VİRÜSÜ SADECE GAZETECİLER Mİ BULAŞTIRIYOR?
2021-2022 yüz yüze Eğitim-Öğretim yılı, 6 Eylül Pazartesi günü başladı. Muğla’da 789 okulda 154 bin 532 öğrenci ve 13 bin 653 öğretmen bir buçuk yılın ardından okullarda buluştu. Fakat Milli Eğitim Bakanlığı Basın...
2021-2022 yüz yüze Eğitim-Öğretim yılı, 6 Eylül Pazartesi günü başladı. Muğla’da 789 okulda 154 bin 532 öğrenci ve 13 bin 653 öğretmen bir buçuk yılın ardından okullarda buluştu. Fakat Milli Eğitim Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği tarafından Covid-19 tedbirleri kapsamında basın mensuplarına yönelik İl Müdürlüklerine gönderilen uygulamadan dolayı Menteşe’de görev yapan basın mensupları okullarda yeni eğitim öğretim yılını görüntüleyemedi. Sahada görev yapan gazeteciler, “Virüsü sadece gazeteciler mi bulaştırıyor?” diyerek duruma tepki gösterdi.
Sinem Karakaya
Bir buçuk yılın ardından yüz yüze eğitim 6 Eylül Pazartesi günü başladı. Muğla’da 789 okulda 154 bin 532 öğrenci sıralarıyla buluşurken, 13 bin 653 öğretmen ise ders vermeye başladı.
Menteşe Emirbeyazıt İlkokulu’nda Muğla Valisi Orhan Tavlı ve İl Müdürlerinin katılımıyla açılış programı düzenlendi. Fakat Milli Eğitim Bakanlığı Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği tarafından basın mensuplarına yönelik İl Müdürlüklerine gönderilen uygulamadan dolayı Menteşe’de görev yapan basın mensupları programa katılamadı.
Covid-19 tedbirleri kapsamında MEB Basın ve Halkla İlişkiler Müşavirliği tarafından İl Müdürlüklerine gönderilen yazıda şu ifadelere yer verildi:
“Bakanlığımız ile Sağlık Bakanlığının birlikte hazırladığı ‘Covid-19 Salgınında Okullarda Alınması Gereken Önlemler Rehberi' sizlere gönderilmişti. Yarın okulları başlayacak olmasından dolayı okullarımızda çekim, yayın vs. yapmak isteyecek yerel veya ulusal basın mensuplarına, 'Covid-19 Salgınında Okullarda Alınması Gereken Önlemler Rehberi’miz kapsamında okul bahçeleri de dahil sizleri okullara alamıyoruz diyerek çocuklarımız ve çalışanlarımızın sağlığı için uygun olmadığını iletelim. Mülki amirler veya sizlerin katılımlarıyla yapılacak törenlere ilişkin fotoğraf ve görüntülerin ekiplerinizce kayda alınması ve kontrollü olarak tarafınızca kendilerine servis edilmesi hususunda gerekli hassasiyetin gösterilmesi konusunu bilgilerinize sunar, iyi çalışmalar dileriz.”
PROTOKOL ÜYELERİ KALABALIK OLUŞTURMUYOR MU?
Öte yandan duruma tepki gösteren gazeteciler, “Aşılama sırasında ön sıralarda yer alan basın mensuplarına böyle yazı gönderilmesi çok üzücü. Düğünler, eğlence mekanları ve sahil kenarları her akşam bu kadar doluyken virüsü sadece gazeteciler mi bulaştırıyor. Ayrıca protokol üyeleri kalabalık oluştururken neden işimizin yapılmasına engel koyuluyor. Zaten bir programda korumalar, şoförler ve özel kalem derken basın mensuplarından daha yoğun bir ortam oluyor” şeklinde konuştu.
VELİLER DAHİ OKUL BAHÇESİNE ALINMADI
Ayrıca, Milli Eğitim Bakanlığı’nın İl Müdürlüklerine Covid-19 tedbirleri kapsamında gönderilen yazısı gereğince öğrenciler kadar heyecanlı ve tedirgin olan veliler de okul bahçesine alınmadı. Okul bahçesine girmesine izin verilmeyen veliler, çocuklarını giriş kapısında bekledi.
“BU KISITLAMAYI KABUL EDEMEYİZ”
Konuyla ilgili açıklama yapan Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanı Yılmaz Karaca, “Yasaklar kapsamında basın mensuplarının açılış haberi yapmak için gittiği okullarda alınmaması basın özgürlüğüne engeldir. Gazeteci arkadaşlarımızın büyük çoğunluğu aşılarını olmuş durumda. Basın mensuplarımızın okullara alınmaması son derece üzücü bir olay. Birçok kalabalık ortam varken bu kısıtlamayı kabul edemeyiz” şeklinde konuştu.
“TUHAF VE ÇELİŞKİLİ BİR UYGULAMA”
Bu uygulamanın tuhaf ve çekişmeli olduğunu söyleyen Muğla Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Süleyman Akbulut, “Yaz sezonu boyunca normalleşme adına her yeri aç, düğün-derneğe izin ver, genel kurulları yaptır, bütün buralarda bulunan insanların öğrenci velisi olabileceği ihtimalini göz ardı edip, sonra da o velilerin okullara gönderdiği öğrencilerin salgından korunmasına yönelik önlem adı altında, okulların açılmasını görüntülemek isteyen basın mensuplarına yasak getir. Tuhaf ve çelişkili bir uygulama. Basına kapalı toplantılarda, basının kısa süre görüntü almasını sağlayan bir uygulamayla, okulların eğitim-öğretime açılmasının haber yapılmasına izin verilebilirdi. Kaldı ki, kurumların servis ettiği haber ya da fotoğraflar, bir habercinin gözünden sunulmayıp, kurumların basın birimlerinden servis edilen şekliyle yayınlatılması istenmektedir. Bu uygulamanın amaca hizmet etmesi beklenemez. Görev yapacak basın mensuplarının HES kodu uygulaması, maske ve mesafe koşuluyla görüntü almasına izin verilebilmeliydi. Açıkçası bu uygulamayı doğru bulmadığımız gibi yadırgadık” şeklinde konuştu.
“GİZLENEN BİR ŞEY Mİ VAR?”
Muğla Büyükşehir Gazeteciler Derneği Başkanı Cem Kaytan da bu kararını eleştirdi. Okullardaki eksiklikleri mi göstermek istemiyorsunuz diyen MBGD Başkanı Cem Kaytan, “ Gazeteciler zaten aşılamada ilk sırada yer alıyor. Daha henüz sektör çalışanları ve halkta aşılama oranları yüzde 10 seviyelerindeyken, basın mensupları yaptıkları görev nedeniyle ilk aşı olan kişilerdi. Üstelik pandemiyle mücadele doğrultusunda halkın bilinçlenmesine yönelik sürekli yayın yapan biz gazeteciler değil miydik? Basın mensuplarının Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen etkinliklere alınmamasını abesle iştigal olarak görüyorum. Halkın doğru ve yerinde haber alma hakkının yerine getirilmesi için kararın yeniden gözden geçirilmesi gerekir” dedi.
Bu haber toplam 140 defa okunmuştur
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.