Vali Tavlı: “Muğla birçok medeniyete ev sahipliği yapmış tarihi bir kent”
Muğla Valisi Orhan Tavlı, çalışmalarına hızla devam ediyor. Bu kapsamda Arkeoloji kazı başkanlarıyla bir araya gelen Vali Orhan Tavlı, bilgi paylaşımı ve istişare toplantısı gerçekleştirdi. Vali Tavlı, Muğla birçok medeniyete...
Muğla Valisi Orhan Tavlı, çalışmalarına hızla devam ediyor. Bu kapsamda Arkeoloji kazı başkanlarıyla bir araya gelen Vali Orhan Tavlı, bilgi paylaşımı ve istişare toplantısı gerçekleştirdi. Vali Tavlı, Muğla birçok medeniyete ev sahipliği yapmış tarihi bir kenttir. Sahip olduğumuz tarihi zenginlikleri ortaya çıkarmak ve sahip çıkmak hepimizin ortak sorumluluğudur” dedi.
Sinem Karakaya
Muğla Valisi Orhan Tavlı, Arkeoloji kazı başkanlarıyla bilgi paylaşımı ve istişare toplantısı gerçekleştirdi.
Vali Orhan Tavlı başkanlığında yapılan toplantıya, İl Kültür ve Turizm Müdürü Zekeriya Bingöl, Müdür Yardımcısı Filiz Karacaağaç, Şube Müdürü Sabiha Pazarcı, Stratonikeia ve Lagina Kazısı başkanı Prof. Dr. Bilal Söğüt, Bozukkale Su Altı Kazısı Başkanı Doç. Dr. Harun Özdaş, Ksanthos-Letoon Kazısı Başkanı Doç. Dr. Erdoğan Aslan, Beçin Kalesi Kazı Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Saim Cirtil, Lasos Kazısı Başkanı Prof. Dr. Asuman Baldıran, Çaltılar Höyük Kazı Başkanı Prof. Dr. Ayşegül Aykurt, Kaunos Kazısı Başkan Yard. Dr. Öğr. Üy. Ufuk Çörtük, Euromos Kazı Başkanı Doç. Dr. Abuzer Kızıl, Pedasa Kazısı Başkanı Prof. Dr. Adnan Diler ve Knidos Kazısı Başkanı Prof. Dr. Ertekin Doksanaltı katıldı.
Toplantıda kültür turizminde önemli bir yere sahip antik kentlerin ve ören yerlerinin ulusal ve uluslararası alanda tanıtımlarının daha etkin yapılarak, bölgede kültür turizminin daha da gelişmesine yapacağı katkıyla birlikte Muğla’ya yapılan turizm yatırımları ve çalışmalar ile Muğla’nın sahip olduğu tarihi değerlerinin daha iyi korunmasında izlenecek yöntemler ele alındı.
Muğla’da karada antik kent ve höyük, kıyıda liman kentleri, denizde su altı kazılarının yapılmakta olmasının çok önemli olduğu ve bunların ülke turizmi açısından da ayrıcalıklı bir durum olduğu vurgulandı. Bunlar arasında Beylikler Dönemi yerleşiminin en iyi görüldüğü Beçin Kalesi, antik dönemden günümüze yerleşim dokusunun birlikte görüldüğü Stratonikeia, Kutsal Alan kazıları Lagina, Letoon ve Labraunda, höyük kazısı Çaltılar, farklı koylarda bulunan liman kentleri Lasos, Knidos ve Kaunos ile su altı Bozburun Bozukkale kazıların yapılmakta olduğu ve her birisinin ulusal ve uluslararası özgün yerleşim dokusu ve kalıntıya sahip oldukları ifade edildi. Özellikle Euromos, Beçin, Stratonikeia, Lagina ve Knidos’ta yapılan kazıların yılın 12 ayı devam eden kazılardan olmasının büyük bir avantaj olduğu belirtildi.
Kazı başkanları Vali Orhan Tavlı’ya, kazı alanları ile ilgili özet bilgi ve her kazı alanına has özel kalıntı ve yapılar ile bölgenin arkeolojik birikimi hakkında bilgiler vererek desteklerinden dolayı teşekkür ettiler.
“SAHİP OLDUĞUMUZ TARİHİ ZENGİNLİKLERE SAHİP ÇIKMAK HEPİMİZİN ORTAK SORUMLULUĞU”
Kazı başkanları tarafından yürütülen çalışmaların hem bölge hem de ülke turizmi açısından oldukça önemli olduğunu vurgulayan Vali Orhan Tavlı, “Muğla birçok medeniyete ev sahipliği yapmış tarihi bir kenttir. Sahip olduğumuz tarihi zenginlikleri ortaya çıkarmak ve sahip çıkmak hepimizin ortak sorumluluğudur. Muğla’nın deniz, kum ve güneşin yanı sıra arkeolojik kazılarla ortaya çıkarılan tarihsel yönüyle de tanıtılması için hep birlikte çalışacağız” dedi.
Zaman zaman kazı alanlarını ziyaret ettiğini belirten Vali Orhan Tavlı, kazı başkanlarından Stratonikeia ve Knidosta yürütülmekte olan GEKA projelerine ilave olarak yeni projelerle ilgili gerekli hazırlıkların yapılmasını istedi. Kazılar için sponsorların bulunması konusunda da ayrı bir çalışma yürütülmesi gerektiğine değinen Vali Orhan Tavlı, özellikle kazıların bulunduğu bölgedeki girişimcilerin kazılara sponsor olmasının sağlanması konusunda çalışma yürütülmesi gerektiğini vurguladı.
Bu haber toplam 236 defa okunmuştur
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.