Yatağanlılar, endüstriyel orman kesimi istemiyor
Muğla’nın Yatağan İlçesi Deştin Mahalle Muhtarı, Orman Kooperatifi Başkanı ve köylüler, Endüstriyel orman kesimi istemediklerini dile getirerek, yetkililere seslendi.Mustafa AktaşYatağan İlçesi Deştin Mahalle Muhtarı Nail...
Muğla’nın Yatağan İlçesi Deştin Mahalle Muhtarı, Orman Kooperatifi Başkanı ve köylüler, Endüstriyel orman kesimi istemediklerini dile getirerek, yetkililere seslendi.
Mustafa Aktaş
Yatağan İlçesi Deştin Mahalle Muhtarı Nail Karaman ve Deştin Orman Kooperatif Başkanı Mustafa Belen, Orman Genel Müdürlüğü tarafından yaptırılan Endüstriyel orman kesimini istemediklerini dile getirdiler.
Konuyla alakalı ilgili kurumlara dilekçe verdiklerini söyleyen, Mahalle Muhtarı Nail Karaman ve Kooperatif Başkanı Mustafa Belen, “Endüstriyel kesim istemiyoruz. Yumaklı semtinde çok geniş alanlarda daha önce Endüstriyel orman kesimi yapıldı. Gördük ki henüz 20 ila 25 küsur genç çamlar kesiliyor. Daha sonra ihaleyi alan firma kesilen ağaçların köklerini dahi söküp yerlerine yeni fidan dikiliyor. Önceden genç değil yaşlı ağaçlar kesiliyordu. Kesim alanında yeniden doğal orman fidanları çıkıyor kısa zamanda hızla büyüyor ve alan yeniden yem yeşil oluyordu” dedi.
Firma tarafından dikilen fidanların yüzde 40’nın kuruduğunu belirten Mahalle Muhtarı Karaman ve Başkan Belen, “Kesim yapılan alanda kesilen ağaçların kökleri dahi sökülünce, yağmur suları toprakları alıp götürüyor yani doğanın dengesi de bozuluyor. Aslında bu konular masa başındakine değil bizlere de sorulmalı. Firma tarafından dikilen fidanların yüzde 40’ı kuruyor oysa kendiliğinden çıkan fidanlar daha hızlı gelişiyor. Bütün bu harcamalar Fuzuli görülüyor. Çünkü bu ihaleyi alan firmalar orman içindeki milyonlarca meşe ağcını da köklüyor. Yani arada meşe ağaçları da yok oluyor” diye konuştular.
“KÖYLÜNÜN MANTAR TOPLAMASI DA ENGELENİYOR”
Ormanlar kesilince kuzugöbeği ve çıntar gelirinden mahrum kalacaklarının altını çizen, Deştin Mahalle Muhtarı Nail Karaman ve Deştin Orman Kooperatif Başkanı Mustafa Belen, “Bölgemizde yaşayan vatandaşlar genel olarak bahar ayında kuzugöbeği, güz ayında çıntar mantarı toplayarak geçim sağlıyor. Bu gelenek yüz yıllardır devam eder. Bu genç ormanlar kesilince bu gelirden de mahrum kalacağız. Sıkıntımız büyük. Derdimizi anlattık devlet büyüklerimizden bu konularda anlayış bekliyoruz. Asla kötü niyetimiz yok tek isteğimiz bu konularda bu ormanları yüz yıllardır koruyan biz orman köylülerinden görüş ve düşüncelerimizin alınmasıdır. Sesimiz duyan olacağına inanıyoruz” dedi.
Bu haber toplam 376 defa okunmuştur
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.