TARİHİ CAMİDE SONA GELİNDİ

2019 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilmeye başlanan Muğla’nın önemli kültürel değerlerinden biri olan tarihi Kurşunlu Camii, ramazan ayı öncesi Vali Orhan Tavlı’nın katıldığı resmi tören ile...

TARİHİ CAMİDE SONA GELİNDİ

2019 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilmeye başlanan Muğla’nın önemli kültürel değerlerinden biri olan tarihi Kurşunlu Camii, ramazan ayı öncesi Vali Orhan Tavlı’nın katıldığı resmi tören ile ibadete açıldı.

Muğla'nın kültürel mirasını yansıtan ve kentin simgelerinden olan 526 yıllık tarihi Kurşunlu Cami Muğla Valiliği tarafından tarihi dokusuna uygun şekilde restore edilerek ibadete açıldı. Çalışmalar kapsamında kubbenin kurşunu ve iç kısmı, ahşap kesimleri, doğramaları ile kapıları tamamen restore edilirken, işlemeler de tek tek elden geçirildi. İşinin ehli ustalar tarafından en ince detaylara kadar yenilenen Kurşunlu Cami geçtiğimiz hafta Cuma namazı ile birlikte ibadete açılmıştı. Kurşunlu Camii’nin Ramazan ayı öncesi son Cuma namazı ile resmi açılışı yapıldı.

Cuma namazını Muğla Müftüsü Yaşar Çapçı’nın kıldırdığı cami açılışına Vali Orhan Tavlı, AK Parti Milletvekilleri Mehmet Yavuz Demir, Yelda Erol Gökcan, İl Emniyet Müdürü Süleyman Suvat Dileberoğlu, İl Jandarma Komutanı Tuğgeneral Ali Gemalmaz, Siyasi parti il başkanları, ilçe başkanları, protokol üyeleri,  STK temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Namaz çıkışında vatandaşlara Türkiye Beyazay Muğla Şubesi ve hayırsever iş adamı Rüya inşaat sahibi Ali Rıza Boyacı tarafından yemek ikramı yapıldı.

Muğla Valisi Orhan Tavlı, 2 yıl aradan sonra ilk cuma namazının kılındığı caminin restorasyon çalışmalarında emeği geçenlere teşekkür etti.

KURŞUNLU CAMİİ

Kurşunlu Cami; klasik Osmanlı mimarisi özelliklerini taşır. İlk inşa edildiğinde medrese olarak hizmet vermiştir. Daha sonra cami olarak hizmet vermeye devam etmiştir. Camiyi diğer camilerden ayıran en önemli özelliği 1853 yılında gördüğü tamir sırasında kubbesinin kurşunla kaplı olmasıdır. İsminin de buradan geldiği söylenmektedir. Evliya Çelebi’nin Seyahatnamesinde de yer alan tarihi caminin, düzgün kesme taştan örme beden duvarları Selçuklu mimarisi özelliklerini taşımaktadır. Caminin içinde bulunan Kâbe ve yelkenli gemi resimleri görülmeye değerdir. Caminin içinde yer alan kalem işi süslemeler Rodos’tan getirilen kök boyalarla süslenmiştir. Caminin bahçesinde iki adet şadırvan bulunmaktadır. Osmanlı’nın bu topraklara hakim olduğu dönemlerinde yapılan son derece değerli bir eserdir.

Bu haber toplam 224 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.