DIGITAL NOMADS PROJESİ İÇİN BİR ARAYA GELDİLER
Dünyadaki dijital göçebelerin rotasını Güney Ege’ye çekecek “Digital Nomads Destination” projesinin içeriğinin ve uygulama basamaklarının güncel ihtiyaçlar çerçevesinde değerlendirildiği toplantılar proje ortağı...
Dünyadaki dijital göçebelerin rotasını Güney Ege’ye çekecek “Digital Nomads Destination” projesinin içeriğinin ve uygulama basamaklarının güncel ihtiyaçlar çerçevesinde değerlendirildiği toplantılar proje ortağı ve iştirakçi kurumların katılımıyla Dalyan’da gerçekleştirildi.
Güney Ege Kalkınma Ajansının, 2020 yılı Alternatif Turizm Altyapısı Mali Destek Programı kapsamında başarılı bulunarak destek almaya hak kazanan ve geçtiğimiz günlerde de proje yürütücülüğü görevini Muğla İl Kültür ve Turizm Müdürlüğünün devraldığı, “DALYAN DIGITAL NOMADS DESTINATION” projesinin ilk toplantı Dalyan TUSEV’in Vakıf Binasında gerçekleştirildi.
Proje kapsamında yapılacak çalışmaları ve kurumlar arası işbölümünü belirlemek üzere gerçekleştirilen ilk toplantıya proje yürütme kurulunda yer alan; Güney Ege Kalkınma Ajansı, Muğla İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Ortaca Kaymakamlığı, Ortaca Belediyesi, YDA Dalaman Havalimanı İşletmesi, Muğla Teknopark, Dalyan Otelciler Derneği, Dalaman-Ortaca-Köyceğiz Otelciler Birliği (DOKTOB) ve Dalyan Turizm Tanıtım Sosyal Gelişim ve Eğitim Vakfı (TUSEV) yetkilileri katıldı.
Mekanlara bağlı kalmadan dünyanın çeşitli yerlerinde uzaktan çalışarak iş hayatlarını sürdüren dijital göçebeleri, gerekli alt yapı ve üst yapı şartlarını oluşturarak Dalyan’a çekecek ve bölgeyi uluslararası Dijital Turizm Destinasyonlarından biri olarak markalaştıracak projenin nihai amacına ulaşması noktasında öncelikli olarak nitelikli bir tanıtım sitesinin kurulmasının önem arz ettiği konuşuldu. Bu kapsamda tanıtım sitesinin çalışma alanını kapsayacak ilçelerden sitenin içeriğine, teknik alt yapısına ve işleyişine kadar tüm detaylar belirlendi.
Proje yürütücüsü İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Zekeriya Bingöl başkanlığında gerçekleşen toplantıda, projeyi kapsayan alandaki otellerin sisteme sürdürülebilir bir şekilde entegre edilmesi noktasında yapılacak çalışmalar ile Bölgede sektöre destek sağlayacak internet altyapısı, sağlık altyapısı, araç kiralama, alışveriş imkanları vb. olanakların daha nitelikli hale getirilmesi gerektiğinin önemine değinilerek bu kapsamda yapılacak çalışmaların yol haritası çıkartıldı.
Proje’nin pazarlanması açısından hedef kitlesinin iç ve dış turizme hitap edecek şekilde belirlenmesinin de görüşüldüğü toplantıda ayrıca; Proje kapsamında nitelikli iş gücünün sağlanabilmesi için sektör çalışanlarına yabancı dil eğitimi vb. eğitimlerin verilmesi, proje konusunda farkındalığın oluşabilmesi ve projenin sahiplenilmesi amacıyla bilgilendirme ve tanıtım faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi gerektiği belirtildi.
İkinci toplantı ise 28 Eylül 2021 tarihinde Dalyan Resort Otel’de yine Proje yürütme Kurulu üyelerinin katılımı ile geçekleştirildi. Toplantıya kurul üyelerinin yanı sıra Muğla Türk Telekom Yetkilisi, GEKA proje izleme ve yatırım değerlendirme uzmanları da katılarak yapılacak çalışmalar hakkında görüş ve önerilerini belirttiler.
Toplantıda ilk olarak Türk Telekom Yetkilisine bölgedeki alt yapı çalışmaları ve internet hızı ile ilgili ihtiyaçlar aktarıldı. Projeye verebilecekleri teknik destek ve bu desteğin içeriği hakkında bilgi alındı. Fiber alt yapı, mobil internet araçları ve şehir içi free Wi-Fi uygulamasının kullanılabileceği bölgeler belirlendi. Bölgedeki internet hızının ve alt yapı kalitesinin hedef kitle olan dijital göçebeler için birinci öncelik olduğu, bu nedenle Türk Telekom’un bölgedeki alt yapıyı güçlendirmeye yönelik çalışmalar yapmasına ihtiyaç duyulduğu belirtildi.
Toplantıda projenin 2 ana uygulama basamağı olduğu; ilkinin proje tanıtım sitesinin ve tanıtım faaliyetlerinin hazırlanması diğerinin ise dijital göçebelere yönelik hazırlanacak olan Co-Working Çalışma ofislerinin oluşturulması olduğu açıklandı.
Dünyadaki popüler Dijital Nomad siteleri incelenerek hazırlanan araştırma raporu değerlendirilerek proje tanıtım sitesinin genel bir taslağı oluşturuldu. Toplantıda fotoğraf ve video çekimlerinin yer, miktar ve özellikleri üzerine genel bir çerçeve de hazırlanırken hem TGA’nın hem de YDA Dalaman Hava Limanı İşletmesi’nin arşivinden yararlanılabileceği bilgisi yetkililer tarafından verildi.
Projeye ait internet alan adı, sosyal medya hesapları, mail adresi vb konularda yapılan çalışmalar DOKTOB yetkilisi tarafından açıklanarak “ Dalyan Digital Nomads” ve Dalyan Dijital Göçebe” internet isimlerinin proje adına alındığı bilgisi verildi.
Muğla TEKNOSA,TUSEV Vakfı ve DOKTOB tararafından hazırlanan Dijital göçebelere hem bireysel hem de toplu çalışma imkanı sağlayacak Coworking Ofis modelleri sunumu yapılarak ofislerde olması gereken özellikler listelendi. Dijital göçebelere uygun düzenlemeler yapan otellerin ise projeye dahil edileceği açıklandı.
Projenin en önemli uygulama basamaklarından olan merkezi Coworking ofis binası için önceden belirlenen mekanlarda yerinde incelemeler yapıldı, binaların iç ve dış özellikleri fotoğraflandı. Tahsisi Ortaca Belediyesi’nde olan eski Jandarma Karakol Binası, Tariş Binası ve Dalyan kanalı kenarındaki Karate salonu olarak kullanılan kat ve TUSEV Vakıf binası gezilerek proje için uygunlukları değerlendirildi. Geniş bahçesi, müstakil olması ve çok sayıda odaya sahip olması nedeni ile en uygun yerin Karakol Binası olduğu görüldü. Bunun üzerine Ortaca Belediyesi yetkilileri tahsis ve onarımla ilgili izinlerin alınması için gerekli çalışmalara ivedilikle başlayacaklarını belirttiler.
Proje yürütücüsü İl Kültür ve Turizm Müdürü Dr. Zekeriya Bingöl “DIGITAL NOMADS’ Projesini ilk etapta Ortaca, Köyceğiz ve Dalaman bölgelerinde, sonrasında ise Datça, Fethiye ve Seydikemer ilçelerini kapsayan daha geniş bir bölgede uygulamaya almayı planlıyoruz. Proje çıktılarının değerlendirilmesi ile çalışmaların Muğla, Güney Ege ve sonrasında Türkiye genelinde yaygınlaştırılabileceğine inanıyoruz” dedi.
DIGITAL NOMADS PROJESİ NEDİR?
Proje ile Muğla’nın Ortaca ilçesi Dalyan Mahallesi, günümüz yeni nesil iş ve çalışma dünyasının önemli bir kesimini oluşturan Dijital Göçebelerin cazibe merkezi haline gelirken Bölge uluslararası Dijital Turizm Destinasyonlarından biri olarak markalaşacak.
Güney Ege Kalkınma Ajansı’nın destek verdiği, Muğla İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü’nün de yürütücüsü olduğu Proje’ye; YDA Havalimanı İşletmesi, Dalyan Otelciler ve Turizmciler Derneği ve Ortaca Belediyesi finansal katkı sağlıyor. Muğla Ticaret ve Sanayi Odasının iştirakçi olarak yer aldığı projede diğer bölge paydaşları da aktif olarak yer alıyor.
Mekanlara bağlı kalmadan dünyanın çeşitli yerlerinde uzaktan çalışarak iş hayatlarını sürdüren İngilizce adı “Digital Nomad” olan dijital göçebeler, kaldıkları bölgede uzun süre konaklama yaparken aynı zamanda teknolojiye dayalı bir ekosistem oluşturarak bölge ekonomisine katma değer sağlayabiliyorlar. Proje kapsamında, Dalyan Digital Nomad's WEB Sitesi ve dijital arşiv oluşturup, sosyal medya tanıtımları yapılarak Dalyan bölgesinin tanınırlığı ve ulaşılabilirliği arttırılacak. Uzun vadede projeyle, Güney Ege Bölgesi’ndeki alternatif turizm potansiyeli harekete geçirilerek bölgede konaklama yapan ziyaretçi sayısı, konaklama tesislerinin doluluk oranları ve ortalama konaklama sürelerinin artışına katkı sağlanacak.
Bu haber toplam 274 defa okunmuştur
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.