Vali Tavlı: “Muğla’nın her bölgesi zengin”
Göreve geldiği günden bugüne ziyaretlerine tüm hızıyla devam eden Muğla Valisi Orhan Tavlı, eşi Ayşe Tavlı ile birlikte Köyceğiz’e bağlı Çandır Mahallesi’nde bulunan Kaunos Antik Kenti'ni ziyaret etti. Kaunos Kazı Başkanı...
Göreve geldiği günden bugüne ziyaretlerine tüm hızıyla devam eden Muğla Valisi Orhan Tavlı, eşi Ayşe Tavlı ile birlikte Köyceğiz’e bağlı Çandır Mahallesi’nde bulunan Kaunos Antik Kenti'ni ziyaret etti. Kaunos Kazı Başkanı Prof. Dr. M. Cengiz Işık’tan araştırma çalışmaları hakkında bilgi alan Vali Tavlı, “Muğla’nın her bölgesi kültür ve tarih zenginliği ile dolu” dedi.
Sinem Karakaya
Muğla Valisi Orhan Tavlı, eşi Ayşe Tavlı ile birlikte Köyceğiz’e bağlı Çandır Mahallesi’nde bulunan Kaunos Antik Kenti'ni ziyaret etti.
Kaunos Antik Kenti programına Muğla Valisi Orhan Tavlı’nın yanı sıra Köyceğiz Kaymakamı Erdinç Dolu, Muğla İl Kültür ve Turizm Müdürü Zekeriya Bingöl, Kaunos Kazı Başkanı Prof. Dr. M. Cengiz Işık ve kazı ekibi katıldı.
Kaunos Kazı Başkanı Prof. Dr. M. Cengiz Işık, Kaunos Antik Kentinde yürütülen kazı ve araştırmaların geçmişi, kent tarihi, kalıntıları, restorasyon ve çevre düzenleme çalışmalarının araştırma sonuçlarının bilime katkısı hakkında bilgi verdi.
Vali Orhan Tavlı ve beraberindeki heyet ilk olarak Kaunos’un dünyaca tanınan kaya mezarlarını yerinde inceleyerek kaya mezarlarındaki doğal bozulmalar, mezarların korunmasıyla ilgili alınacak önlemler ve hazırlanacak projeler hakkında bilgi aldı.
UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesinde yer alan Kaunos Antik Kenti’nde bulunan kaya mezarları, 5 bin kişilik tiyatro, bazilika, hamam, agora ve Demeter Kutsal Tapınağı’nı ziyaret eden Vali Orhan Tavlı, Muğla’nın her bölgesinin kültür ve tarih zenginliği ile dolu olduğunu söyledi.
Vali Orhan Tavlı, Köyceğiz ilçesi Çandır Mahallesinde Muğla Orman Bölge Müdürlüğü ve Köyceğiz Orman İşletme Müdürlüğü koordinesinde yürütülen “Çandır Ekoköy” projesi hakkında bilgiler aldı.
Bölgenin zengin coğrafyası ve doğal potansiyelinin eko turizm açısında büyük bir avantaj olduğu, bu nedenle proje ile yörede yaşayanların doğaya zarar vermeyen yöntemlerle ekolojik üretim yapmalarının hedeflendiği bildirildi.
Muğla’nın birçok medeniyete ev sahipliği yapmış kadim bir şehir olduğunu söyleyen Vali Orhan Tavlı, kültürel mirasın korunması adına yapılan çalışmaların önemine vurgu yaparak, Valilik olarak bölge turizmi için büyük önem taşıyan ve bölgenin simgesi haline gelen Kaunos Antik Kentinin geleceğe taşınması için hazırlanacak projelerin hayata geçirilmesi için her türlü desteğin sağlanacağını belirtti.
Dalyan Kanalı, Kaunos Kaya Mezarları, Köyceğiz Gölü ve İztuzu Plajı; Akdeniz’in kıyısı olan Köyceğiz Gölü, yüzyıllar boyunca Dalaman Çayı’nın taşıdığı alüvyonlar ile göle dönüşmüştür. Kuzey ucunda Köyceğiz ilçe merkezinin bulunduğu Köyceğiz Gölü fazla suyunu Dalyan Kanalı aracılığıyla Akdeniz’e boşaltmaktadır. Köyceğiz Gölünden Akdeniz’e doğru uzanan yaklaşık 12 km uzunluğundaki Dalyan Kanalı Ortaca ilçesinin Dalyan Mahallesinde yer almaktadır. Dünyada eşine az rastlanır bir ekosisteme sahip olan Dalyan bölgesi, tatlı ve tuzlu su, kumsal, sazlık, antik kalıntılar ve muhteşem iklimiyle eşsiz bir coğrafyadır. Göl, kanal, delta ve kumsaldan oluşan bölge çok sayıda bitki ve hayvan türüne ev sahipliği yaparak benzersiz bir ekosistem oluşturmuş durumdadır. Dalyan ve Köyceğiz Özel Çevre Koruma Bölgesi (ÖÇK) olmasının etkisiyle doğallığını ve özgünlüğünü korumuştur. İztuzu Kumsalı Caretta Carettaların ve diğer deniz kaplumbağalarının yumurtalarını bıraktığı dünyada doğallığını koruyan ikinci plaj olma ödülüne sahiptir. Dalyan ve Köyceğiz doğal, tarihi ve ekolojik anlamda değerli bir bölgedir.
Bu haber toplam 193 defa okunmuştur
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.