil Belge sisteminde güncellenme yapıldığını açıklayarak, Sanayi kuruluşlarının il müdürlüklerine gitmeksizin işlemlerini e-belge üzerinde yapabileceklerini duyurdu.
Sanayi ve Teknoloji bakanlığı Sanayi Genel Müdürlüğü, Sanayi Sicil Belge sisteminde güncellenme yapılarak 17 Nisan 2020 tarihi itibariyle elektronik Sanayi Sicil Belgesi (e-belge) uygulamasına geçildiğini bildirdi.
Genel Müdürlükten yapılan bilgilendirmede sisteme kayıtlı sanayicilerin İl Müdürlüklerine elden müracaatlarına gerek kalmaksızın sanayi siciline ilişkin ilk kayıt, belgelendirme, vize, değişiklik, gibi tüm işlemlerini e-devlet üzerinden sunulan Sanayi Sicil bilgi Sistemine girerek yapabilecekleri belirtildi.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Genel Müdürlüğü tarafından sisteme kayıtlı sanayicilere yönelik yapılan açıklama şu şekilde:
“Sanayi İl Müdürlükleri’ne elden başvuruya gerek kalmadan sanayi siciline ilişkin ilk kayıt, belgelendirme, vize, değişiklik, gibi tüm işlemlerini e-devlet üzerinden sunulan Sanayi Sicil Bilgi Sistemine girerek yapabilecekler. Ayrıca sistemden Sanayi Sicil Belgelerini pdf formatında indirebilecek ve çıktı alarak kullanabilecekler. Daha önce firmalara ibraz edilen mevcut matbu form halindeki Sanayi Sicil Belgesini bilgilerinde değişiklik olmadığı sürece vize süresi bitimine kadar kullanabilecekler.”
Yapılan güncellemelere dayanarak Sanayi Sicil Belgesinin kullanıldığı mevzuat uygulamalarında dikkat edilmesi gereken konular ise şöyle belirtildi:
“Elektronik Sanayi Sicil Belgesi (e-belge) uygulamasına geçildiğinde artık matbu formda ıslak imzalı ve mühürlü belge basımı yapılmayacak. Belgeler karekodu ve doğrulama linki bulunan formatta, sistem üzerinden işletme tarafından indirilebilecek ve çıktısı alınarak kullanılabilecek. Kayıtlı sistemler e-belgesine ilişkin vize başvurularını SSBS üzerinde vize bitiş tarihinden itibaren 1 ay içinde yapmaları gerekiyor. Bu durumda zamanında yapılan başvuru olarak değerlendirilecek, güncel vize tarihi belge tarihine ait gün ve ay esas alınarak e-belgeye işlenecek. Bu durumda, örneğin; sanayi sicil belge tarihi 12/07/2018 olan bir işletme 20/07/2020 tarihinde vize başvurusu yapması ve onaylanması durumunda e-belgesinde vize tarihi 12/07/2020, vize bitiş tarihi 12/07/2022 yazılacak. Ancak işletme vize başvurusunu 1 aylık süreyi geçirerek yapması durumunda gecikmiş başvuru olarak değerlendirilecek, bu kapsamda güncel vize tarihi bölümü başvuru yapılan tarih esas alınarak e-belgeye işlenecek, vize bitiş tarihi ise periyodu bozulmadan yine belge tarihi esas alınarak belirlenecek. Bu durumda sanayi sicil belge tarihi 12/07/2018 olan bir işletme 18/09/2020 tarihinde vize başvurusu yapması ve onaylanması durumunda e-belgesinde vize tarihi 18/09/2020, vize bitiş tarihi 12/072022 yazılacak. Bazı işletmelerde matbu formda belgenin güncel vizesi yapılmış olduğu halde geçiş sürecinden dolayı sistemde yer alan e-belgedeki vize tarihinin uyuşmadığı durumlarda daha önce matbu formda ibraz edilen vize bitiş tarihi esas alınacak. Bununla birlikte henüz ilk vize tarihi gelmemiş işletmelerin e-belgesinde vize tarihleri bölümü ise boş kalacak.”
Bu haber toplam 144 defa okunmuştur
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.