“Tozlu Raflardan Sergiye”

Muğla Sinema ve Fotoğraf Sanatı Derneği (MUSFOD) ile Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Kentsel Tasarım Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Feray Koca'nın ortaklaşa hazırladığı...

“Tozlu Raflardan Sergiye”

Muğla Sinema ve Fotoğraf Sanatı Derneği (MUSFOD) ile Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Kentsel Tasarım Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Feray Koca'nın ortaklaşa hazırladığı 'Saburhane'de Hatırlama Diyaloğu ve Hafıza Mekânları Atölye Serisi' projesi tamamlanmasının ardından Konakaltı Kültür Merkezinde resim sergisi yapıldı. MUSFOD Başkanı Murat Günay, “Tozlu raflardan aldık ve sergiledik” dedi.

Muğla’nın Menteşe ilçesinde Muğla Sinema ve Fotoğraf Sanatı Derneği ile Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Kentsel Tasarım Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Feray Koca'nın ortaklaşa hazırladığı 'Saburhane'de Hatırlama Diyaloğu ve Hafıza Mekânları Atölye Serisi' Konaklatı Kültür Merkezi’nde sergilendi. 45 resimin vatandaşla buluştuğu sergide MUSFOD Başkanı Murat Günay, “Tozlu raflardan aldık ve sergiledik” dedi.

Resim sergisi ile bilgi veren Dernek Başkanı Murat Günay, “Sergimizde 45, katalogda ise daha fazla fotoğraf var. Bu proje bugün son gün normalde bitiyor, ama biz bu projeyi ömür boyu devam ettirmeyi düşünüyoruz. Daha çok fotoğraf bulup bu sayıyı arttıracağız. Serginin amacı Saburhane’nin eski bir tarihi var. Muğla’nın neredeyse ilk yerleşim yerlerinden birisidir. Amacımız eski tarihi ortaya çıkarmak. Hem mimari olarak Rumlardan kalan yapılar var restarosyana uğrayan çok yapı var. Mimarisi yaşam tarzı insanların yaşayışları kültürleri, kısaca yaşamın her şeyini geçmişten günümüze nasıl değiştiğini göz önüne sermek istedik. Kısaca tozlu raflardan aldık ve sergiledik” dedi.

Günay, pandemi dolayısıyla 5 ay boyunca sergi yapamadıklarını ve bu sergiyi 1 aylık bir sıkı çalışma düzeneğiyle hayata geçirdiklerini söyledi.

Çalışma kapsamında Saburhane’de yaşanan değişikliğe şahitlik ettiklerini söyleyen MSKÜ Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü Kentsel Tasarım Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Feray Koca, “Çalışmamızın kapsamı yaklaşık 100 yıllık bir süreçte Saburhane’nin hem mekansal hem kültürel anlamda nasıl değiştiğini öğrendik. Edindiğimiz bilgiler çok eski olmasa da bir takım bilgiler arşivimizde zaten vardı. Röportajlar ve hane hane dolaşıp edindiğimiz bilgiler sonucunda kişilere ait anılardan bazı bulgular elde ettik. Elde ettiğimiz bazı bulguları da belgeselimizde sunduk. Bu iyi bir başlangıç arşivi oldu. Daha çok fotoğraf bulmaya devam edeceğiz. Sosyal medya da bir sayfamız var Saburhane AV projesi başlığı altında, buna yardımcı olmak isteyen herkes fotoğraf olabilir belge olabilir tüm Muğla’da yaşayanların katkılarını desteklerini bekliyoruz. Arşivi büyütme çabamız var. Bundan sonra ki nesillere daha net bir arşiv sunmuş olacağız. Pandemi olmasaydı 3 atölye 1 sergi projesi vardı. Maalesef pandemi dolayısıyla hepsini röportaja dönüştürmek zorunda kaldık. Bu şekilde de farklı bir girdi elde etmiş olduk. Bu çalışmayı daha da büyütmek ve sonrasında röportajlarla da desteklemek istiyoruz. Saburhane halkına teşekkür ediyoruz, bu dönemde evlerini açıp bizlere yardımcı oldular” dedi.

Bu haber toplam 836 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.