ZEYTİNLERDE VERİMSİZLİĞİN NEDENLERİ ARAŞTIRILIYOR

Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce yürütülen, ‘Zeytinlerde Verimsizliğin Nedenlerinin Tespiti Ve Sorunların Giderilmesi Projesi’ kapsamında yapılan çalışmalar ile yangından zarar gören alanlarda proje kapsamında yapılacak...

ZEYTİNLERDE VERİMSİZLİĞİN NEDENLERİ ARAŞTIRILIYOR

Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce yürütülen, ‘Zeytinlerde Verimsizliğin Nedenlerinin Tespiti Ve Sorunların Giderilmesi Projesi’ kapsamında yapılan çalışmalar ile yangından zarar gören alanlarda proje kapsamında yapılacak çalışmalar toplantıda değerlendirildi. 2021’in ilk 6 ayının değerlendirildiği toplantıda 52 üretici ziyaret edilerek, 450 dekar alanda gübreleme, budama, sulama, hastalık, zararlılar ve yabancı ot mücadelesi konularında birebir eğitimler verilerek uygulamalar tek tek anlatıldığı açıklandı.

Muğla İl Tarım ve Orman Müdürlüğünce yürütülen Zeytinlerde Verimsizliğin Nedenlerinin Tespiti ve Sorunların Giderilmesi Projesi, 2021 yılı ilk altı ay değerlendirme toplantısı il müdürlüğü toplantı salonunda yapıldı. Proje kapsamında Bodrum, Menteşe, Milas ve Yatağan İlçelerinde yapılan çalışmaların sunumu yapıldı. Toplam 52 üretici ziyaret edilerek, 450 dekar alanda gübreleme, budama, sulama, hastalık, zararlılar ve yabancı ot mücadelesi konularında birebir eğitimler verilerek uygulamalar tek tek anlatıldı. Ardından proje kapsamında bilgi alış verişi yapılarak,  çalışmalar planlanarak yol haritası belirlendi.

Ayrıca Muğla’da meydana gelen yangında Marmaris, Köyceğiz, Bodrum, Milas, Kavaklıdere ve Seydikemer ilçelerinde zarar gören tarımsal ürünlerde özellikle zeytin, incir, ceviz gibi ağaçların tekrar üretime kazandırılması için yapılacak olan budama, sulama, gübreleme gibi bakım işlemlerinin ne zaman ve nasıl yapılacağı konusunda çalışma yapıldı.

Bilimsel yöntemlerle yetiştiricilik amacı güden proje kapsamında, eğitimlerde kullanılmak üzere alımı yapılan budama alet ve makineler ile toprak örneği alma setleri İl Müdürü Barış Saylak tarafından İlçe Müdürlüklerine törenle teslim edildi.

Toplantıya İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Süreyya Can ile İlçe Müdürleri ve teknik personeller katıldı.

İl Müdürü Barış Saylak yaptığı açılış konuşmasında, “Muğla için önemli gelir kaynağı olan, Muğlalı için ayrı bir yeri olan tarımsal ürünlerden zeytinde verimliliği arttırmaya yönelik çalışmalarımız devam ediyor. Kuraklık ve küresel iklim değişikliğine bağlı olarak son yıllarda yaşadığımız verim kaybını önlemek, gerekli tedbirleri almak amacıyla hayata geçirdiğimiz Zeytinlerde Verimsizliğin Nedenlerinin Tespiti ve Sorunların Giderilmesi Projesinde” ilk altı ayı geride bıraktık. Yapılan çalışmaları değerlendirdiğimiz bu toplantıda sonraki adımlarımızı da belirliyoruz. Proje uyguladığımız sürede ortaya çıkan üzücü yangın olayında hasar gören zeytinlik alanlarımız için de hem proje kapsamında hem de yeni projelerle destek olacak, hiçbir üreticimizi mağdur etmeyeceğiz. Tek tek üreticiler ziyaret ederek bakım işlemleri konusunda rehberlik ve eğitim çalışmalarımızı da yapacak, her yanan zeytinlikte tekrar zeytin dikeceğiz.” dedi.

Bu haber toplam 128 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.