Yunanistan, Muğla Balığı yiyor!
Dış Ticaret’ te 2020 Temmuz Ayı İstatistiklerini açıklayan Türkiye İstatistik Kurumu, Muğla’nın en fazla ihracatı, Yunanistan ile yaptığını açıkladı.(Tülay SÜKÜN)Muğla’ dan birinci sırada tarım ve balıkçılık...
Dış Ticaret’ te 2020 Temmuz Ayı İstatistiklerini açıklayan Türkiye İstatistik Kurumu, Muğla’nın en fazla ihracatı, Yunanistan ile yaptığını açıkladı.
(Tülay SÜKÜN)
Muğla’ dan birinci sırada tarım ve balıkçılık alanında ihracat yapılmasını değerlendiren Muğla Mermerciler Derneği Başkanı Mustafa Ercan, “Yunanistan olarak açıklanan en büyük ihracatımızın temel kaynağı, balıkçılıktır. Balık çiftlikleri için kullanılan yemler ise Moritanya’ dan ithal ediliyor. En büyük para balık yemi için harcandığından, en büyük ithalatımız da Moritanya ile gerçekleşmiş oluyor.” dedi.
Türkiye İstatistik Kurumu, Muğla’dan Yunanistan’a yapılan ihracatın yedi milyon, 853 bin dolar olarak gerçekleştiğini, daha sonra ise, 6 milyon 330 bin dolar ile ABD’ ne, 5 milyon 942 bin dolar ile Rusya Federasyonu’na ihracat yapıldığını duyurdu.
Muğla’nın Temmuz ayı ihracatının ilk sırasında bulunan tarım, ormancılık ve balıkçılık sektörü payını yüzde 49,08 ile 27 milyon 793 bin dolar olarak açıklayan Türkiye İstatistik Kurumu, ikinci sıradaki imalat sanayi payını yüzde 44,96 ile 25 milyon 463 bin dolar, üçüncü sırada da madencilik ve taş ocakcılığı sektör payını ise yüzde 5,95 ile 3 milyon 371 bin dolar olduğunu belirtti.
İTHALATTA MORİTANYA ÖNDE
Temmuz ayında Muğla’ya en fazla ithalatın Moritanya’dan yapıldığı belirtilen açıklamada, ithalat değerinin 5 milyon 183 bin dolar olduğu, ikinci sıradaki Fransa’ dan 4 milyon 120 bin dolarlık, üçüncü sıradaki Fas’ tan ise 4 milyon 30 bin dolarlık bir alımın yapıldığı açıkladı.
TÜİK Denizli Bölge Müdürü Özer Coşkun tarafından açıklanan bilgiye göre, Muğla, Temmuz ayı değerlerine göre Türkiye genelinde en fazla ihracatın gerçekleştiği 25. il olurken, ithalatta da yine 25. sıraya yerleşti.
Muğla ihracatı Temmuz ayında, bir önceki yıla göre yüzde 9,4 azalıp 56 milyon 628 bin dolar olarak gerçekleşirken, ithalatı ise yüzde 10,9 artarak 28 milyon 68 bin dolara yükseldiği açıklandı.
İKİ TİCARET SİSTEMİ
Dış ticaret istatistiklerinin genel ticaret ve özel ticaret sistemi olmak üzere iki farklı sisteme göre hesaplandığı, genel ticaret sisteminde, serbest bölgeler, gümrük antrepoları ve serbest dolaşım alanına giren veya bu alanlardan çıkan malların hesaplamalara katıldığı da verilen bilgiler arasında yer aldı.
İstatistik verilerinde, özel ticaret sistemi hesabı hazırlanırken, gümrük antrepoları ve serbest bölgelerin istatistiklerde yer almadığı, sadece serbest dolaşım alanına giren ve bu alandan çıkan malların hesaplamalara katıldığı belirtildi.
BALON FİYAT ARTIŞLARI
İstatiksel Temmuz Ayı verileri hakkında görüşlerini açıklayan Muğla Ticaret ve Sanayi Odası (MUTSO) Başkanı Mustafa Ercan, "Pandemi döneminden arınıp, üretim yapılmaya, bir toparlanma sürecine girilmeye başlandı. Muğla' da üçüncü sırada yer alan mermer ihracatı, alınamayan bazı izinlerden dolayı geride kaldı. O izinler alınabilseydi, üçüncü sıradan yükselebilirdik." açıklamasında bulundu.
Turizm sektöründe iç turist sayısının arttığını söyleyen Oda Başkanı Ercan, "Otomotivde imalatın olmaması, ikinci el araç fiyatlarını arttırdı. İnsanlar Muğla' ya, ikinci el araç almaya gelir oldu. Fiyatlarda balon bir artış da söz konusu! Toplu taşıma tercih edilemediği için otomobile yönelindi. Gıda sektörü ise karlı bir sezon yaşarken, diğer sektörlerin güç ve enerjisinde gerilemeler oldu!" şeklinde bir görüş belirtti.
MERMERDE İTHALAT YOK
Muğla Mermerciler Derneği Başkanı Mustafa Ercan ise Muğla’dan üçüncü sırada ihracatı yapılan maden ve taş ocağı sektörü için ‘İthalatı yapılmayan tek ihracat ürünü’ tanımlamasında bulundu.
Dernek Başkanı Ercan, bu sektörde, Muğla’ dan yurt dışına maden ve mermer dışında, seramik, cam ve alüminyum hammaddeleri gönderildiğinin de altını çizdi ve “Maden ve taş ocağı sektörümüz, yüzde yüz yerli üretim! Katma değer olarak yüksek, çünkü ithal ettiğimiz her hangi bir yan ürün yok!” dedi.
YUNANİSTAN’A ‘BALIK’ SATIŞI
Muğla’ dan birinci sırada tarım ve balıkçılık ihracatı yapılması hakkında ise Başkan Ercan, “Yunanistan olarak açıklanan en büyük ihracatımızın temel kaynağı, balıkçılıktır. Bodrum ve Milas’ ta bulunan balık üretim çiftliklerinden Yunanistan’a yüklü rakamlarda balık gönderiliyor. Bu nedenle en büyük ihracatımızı Yunanistan ile yapmış oluyoruz. Balık çiftlikleri için kullanılan yemler ise Moritanya’ dan ithal ediliyor. En büyük para balık yemi için harcandığından, en büyük ithalatımız da Moritanya ile gerçekleşmiş oluyor.” dedi.
Bu haber toplam 236 defa okunmuştur
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.