TAŞ ESERLER MÜZESİ ZİYARETÇİLERİNİ AĞIRLIYOR
Beçin Kenti’nin ve Menteşe Beyliği’nin en önemli yapılarından birisi olan ve 1375 yılında Menteşe Beyi Sahillerin Sultanı Ahmed Gazi tarafından yaptırılan Ahmed Gazi Medresesi restore edilerek bugün Taş Eserler Müzesi olarak...
Beçin Kenti’nin ve Menteşe Beyliği’nin en önemli yapılarından birisi olan ve 1375 yılında Menteşe Beyi Sahillerin Sultanı Ahmed Gazi tarafından yaptırılan Ahmed Gazi Medresesi restore edilerek bugün Taş Eserler Müzesi olarak ziyaretçilerini ağırlıyor.
UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne dâhil olan Beçin Kenti içerisinde bulunan Ahmed Gazi Medresesi Taş Eserler Müzesi, Beylikler ve Osmanlı dönemini gelecek kuşaklarla buluşturuyor.
Cumhurbaşkanlığı "II. 100 günlük Eylem Planı kapsamında 81 İlde Toplam 69 Adet Kültürel Mekân ve Eser Açılışı” planı kapsamında açılışı tamamlanan müze; 9 oda 2 koridor ve 1 avludan oluşmaktadır. Müze içerisinde 35 adet taş eser sergilenmektedir. Sergilenen taş eserler Beylikler Dönemi ve Osmanlı dönemi olarak ikiye ayrılarak kendi içerisinde kronolojik olarak tasnif edilmiştir.
Ahmed Gazi Medresesi Taş Eserler Müzesinde, taş eserler dışında Medresede eğitici odalarda 25 adet etnografik nitelikte eser sergilenmektedir. Müze içerisinde eser teşhiri dışında sinevizyon odası, Anadolu medrese örneklerinin minyatürleri ve canlandırma odası yer almaktadır.
Tek katlı, açık avlulu iki eyvanlı” medreseler grubunda yer alan Ahmed Gazi Medresesi, güney ve doğu duvarlarının dış kısmı ve avluya bakan duvarların tamamı kesme taşlarla kaplıdır. Bu açıdan cephe düzenlemesinde kesme taşın kullanıldığı Beçin’deki tek yapı olma özelliği taşımaktadır. Güney cephedeki taç kapı süsleme bakımından medresenin en zengin yeridir. Taç kapının kademelenmiş sivri kemerleri ve süslemeleri Akdeniz havzasındaki Gotik mimarinin izlerini yansıtmaktadır.
Ana eyvanın iki yanına yerleştirilen mekânlar dershane, dikdörtgen avlunun etrafına dizilmiş sekiz adet mekân ise öğrencilere ayrılmıştır. Öğrenci bölümlerinin sade girişlerine karşın iki dershane mekânının girişi ve ana eyvan kemeri Gotik etkiye sahip silmelerle bezenmiştir.
Ana eyvanda iki adet mezar yer almaktadır. Bu mezarlardan biri Ahmed Gazi’ye aitken diğerinin kime ait olduğu henüz tespit edilememiştir. Ana eyvanın iki köşesine yerleştirilmiş flama tutan aslan kabartmalı tasvirler Menteşe Beyliği’nin hükümdarlığının bir simgesidir. Mermere işlenmiş arka ayakları üstünde duran aslan kabartmalarından, sağ tarafta yer alan tasvirin tuttuğu flamada “Ahmed Gazi” yazmaktadır. Bu aslan kabartmaları tasarım açısından Türk Sanatındaki ender örneklerdendir. Ayrıca Ahmed Gazi Medresesi girişindeki kitabede yazan Sahillerin Sultanı Ahmed Gazi ibaresi de dikkat çekmektedir.
Bu haber toplam 192 defa okunmuştur
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.