ZANAATKARLIK İSTEYEN İŞLER YOK OLUYOR

1980’li yılları hatırlayacak olursak, o yıllarda her sanatkar esnafın yanında muhakkak bir çırak, iş öğrenmek için yetişirdi.Çocuklar iş hayatına hazırlanmak üzere sanatkarların yanına yani berber, tamirhane, torna gibi...

ZANAATKARLIK İSTEYEN İŞLER YOK OLUYOR

1980’li yılları hatırlayacak olursak, o yıllarda her sanatkar esnafın yanında muhakkak bir çırak, iş öğrenmek için yetişirdi.

Çocuklar iş hayatına hazırlanmak üzere sanatkarların yanına yani berber, tamirhane, torna gibi iş alanlarında çalışmaları sağlanırdı. Okumak isteyen çocuklar okutulur, fakat çok güçlükler çekilirdi. Günümüze bakacak olursak okuyan sayısının fazla, çekirdekten yetişmek üzere çalışan sayısının az olduğunu gözlemlemek mümkün.

Peki, bu durum nasıl oldu da bu hale geldi? Belki de toplumun büyük bir çoğunluğunun masa başı iş istemesinden kaynaklı olabilir. Hal böyle olunca da, zanaat içerikli işlerde kişi yetiştirmeye yönelik iş sahaları büyük oranda azaldı. Oysaki mesleki sanatlara ihtiyaç olduğunu da unutmamak gerek. Yıllar ilerledikçe eskiden bugüne kadar gelmiş olan ustalar tükenmeye yüz tutuyor. Geride tecrübe kazanamamış ve mesleki konularda ustalaşmamış bir nesil kalacak. Bu durumun önüne geçilmesi gerektiğini düşünüyoruz.

Ülkemizin birçok yerinde bulunan mesleki eğitim okullarına bu durumla ilgili büyük görev düşmekte. Yeni nesli mesleki eğitimi artırmak mezun olan öğrencilere staj süresinin uzatılıp, daha fazla çalışmaları ve ustaların yanında tecrübe kazandırılması sağlanmalı. Aksi takdirde önümüzdeki yıllarda yetişmiş tecrübeli tamirci, tornacı kısacası kalifiye eleman istihdamında ciddi sorunlar yaşanacak ve meslekler birer birer yok olma ile karşı karşıya kalacak.

Umarım böyle bir olumsuzluk yaşanmaz.

Bu haber toplam 210 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.