FETHİYE’DE ‘KIRMIZI LİSTEDEKİ’ SU SAMURU ÖLÜ BULUNDU
Muğla’nın Fethiye ilçesi sahil bandında nesli tehdit altında olan ve koruma altına alınan ölü su samuru bulundu. Yapılan ilk incelemelerde su samurunun yivsiz tüfek ile yakın mesafeden, su içerisinde ve boynunun solundan vurulduğu...
Muğla’nın Fethiye ilçesi sahil bandında nesli tehdit altında olan ve koruma altına alınan ölü su samuru bulundu. Yapılan ilk incelemelerde su samurunun yivsiz tüfek ile yakın mesafeden, su içerisinde ve boynunun solundan vurulduğu tespit edildi.
Fethiye sahil bandında vatandaşlar tarafından kıyıda nesli tehdit altında olan ölü bir su samuru bulundu. Vatandaşların ihbarı üzerine ölü su samuru, Fethiye Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) şefliğince incelenmek üzere Biyolog Yasin İlemin’e teslim edildi.
Ölü bulunan su samurunu inceleyen İlemin, dişi ve genç su samurunun yivsiz tüfek ile yakın mesafeden , su içinde ve boynunun solundan vurulduğunun tespit edildiğini ifade etti.
Yarası içindeki fişeğe ait tapa ve hayvan üzerinde yapılan incelemelerde ölümcül yaranın saçmalar sonucu açıldığı öğrenildi.
7 BİN 500 TL TAZMİNAT BEDELİ
Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü’nce su samurlarının nesli tehlikede olduğu için koruma altına alınmıştı. Biyolog İlemin, su samurlarına zarar verilmesi durumunda 7 bin 500 TL tazminat bedeli olduğunu, vatandaşların böyle bir olayla karşılaşması durumunda Jandarma ve Sahil Güvenlik ekiplerine ihbar edilmesi çağırısında bulundu.
Su samurlarının sulak alanlar için gösterge türü olduğunu dile getiren İlemin, “Su samurları bulunduğu alanın kirlenmemiş veya az kirlenmiş bir sulak alan olduğunu gösterir. Geçmiş dönemlerde yapmış olduğumuz araştırmalarda Fethiye Karaot, Akgöl’de yaklaşık 15 bireylik popülasyon tespit etmiştik. Akgöl’ün korunan sulak alan ilan edilmesi için DKMP ile ortak çalışmalar yürütüyoruz. Yine Fethiye içindeki doğal kanallar ve deniz kıyısında su samurlarının varlığını biliyoruz. Uluslararası ve ulusal mevzuatlara göre koruma altında ve avlandığı taktirde idari ve tazminat (7500 TL) cezası var. İdari ceza kapsamına işlenen suç sırasında kullanılan tekneye el koyma da dahil.
‘DKMP, JANDARMA VE SAHİL GÜVENLİĞE İHBAR EDİN’
Su samurları zaman zaman balıkçılar tarafından balık yediği için hoş karşılanmayan bir memeli türü. Ancak su samurları ekosistem içinde önemli bir canlı, dengenin korunması ve balık popülasyonlarının uzun vadede daha güçlü olması için gerekli bir tür. Bölgede su samurları başta olmak üzere, sulak alanlar ve denizlerdeki nadir türlerin korunması, zarar verenlerin tespit edilerek gerekli işlemlerin yapılması amacıyla Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ortaklığında çalışmalara başladık. Denizlerimiz ve sulak alanlarımızın sürdürülebilir kullanımı çok önemli. İçinde bulunduğumuz iklim ve biyolojik çeşitlilik krizi bu hızla devam ederse çok yakın gelecekte denizlerde tüketebileceğimiz balık kalmayacak. Son olarak Fethiye halkına sesleniyorum. Su samurları bölgemizin önemli bir zenginliği bunlara zarar verenleri tespit ettiğinizde en kısa sürede DKMP, Jandarma ve Sahil Güvenliğe ihbar edin” dedi.
Bu haber toplam 172 defa okunmuştur
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.