ÇİMENTO FABRİKASINA İTİRAZLAR SÜRÜYOR!
PROJEYE VERİLEN RUHSAT TARTIŞMALARI İYİCE ALEVLENDİRDİMuğla Çevre Platformu (MUÇEP) Menteşe Meclisi, Menteşe Belediye Binası önünde Bayır Mahallesinde yapılması planlanan ve birçok kesim tarafından risk yaratacağı nedeniyle...
PROJEYE VERİLEN RUHSAT TARTIŞMALARI İYİCE ALEVLENDİRDİ
Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) Menteşe Meclisi, Menteşe Belediye Binası önünde Bayır Mahallesinde yapılması planlanan ve birçok kesim tarafından risk yaratacağı nedeniyle tepki toplayan Çimento Fabrikası projesine Menteşe Belediyesi’nce verilen yapı ruhsatının iptali için dilekçe eylemi ve basın açıklaması gerçekleştirdi.
Sinem Karakaya
Bayır Mahallesinde yapılması planlanan Entegre Çimento Fabrikası tartışmaları gündemdeki yerini koruyor. Birçok çevreci ve yöreye halkı tarafından tepki toplayan projeye Menteşe Belediyesi’nce verilen ruhsat tartışmaları iyice alevlendirdi.
Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) Menteşe Meclisi, Menteşe Belediye Binası önünde Çimento Fabrikası projesine Menteşe Belediyesi’nce verilen yapı ruhsatının iptali için dilekçe eylemi ve basın açıklaması gerçekleştirdi.
“HİÇ DE OLUMLU BİR RAPOR DEĞİLDİR”
MUÇEP Menteşe Meclisi adına basın açıklamasını okuyan Mustafa Tuncaelli, firmanın gerçekte bir ÇED olumlu raporunun olmadığını, Deştin köylülerin açtığı dava sonucu bu raporun iptal edildiğini, Dava devam ederken firma isim değişikliği yapıp aynı raporu yeni bir ÇED raporuymuş gibi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na onaylattığını açıkladı.
Menteşe Belediye Başkanlığı, yapı ruhsatı verme gerekçesi olarak Çimentocu firmanın ÇED olumlu raporu almış olmasını gösteren açıklamasıyla ilgili şu ifadeleri kullandı:
“Firmanın gerçekte bir ÇED olumlu raporu yoktur. Deştin köylülerin açtığı dava sonucu bu rapor iptal edilmiştir. Dava devam ederken firma isim değişikliği yapıp aynı raporu yeni bir ÇED raporuymuş gibi Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na onaylatmış, durumdan haberi olmayan Deştin köylülerinin bu ikinci rapora dava açamaması sonucu bu rapor kesinleşmiştir. Bahsedilen ÇED olumlu raporu budur. İşte bu yüzden de hiç de olumlu bir rapor değildir.”
“RUHSAT VERİLİRKEN ODALARIN DEĞERLENDİRMESİ DİKKATE ALINMAMIŞTIR”
Menteşe Belediyesi’nce yapılan açıklamada ilgili meslek odalarının onayının alındığı bilgisinin yanlış olduğunu kaydeden Mustafa Tuncaelli, Mimarlar Odası’nın ve Muğla Makina Mühendisleri Odası’nın değerlendirmelerinin ruhsat verilirken dikkate alınmadığını söyledi. Mustafa Tuncaelli, “Hem Mimarlar Odası Muğla Şubesi’nin yaptığı açıklama, hem de Muğla Makina Mühendisleri Odası başkanının açıklaması bu konunun da söylendiği gibi olmadığını ortaya koymaktadır. Mimarlar Odası Muğla Şubesi Mesleki Denetimde Çevresel Etki Değerlendirilmesi Çekince Raporu’nda ‘raporda belirtiğimiz hususlar dikkate alınmaksızın söz konusu projenin uygulanması durumunda, çevresel etkileri bakımından giderilmesi olanaksız olumsuzluklar yaratacağı kanaatine varılmıştır ve 2011 yılı verilerine göre yapılmış bir ÇED raporunun, günümüz koşullarında değişen mevzuatlar da göz önüne alındığı zaman yeterli olması mümkün değildir’ diyerek yetkilileri uyarmıştır.
Muğla Makina Mühendisleri Odası’da belediye ile aralarında protokol olmasına rağmen projenin kendilerine ulaşmadığını, Denizli şubeye onaylatıldığını ama onaylatılanın sadece sıhhi tesisatla ilgili olduğunu, fabrikanın prosesiyle ilgili verileri içermediğini dile getirmiştir.
Özetle hem Mimarlar Odası’nın ciddiye alınması gereken çekinceleri, hem Muğla Makina Mühendisleri Odası’nın eleştirileri, ruhsat verilirken dikkate alınmamıştır” dedi.
“YEREL YÖNETİMLERİN ÜZERİNE DÜŞENİN YAPMAMASININ BİR GEREKÇESİ OLAMAZ”
Menteşe Belediye Başkanı Bahattin Gümüş’ün ‘ben onaylamasam, bakanlık onaylayacaktı’ açıklamasını eleştiren Tuncaelli, “Menteşe Belediye Başkanımızın ileri sürdüğü ‘ben onaylamasam, bakanlık onaylayacaktı’ gerekçesini de hiçbir şekilde haklı bulmuyoruz. Belediyelerin direndiği projelerde bakanlığın devreye girip onayladığı doğrudur ama böyle bir gerekçe çevrenin korunması, iyileştirmesi ve kirliliğin önlenmesinde birinci derecede sorumlu olan yerel yönetimlerin üzerine düşenin yapmamasının bir gerekçesi olamaz.
“YENİ BİR ÇED VE SED SÜREÇLERİNİN BAŞLATILMASINI TALEP EDİYORUZ”
Yukarıda belirtilen gerekçelerin ışığında Menteşe Belediyesi Yapı Kontrol Müdürlüğü tarafından 472/21 ruhsat numarası ile 29.12.2021 tarihinde verilen Yapı Ruhsatı’nın, çevrenin, doğanın ve tüm canlıların korunması için iptal edilmesini, Entegre Çimento Fabrikası için farklı bir firma ‘ama paravan firma olmayan’ tarafından günümüz koşullarına uygun, bilimsel verilerin ışığında yeni bir ÇED ve SED süreçlerinin başlatılmasını talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.
“BELEDİYE BAŞKANLARI BUNA NASIL ÖN AYAK OLUYOR”
Belediye Başkanlarının çimento fabrikasına ön ayak olmasını eleştiren, Destin Köylülerinden Mehmet Özdemir, “2006’da başlayan bu süreçte köylerimizin ve çevre köylerimizin, Bayır’ın duyarlı insanlarıyla beraber mücadelemizi sürdürdük. O günlerde 2 defa ÇED raporunun iptal olması sonrasında konunun yeniden gündeme gelmesi saçma ve bunaltıcı bir durum. Bunu tüm Muğla halkına, Yatağan Belediyesi’ne bizzat söylüyoruz. 200-300 metre mesafeli zeytin ağaçlarının olduğu bölgede neden arka dolaplardan ÇED hazırlanıyor. Bu kanunsuzluktur. Belediye başkanları buna nasıl ön ayak oluyor. Köylüler olarak Çimento Fabrikasına hayır diyoruz. Az olabiliriz ama her zaman çoğuz” dedi.
Çimento Fabrikası yapılmasının ardından diğer firmalarında fabrika kurmasına ön ayak olacağını kaydeden Bekir Kaymak, “1992 yılından bu yana çimentoya karşı mücadele eden insanlardan biriyim. 1992 yılında Çimentaş adlı bir firma Bayır’da fabrika açmak istedi. Biz bu fabrikayı geçmişteki Muğla’nın duyarlı belediye başkanları rahmetli Orhan Çakır, Yatağan Belediye Başkanı Sadi Özcan, o zamanlar devlet bakanı Erman Şahin ve Bayır Belediye Başkanı Emin Balcıoğlu’nun ortak mücadelesiyle bunları yendik. Şuanda Çimentaş’ın Bayır’da 300 dönüm yeri hala vardır. Muğla çimentonun emrini örnek alarak onlarda tekrar ruhsat alacaklardır. Bayır’da yeni çimento fabrikası projesi doğuracaktır bu durum. 2000 yılından bu yana belediye başkanları çimento fabrikalarıyla yan yanalar, halkın yanında olmadılar” diye konuştu.
Basın açıklamasının ardından MUÇEP Menteşe Meclisi üyeleri, siyasi partililer ve çevreciler Entegre Çimento Fabrikası’na verilen yapı ruhsatının iptali için Menteşe Belediye Başkanlığı’na dilekçe verdiler.
Bu haber toplam 211 defa okunmuştur
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.