SOKAK ÇOCUKLARI

Son  yıllara   şöyle   bir   baktığımız da   köyden   kente  göçün  , iş   imkanının   az oluşu  ,  ekonomik   yetersizlik ...

SOKAK ÇOCUKLARI

Son  yıllara   şöyle   bir   baktığımız da   köyden   kente  göçün  , iş   imkanının   az oluşu  ,  ekonomik   yetersizlik  ,  komşuluğun   ve manevi   değerlerin   azaldığı  bir  zaman dilimi  içersinde  , sokaklar çocuklar için tehlike  arzetmeye  başladı.

Kırsal kesimde, köylerde  birbirine her yönüyle bağımlı  olan aile bireyleri  şehir yaşamına başladıklarında birbirlerinden  koptular ,  düzenli aile hayatının olamaması sonucu  anne babadan ve çevreden yeterli desteği  ve gereken ilgiyi alamayan bazı çocuklar sokağı tercih ettiler.

Böyle ailelerde çocukların eğitimine önem verilmeden  , sağlıklı iletişim kurulmadan , daha   aileye katkıda bulunmasını beklenilmekte. Tabiiki çocuk daha boyunu aşan sağlığını tehlikeye sokan işlerle  meşgul olmakta. Bunun yanın da boşanmalar , resmi nikah olmaksızın yapılan evlilikler   veya anne  babadan birinin evi  terketmesi , alkol  kullanımı  , ailede şiddet ve çatışmalardan kaçan çocuklar  sokakta  huzur arıyorlar.  Büyük  şehirlerin debdebeli  ve renkli yaşamları çocukların sokağa düşmelerini tetiklemektedir.

Sokak   artık çocuklar için oyun oynanan  yer değil yaşanan veya yaşam kazanılan yer  haline gelmektedir.

Artık bizler sokak çocuklarını en çok büyük şehirlerde   karşılaşıyoruz. Bazen bir parkte  , bir gazete kağıdını sermiş üstünde yatarken  , tiner koklarken , çöpten yiğecek araken ,  bazende mendil satarken  şahit oluyoruz .

İşte bu sokak çocukları sokağı mekan edinen ,geçimini sokaktan sağlayan , ana baba sevgisinden yoksun , okuldan uzak  ,zaman zaman da suça itilen , maddelere alıştırılmış bizim bir yerde istikballerimizdir. İşte bu çocuklar çocukluğunu yaşayamayan , başka bir değişle oyun oynama , okula gitme akşam evinde anne  baba ve kardeşleriyle  birlikte mutluluğu tadamayan  çocuklardır.

Sokak çocukları sokakta her türlü tehlikeye açık  bir ortamda yaşamaktalar. Bu çocukların evleri artık sokaklar olmuştur.  Onlar ailelerinde zararlı alışkanlık ve şiddet oranı çok yüksek olduğundan ailelerle  ilşkilerini tamamen koparmışlardır.  Bu nedenle bunlar her türlü suça  ve tehlikeye karşı açıktırlar. Bunlarda sevgi eksikliği  , eğitimsizlik , terk edilme duygusu yüksek ,  geleceğe dair bakışları  da farklıdır.

İşte bu çocukların geleceğe dair hiç beklentileri olmadığından uçucu madde ,  tiner koklayarak ,daha nice kötü alışkanlıklarla istediği hayatı bulmaya çalışıyorlar.

Sokakta yaşayan  ve yaşamaya çalışan bu çocuklar aslında bizim sırtımızda bir yük ve sorun değil  yoksulluk ,  eğitimsizlik , kentleşme  ve en önemlisi ahlaki çöküntü gibi daha sayamayacağımız nice sorunların sonucu.

Esasında bu çocuklar tehlikeye ve bir çok zorluğa  karşı savunmasız  bazende çaresizlik içinde kalan çiğerparelerimiz.

Bizim milletimizin aile yapısı güçlü olduğundan  bu sokak çocukları bir yerde şanslı durumdalar çünkü bizim toplumumuz  çocuklar konusunda duyarlı olduğunda  diğer ülkelere rağman hallolmayacak bir mesele değildir. Son zamanlarda bunlara dair çocuk esirgeme , emniyet ,gibi ve benzeri kuruluşlar bunların önüne geçmek için çaba sarfetmekteler.

Anne ve babasının terki diyar eylediği , bu çocukların elinden tutacakları olmadığı zaman da Devletimiz bunu el atıp onları koruması altına alıyor.

Bizler bir Müslüman toplumu olarak her yönüyle  etrafımızdakilerden mesulüz. Zira bu çocuklar bizlerin istikbali ,geleceği  Yüce Rabbımızın bize birer emanetleridir.  Onlara yardımcı olarak sahip çıkmak dini ve milli görevlerimizdir. Bunların çözümünü sadece Devlete bırakarak ne yaparsa yapsın mantığıyle değil  toplumsal güç ve gönüllülük esasına dayalı sorumluluk bilinci içinde olmamızla çözülür.

Bireyler   sorumluluğu üstünden atmakla değil üstlenmekle olacağını bilmeli . Bütün bu sorunların temelinde yatan  etmen  aile dir. Aileler kurtulursa sorunlar ortadan kalkar .Aileler beraber olursa çocuklar buralarda olamazlar .Demek ki bunun ana çözümü aileye  ve eğitime  dayanmakta. Yoksa bizim onların sattığı mendile para vererek destek olmak değil asıl destek çocuk anne ve babasıyla bir evde mutluluğu yaşamayı sağlamak , Onları cezalandırmak yerine  ailenin işsizlik ve eğitim meselelerine çözüm bulmaktır.

Bu haber toplam 154 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.