KARABAĞLAR YAYLASI’NIN SULAR İÇİNDE KALMASININ NEDENİ KAÇAK DOLGULAR!
Son günlerde yoğun yağışlar nedeniyle kamuoyunda tartışma konusu olan Karabağlar Yaylası’nın su tutmasına ilişkin bilgi kirliliğini ortadan kaldırmak amacıyla Muğla Karabağları Geliştirme ve Güzelleştirme Derneği tarafından...
Son günlerde yoğun yağışlar nedeniyle kamuoyunda tartışma konusu olan Karabağlar Yaylası’nın su tutmasına ilişkin bilgi kirliliğini ortadan kaldırmak amacıyla Muğla Karabağları Geliştirme ve Güzelleştirme Derneği tarafından basın mensuplarına yayla turu düzenlendi. Dernek Başkanı Mehmet Üzümlüoğlu, tarlaların ve yolların sular içinde kalmasının en büyük nedeninin vatandaşlar tarafından yapılan kaçak dolgular olduğu belirtti. Üzümlüoğlu, “Karabağlar kışlık değil yazlık bir bölgedir. 12 ay oturulamaz, kışın kalmak sağlık açısından uygun değildir” dedi.
Sinem Karakaya
Muğla Karabağları Geliştirme ve Güzelleştirme Derneği tarafından, yoğun yağışlar nedeniyle kamuoyunda tartışma konusu olan Karabağlar Yaylası’nın su tutmasına ilişkin bilgi kirliliğini ortadan kaldırmak amacıyla basın mensuplarına yayla turu düzenlendi.
Sorunlu bölgeleri yerinde tek tek göstererek anlatan Başkan Mehmet Üzümlüoğlu, tarlaların ve yolların sular içinde kalmasının en büyük nedeninin vatandaşlar tarafından yapılan kaçak dolgular olduğu belirtti.
“12 AY OTURULAMAZ”
“Türkiye'de inilen tek yayla özelliği ile Karabağlar Yaylası'nı hep birlikte korumamız gerekiyor” diyen Başkan Üzümlüoğlu, "Burası Mayıs ayında göçülüp, Ekim sonunda kışlıklar hazırlanarak merkeze göçülen yazlık bir yayladır. Kışın çok rutubetlidir. Ayrıca sağlık açısından da uygun değildir. Yaylamızın en önemli özelliklerinden olan ve birçok endemik bitki ile hayvan türlerini içinde barındıran, koruyan kesiklerimizin bozulması halinde yaylamız özelliğini büyük ölçüde yitirecektir. Bu şekilde cazibesini kaybeder. Menteşe'den -8 metre aşağıda kalarak Türkiye'de inilen tek yayla özelliği ile Karabağlar Yaylası'nı hep birlikte korumamız gerekiyor. Ayrıca şu an yaylanın UNESCO Kültürel Peyzaj Alanı olarak ilan edilmesi için çalışmalarımız sürüyor” dedi.
“VATANDAŞLAR TARAFINDAN YOLLARA YAPILAN DOLGU SU TUTMASINA NEDEN OLUYOR”
Üzümlüoğlu, "Karabağlar Yaylası'nda vatandaşlar yağışlı aylarda evlerine kolay ulaşım için yollara dolgu yapıyor. 1,5 metre yüksekliğe ulaşmış dolgu yapılan yollar var. Bu nedenle tarlalar yollardan aşağıda kalıyor ve sular mevsiminde tahliye edilemiyor. Tarım yapılamaz hale geliyor. Üretim gecikiyor. Ayrıca bu dolgular suların düdenlere ulaşmasını engelliyor ve yollar da sular içinde kalıyor. Devlet kurumları bu uygulamalar konusunda denetimlerini sıklaştırmalı. Özellikle son yıllarda dışarıdan gelerek yaylada ikamet eden dostlarımıza bölgenin geleneksel ve doğal yapısına uymalarını rica ediyoruz" şeklinde konuştu.
“ALTYAPI VE ASFALT YAPILAMAZ”
Karabağlar Yaylasının 3. Derece Kentsel ve Doğal Sit Alanı olduğuna değinen Dernek Başkanı Mehmet Üzümlüoğlu, "3'üncü Derece Kentsel ve Doğal SİT alanı olan Karabağlar Yaylası kapalı havza ve göllenme bölgesi konumundadır. Bu özelliği ile bizim yol olarak gördüğümüz yerler kışın su toplama, yani dere ve çay vazifesi görmektedir. Yollarda asfalt, beton, parke, dolgu ve benzeri çalışmalar ile altyapı çalışması yapılması yasaktır. Altyapı gibi bir çalışma zaten söz konusu değil. Yaylaya doğalgaz gelme şansı yok. Şuan asfaltlı olan yayla yollarının tarihi çok eskiye dayanıyor. Yeni değil. Bu asfalt yollar da suyun çayıra tahliyesini zorlaştırıyor. Biz bu asfaltlara karşıyız. Şuan izin verilmiyor zaten" dedi.
“YAZIN YOL, KIŞIN SU TOPLAMA GÖREVİ GÖRÜYOR”
Üzümlüoğlu, “Yaylaya Kötekli, Yeniköy, Ortaköy ve Sece bölgelerinden kışın sular akmaktadır. Bu sular birimlerden geçerek Düğerek Çayırı, Karaçayır'a ulaşmaktadır. Burada biriken sular, düdenler vasıtası ile tahliye edilmektedir. Bölgede 6 adet düden bulunmaktadır. Bunların 3 tanesi kısmen, 3 tanesi ise çöp ve moloz atıkları nedeniyle tahliye görevini yapamamaktadır. Düğerek çayırındaki faaliyetteki düdenimiz şu an en önemli tahliye noktamızdır. Düğerek çayırında bulunan düdenin kapağı, ilgili kurumlarca kontrollü bir şekilde çalıştırılmaktadır. Diğer düdenlere bir müdahale söz konusu zaten değil" diye konuştu.
Bu haber toplam 397 defa okunmuştur
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.