“GOCA MUĞLALILAR ÇİMENTOCULARA GARŞI”

BİR KEZ DAHA HAYKIRDILARMuğla’nın Menteşe ilçesine bağlı Bayır Mahallesi ile Yatağan’ın Deştin Mahallesi arasında kurulması planlanan Çimento Fabrikasına tepkiler sürüyor. MUÇEP Menteşe Meclisi, Deştin Çevre Platformu...

“GOCA MUĞLALILAR ÇİMENTOCULARA GARŞI”

BİR KEZ DAHA HAYKIRDILAR

Muğla’nın Menteşe ilçesine bağlı Bayır Mahallesi ile Yatağan’ın Deştin Mahallesi arasında kurulması planlanan Çimento Fabrikasına tepkiler sürüyor. MUÇEP Menteşe Meclisi, Deştin Çevre Platformu ve Menteşe Kent Konseyi ile çevre halkı Deştin ’de bir araya gelerek açıklama yaptı. Av. Barış Aydın, proje hakkında verilen “ÇED OLUMLU” kararının iptali talebi ile Menteşe Kent Konseyi, Akdeniz Yeşilleri Derneği ile Deştin ve Alaşar köylüleri adına dava açtıklarını belirtti.

Sinem Karakaya

Muğla’nın Menteşe ilçesine bağlı Bayır Mahallesi ile Yatağan’ın Deştin Mahallesi arasında kurulması planlanan Çimento Fabrikası gündemdeki yerini koruyor.

Menteşe Belediyesi tarafından ruhsat verilen ve birçok kesim tarafından tepki gören konuyla ilgili MUÇEP Menteşe Meclisi, Deştin Çevre Platformu ve Menteşe Kent Konseyi ile çevre halkı Deştin’de bir araya gelerek bir kez daha açıklama yaptı.

ÇED OLUMLU KARARINA DAVA AÇILDI

İlerleyen günlerde Menteşe Belediyesi tarafından verilen ruhsatın iptali için dava açacaklarını söyleyen Kent Konseyi Başkan Yardımcısı Av. Barış Aydın, hukuki süreç ile ilgili şunları söyledi:

“Bir bütün halinde bakıldığında Nihai ÇED raporunun pek çok hatalı ve güncelliğini yitirmiş veri içerdiği, tarım ve yerleşim alanlarına mesafe, proje alanında bulunan orman vasıflı alanlar gibi konularda yanlış bilgilere dayalı hazırlandığı anlaşılmaktadır. Mevcut hali ile ÇED raporu projenin çevre üzerinde yaratacağı tahbibatı göz ardı etmektedir.  Tüm bu sebeplerle bugün itibarı ile proje hakkında verilen “ÇED OLUMLU” kararının iptali talebi ile Menteşe Kent Konseyi, Akdeniz Yeşilleri Derneği ile Deştin ve Alaşar köylüleri adına dava açmış bulunmaktayız. Önümüzdeki günlerde de Menteşe Belediye Başkanlığı tarafından verilen ruhsatın iptali ve ÇED OLUMLU kararının geri çekilmesi konusundaki hukuki işlemlerimizi gerçekleştireceğiz. Son yıllarda Muğla İline yönelik bu ve benzer nitelikli büyük ölçekli kirletici faaliyetlerin arttığı kamuoyunca bilinmektedir. Öte yandan 2021 yılı yazında yaygın olarak yaşadığımız yangın felaketleri, kent ve doğal yaşam alanları üzerinde ciddi bir tahribat yaratmıştır.  Bu nedenle önümüzdeki dönemde, ilimiz sınırları içerisinde gerçekleştirilecek bu yöndeki faaliyetlerin tamamı bakımından, yangınlarla yaşanan tahribat göz önünde bulundurularak işlem yapılması zorunludur. Bu sebeple kurulması planlanan Entegre Çimento Fabrikasının çevre ve canlı yaşamı yönünden yaratacağı sıkıntıları tekrar hatırlatıyor, Belediyeler Kanunu’nu 76 ve Anayasanın 56 maddelerinde tanımlanan görev gereği sürecin takipçisi olacağımızı duyuruyoruz.”

“ARICILIĞIN YOK OLMASINA SEBEP OLACAKTIR”

Muğla sınırları içerisine kesinlikle çimento fabrikası yapılamaz” diyen Deştin Platformu ve köylüler adına konuşan Burcu Özdemir,  “2004 yılından beri köyümüze kurulmak istenen çimento fabrikası insanlarımızın ve tüm canlıların sağlığını tehdit etmekle birlikte tüm bu geçim kaynaklarımızın yok olmasına sebep olacaktır. Fabrikanın yapılması planlanan bölgede bulunan iki sulama barajından çevre köylerde sulu tarım yapılmaktadır. Bu proje yöremizin geçim kaynaklarına, tarıma geri dönülemez zararlar verecektir. ABD'nin ve  AB' nin neo-liberal ekonomi politikaları ve emperyal tarım politikaları nedeniyle tütün üretiminin kısıtlanması sonucu zeytin tarımına yönelmiştir. Köylerimizin ortasına kurulmak istenen çimento fabrikası projesi de çok uluslu bir çimento kartelinin girişimidir. Ve bu çimento şirketinin girişimi Avrupa'nın söktüğü, çöpe attığı , başka ülkelere taşıdığı projelerden biridir. Muğla sınırları içerisine kesinlikle çimento fabrikası yapılamaz. Şirketin onay aldığı ÇED raporu bilimsel verilere uygun değildir. Ülkemizde geçtiğimiz yaz etkili olan orman yangınları sonucu birçok hayvan ve bitki türü zarara uğramıştır. Bu yangınlar sonucu  dünya çam balı üretiminin %90 nın yapıldığı Muğlamızdaki kızılçam ormanlarımız büyük zararlar görmüş ve arıcılığı tehdit bir durum ortaya çıkmıştır. Bu projenin gerçekleştirilmesi yöre halkının geçim kaynaklarından biri olan arıcılığın yok olmasına sebep olacaktır. Yukarıda bahsettiğimiz tüm bu nedenlerden dolayı ve yöre halkının yaşam alanınına  tehdit oluşturmasından kaynaklı bu projenin gerçekleştirilmesine karşı tüm köylülerimizde birlikte her türlü fiili ve hukuki mücadelemizi sürdüreceğiz” dedi.

“İMZA KAMPANYASI VE BROŞÜRLER İÇİN MASALAR AÇACAĞIZ”

MUÇEP Menteşe Meclisi adına konuşan Haluk Özsoy ise, imza kampanyası başlatarak bilgilendirici broşür dağıttıkları masalar kuracaklarını söyledi. Özsoy, “Önümüzdeki dönemde yerelden arkadaşların talepleriyle Bayır, Yatağan ve Menteşe’de imza toplayacağımız ve bilgilendirici broşürler dağıtacağımız masalar açacağız. Bu süreci cuma sabahı Bayır ile başlatacağız paralel olarak akşam 20.00 civarında da change.org üzerinden genel bir online imza kampanyasıyla beraber yürüyecek, ki bu imza kampanyasına Muğla içinden 80 civarı STK, oda, dernek ve topluluk imzacı oldu. Takip eden haftada da Çarşamba ve Perşembe Yatağan ve Menteşe'de masalarımızı açmaya devam edeceğiz. Çimentocular Muğla'yı rahat bırakıp terk edene kadar her yoldan mücadelemizi sürdüreceğimizi ve Muğla Halkı olarak onlara geçit vermeyeceğimizi buradan deklare ediyoruz. Ormanlarımızın, suyumuzun, doğamızın ve insanımızın sömürülmesine kesinlikle müsaade etmeyeceğiz” şeklinde konuştu.

Bu haber toplam 266 defa okunmuştur

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.