YEMİŞENDERE HALKININ SU ÇİLESİ
Muğla’nın merkez Menteşe ilçesine bağlı Yemişendere Mahallesi’nde yaşayan vatandaşlar, fahiş su parası ödemekten dertli. Tarım ve hayvancılıkla geçimini sağlayan vatandaşlar, DSİ’nin su kanallarından temin ederek, mahalleliye...
Muğla’nın merkez Menteşe ilçesine bağlı Yemişendere Mahallesi’nde yaşayan vatandaşlar, fahiş su parası ödemekten dertli. Tarım ve hayvancılıkla geçimini sağlayan vatandaşlar, DSİ’nin su kanallarından temin ederek, mahalleliye verdiği suya fahiş fiyat ödediklerinden dert yanarak, suyun DSİ kanalıyla değil, eski doğal kaynaklarından temin edilmesini talep ettiler.
Güzide Kasım
Muğla’nın Menteşe İlçesine bağlı Yemişendere Mahallesi’nde tarım ve hayvancılıkla geçimini sağlayan vatandaşlar, DSİ’nin su kanallarından temin ederek, mahalleliye verdiği suya fahiş fiyat ödediklerinden dert yanarak, suyun DSİ kanalıyla değil, eski doğal kaynaklarından temin edilmesini istediklerini dile getirdiler.
Taleplerinin yerine gelmesi halinde, hem elektrikten hem de su faturalarından tasarruf edeceklerini dile getiren mahalleli, bu suyu tarım ve hayvancılıkta daha rahat kullanabileceklerini ifade ettiler.
MENTEŞE HAFIZA SU BİRLİĞİNE DÖNÜM BAŞI 80TL SU PARASI ÖDÜYORLAR
Normalde olması gerekenden daha farklı bir kanaldan su temin edilmesine tepki gösteren Ramazan Demircan isimli mahalleli, “DSİ mevcut su hattını, şuanda mevcut çekmiş olduğu hatlardan değil de, 500 metre yukarıdan verseydi, yüksek ve fahiş fiyatlarla tarla sulamak zorunda kalmazdım. Menteşe Hafıza Su Birliği Başkanlığı tarafından dönüm başına 80 TL para alıyorlar ama biz kendimiz her sene mahalle halkı ile beraber toplanıp bentten kendimiz suyumuzu getiriyoruz. Bu sayede 65 TL ödemek zorunda bırakılıyoruz. Biz burada su kullanırken, diğer haneler susuz kalıyor. Sadece su parası değil ben bu suyu yetmediği için tarlama dinamo denilen bir aletle götürmek zorunda kalıyorum. Bu da bizim şartlarımızı zorluyor. Üretim maliyetlerimizi arttırıyor. Elektrik faturası olarak 800 TL, 400 TL de su parası ödüyorum.Bu hattın iptal edilmesi için DSİ’ye birçok dilekçe verildi. Muhtarımız adına geri gelen dilekçede iptal olma şansı olmadığı için bu şekilde devam edilmesi gerektiği söylendi. Menteşe Hafıza Su Birliği Başkanlığına devredildiği için geride kaldı. Bu duruma tepkiliyiz” dedi.
Bir diğer mahalleli sakini Ali İnce, “8 saate 1 dönüm tarlayı anca suluyorum. Aylık 465 TL elektrik faturası ödüyorum. Kullanmadığım suyun parasını bile alıyorlar” ifadelerini kullandı.
“DSİ YANLIŞ HAT DÖŞEDİ”
Su sorununun çözülmesini istediklerini belirten Mehmet Orhan adlı vatandaş ise, “Neden sadece bizim Yemişendere Mahallesi’nde su parası var. 864 TL su parası ödedim. Neden diğer köyler gibi bizim de köyümüzde normal bir su hattı yok. Yetkililerden yardım istiyoruz. Bizim sesimizi duysunlar. Köyümüzde 190 hane var diye biliyorum. Biz, hepimiz geçimimizi tarım ve hayvancılıktan sağlıyoruz. DSİ yanlış hat döşedi” dedi.
Sularını kendilerinin getirdiğine vurgu yapan bir başka mahalleli Hayrettin İnce de, “Biz kendi suyumuzu getiriyoruz. Yetkililer para ödemeye gittiğimizde ‘siz kendi suyunuzu nasıl getirmeye çalışırsınız’ dediler ama belli bir süre sonra bizim baskılarımıza dayanamayarak tekrar gittiğimizde ‘istediğiniz yapın’ dediler. Biz de su hattımızı kendimiz çekiyoruz” dedi.
Mahallede toplam 7 tane bent olduğunu, bu bentlerin kullanılır durumda iken suyun yettiğini ve fazla para ödemediklerini belirten İsmet İnce isimli mahalleli, ilk benttin 1978 yılında yapıldığını söyledi. İsmet İnce, “Para ödemeye gittiğimizde paramızı alıyorlar. Suyumuz yok diye telefon ettiğimizde telefonlarımızı açmıyorlar. Bize kim yardımcı olacak bilmiyoruz. Mağdur oluyoruz. Buraya para almaya geldiklerinde konuştuğumuzda muhtarınız suyu bulsun diyorlar, bizi tersliyorlar. Sesimizi duysunlar istiyoruz” diye konuştu.
Bu haber toplam 988 defa okunmuştur
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.